Last news in Fakti

23 Май, 2022 22:40 7 507 100

Лъжа е, че западните компании плащат руския газ в рубли

  • газ-
  • газпром-
  • рубли-
  • русия-
  • владимир путин

Кремъл промени процедурата след като Варшава и София отказаха да изпълняват указа на Путин

Лъжа е, че западните компании плащат руския газ в рубли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В последните дни валят объркващи съобщения и противоречиви коментари за начина, по който държавите от ЕС плащат руския природен газ. Чужди и български политици и анализатори дори твърдят, че страни като Италия и Германия са "клекнали" пред Кремъл и са започнали да се издължават в рубли - за да не им спрат крана като на България и Полша, които отказаха. Всъщност тези твърдения са плод или на пълна неграмотност, или на умишлено изкривяне на истината.

Вярно е само, че още миналия месец София и Варшава отказаха да плащат в рубли и "Газпром" реши да спре доставките. След това обаче Москва е "поправила" правилата и се е съгласила, че европейските партньори ще продължат да превеждат дължимите суми във валутата, която е посочена в договорите, и плащането ще се смята за извършено в този момент, а не след превръщането в рубли, както се предвиждаше в началния вариант.

"Новините”, че италиански и германски компании ще плащат в рубли на "Газпром", които се тиражираха масово през последните дни, не са верни. Плащанията си вървят както е по договор в евро или в долари. Банката на "Газпром" ги обръща в рубли през специално открити за целта сметки, когато и по какъвто курс си прецени. Това си е проблем на Газпром. Никой няма да купува рубли и да плаща в рубли. “Новината” за “плащането в рубли” тръгна от ТАСС и бе тиражирана глуповато и манипулативно от всякакви агенции и сайтове", коментира финансистът Никола Янков, бивш зам.-министър на икономиката.

Същия прочит на събитията направи и макроикономистът Георги Ганев, депутат от Демократична България: "Газпром" са променили условията. Реално преди спирането на газа за България и Полша условието на Кремъл е било, че плащането се зачита в момента на постъпването на сумата в рублевата сметка, което е изключително рисково заради неяснотите (за курса и за сроковете за обмяната). Сега вече условието е плащането да се зачита в момента на постъпването на сумата в евровата сметка", посочи народният представител пред Нова тв.

Доц. Ганев смята, че така или иначе няма смисъл България да се връща към договора с "Газпром" - защото се видя, че можем и без него, защото е ясно, че това е партньор, на който не може да се разчита, а и защото е мит, че руският газ е евтин.

"В момента цената на тръбния газ е много висока - по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска", обяви пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. Той припомни, че през юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. "След това се очаква да заработи интерконектора с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по възобновяване на старата газова връзка с Турция. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани", поясни Данаилов.

На този фон будят недоумение призивите България да моли "Газпром" да възобнови доставките на синьо гориво, както и изявлението на енергийния министър Александър Николов, че София щяла да пита ЕК може ли да плаща в рубли.

"Какъв е този ентусиазъм да се гушкаме отново с "Газпром"? Нали намерихме алтернативни доставчици на газ? Даже по-евтини. И нали премиерът обяснява на всички медии в САЩ и Европа как “малка и бедна България” се опълчила на Русия? Защо пак скачаме първи и вдигаме високо ръка, когато трябва да се избягват санкции и да се помага на путинския режим да финансира войната? Защо пак искаме да останем закачени за руски енергоизточници? Нали уж решихме, че стига толкова? Какво стана пак? Както и за оръжията за Украйна, позицията на “Продължаваме промяната” и ИТН за руския газ изкара има-няма една седмица", коментира Никола Янков в свой гневен пост във Фейсбук.

Евтин ли?

Митът за „евтиния руски газ“ продължава да съществува в публичното говорене, но той отдавна няма нищо общо с реалността, коментира в свой анализ известният икономист Георги Ангелов. Ето какви са фактите, които той посочва:

"През 2021 г. въпреки силното търсене на газ Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит, което рязко повиши цените в Европа. Малко преди Коледа борсовата цена на газа (TTF) достигна поскъпване от близо 900% на годишна основа. С тази цена е обвързана цената за доставката на руски газ. С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. В момента цената на азерския газ, който България внася, е поне две трети по-ниска от цената на руския газ. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори. Но дори преди това руският газ не беше толкова евтин – още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АнтиГост

    63 183 Отговор
    Май пак руснаците са клекнали, ама пуста руска пропаганда.

    Коментиран от #9, #23, #87

  • 3 Каниба

    146 37 Отговор
    Ако паляците, ганя и фините са западни държави - лъжа е!! Ако за останалите - да, плащат в рубли нешастниците. Бедни и наведени под руския гнет.... Ние просперираме от както не плащаме в рубли и нямаме газ, скоро няма да имаме и гирива.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    205 37 Отговор
    Лъжата е, че ги карали да плащат в рубли. Русия още отначало каза, че се плаща в евро, по сметка в евро, открита в руската банка, която си ги конвертира в рубли. Нашите надуха лъжата за плащане в рубли, за да имат причина да откажат да плащат. Сега си търсят оправдания и се чудят как и те да си открият сметки в руската банка, че явно щатският газ нещо ще се позабави.

    Коментиран от #25, #52, #81

  • 6 Пич

    147 14 Отговор
    Нали знаете , когато на една сватба разнасяли чаршафа , за д удостоверят честността на булката , как един се погледнал надолу и рекъл - Абе аз на чаршафа ли да вярвам , или на тебе ?!
    Та , чаршаф ни разнасят тези !!!
  • 7 Начо Крика

    132 17 Отговор
    Гроздето е кисело и скъпо. Чичо Джо каза че ще ни помогне друг път
  • 8 Киро Ракетата (блокираният)

    104 9 Отговор
    На кирчо можете да му кажете, че западните компании получават безплатно газ и затуй са се съгласили. Ще ви се възхити на възможностите и ще докара още два танкера от уса за да ви покаже, че е по-евтино.

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    93 10 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Май пак някой върти стрелката на компаса, ама северът си остава на север,
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Левски

    87 9 Отговор
    Така или иначе Киро и ние покрай него сме от страната на такованите!
  • 14 Каниба

    86 7 Отговор

    До коментар #8 от "Киро Ракетата (блокираният)":

    И аз съм цензуриран нон-стор!! Явно свободата на словоото по с0р0сидски и американски е бетер сталински репресии!!!

    Коментиран от #42

  • 15 ЧУЙ ЧУЙ ☝

    58 7 Отговор
    КОЕ ДА ЧУЯ КАК КОЕ МОТОРНАТА ПЕСЕН НА ДВИГАТЕЛЯ НА БРАТСКИЯ АМЕРИКАНСКИ ГАЗОВ ТАНКЕР С ПЪЛЕН НАПРЕД КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ 👍ХЕЛОУ БРАДЪРС👋

    Коментиран от #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А50

    94 12 Отговор
    Това което се видя е, че пак ще използваме руска газ, но през прекупвачи на Кирчо и Кокорчо. Ние можем без много неща, но ни връщат в каменната ера. Най-вече можем без интернет, един месец без интернет и ще рухне цялата глобалистка колониална икономика
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СМЕШКИ

    42 7 Отговор
    ...............СЕГА, КОЙ ИЗМИСЛИ ТАЯ ПРОСТО ТИЯ , МОЖЕ БИ БАБИКУ РУЯН !???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Петьо Петров

    75 10 Отговор
    Единствената поправка е, че сделката се смята за завършена след плащането във валута, а не след превалутирането в рубли. Иначе и цените си бяха според договорите и съответната валута за тях. Никой никога не е искал рубли от българска страна.
  • 22 СССРБарета

    92 11 Отговор
    Дългата ръка на Вашингтон заповяда на България да не приема никакви условия от Руска страна! Сега просто Киро гледа като пребозал!
  • 23 Клекнал?

    109 14 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    Не е въпросът кой в какво плаща. Важното за Русия е парите да отиват в руска банка, за да се предотвратят бъдещи кражби от западните лицемери. Ферщейн?
  • 24 Азиим

    70 12 Отговор
    Никога руснаците не са искали плащане в рубли, с във валутата, съгласно договора. А доц. Ганев е поне на две заплати и не му пука за цените.
  • 25 ГруЮ

    62 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Факт, който спокойно може и да се провери. Обаче четем специална статия, чиято цел е единствено да замаже това.
  • 26 Българин

    73 6 Отговор
    А НЕ Е ЛИ ЛЪЖА ОТ НАШ КИРЧО ЧЕ ГАЗ ОТ САЩ Е ПО ЕВТИНА ОТ РУСКАТА? АМЕРИКАНСКА ГАЗ СЪС РУСКИ ПРОИЗХОД НА ТРОЙНА ЦЕНА?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дфдфдф

    77 7 Отговор
    ДБ- дебили, то и Кирчо одеве се увъртя в глупости по ТВ. Ще пита Урсула...може ли и ние.. какви тъжни и прости хора ни управляват..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ПЛЕВНЬО

    61 8 Отговор
    Номерът е че другите си преговарят а нашите лумпени още преди това казаха че няма да преговарят за нов договор така че всичко беше ясно Те изобщо не са искали да преговарят и при тази ситуация няма как да знаят условията които предлага Газпром! Пък така или иначе какво им дреме все пак 120 милиона ще ги плаща българския народ всеки месец няма да ги плащат от собствения си джоб така че изобщо не им дреме!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ПЛЕВНЬО

    61 8 Отговор
    Това не е новина а мнение на платен журналист така или иначе Германия Италия и Гърция както и останалите си имат чисто нови сметки в рубли в Газпромбанк от там нататък всичко е ясно!
  • 40 ЛЕГНАЛ НИзКО

    54 7 Отговор
    СЕГА ЛИ СТЕ , ПОСЛЕ ЛИ СТЕ НО ДОКАТО ПРЕПИСВАТЕ ПАСКВИЛИТЕ НА ЗАПАДНИТЕ ви ФЕОДАЛНИ ИЗДАНИЯ , ЩЕ СИ ОСТАНЕТИ СЛЕД 113то МЕСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО , ЗАЩОТО СТЕ ..............АБСОЛУТНО СЕРВИЛНИ ВАСАЛИ !!!!
  • 41 Магаре

    49 7 Отговор
    Ясно е на всички че Киро ще вземе МНОГО КРЕДИТИ, като ще подсигури статуса на Българите като роби и най-бедните в ЕС. Другото е евтина политическа пропаганда, насочена да изпълни желанията на собственика на Киро - САЩ.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мутрофанова

    21 10 Отговор
    Българите спряха руския газ.
    Вече не можем да ги шантажираме.
    Шъ го изнасяме, газът, някаде другаде.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тома

    31 3 Отговор
    Аз вярвам само на бате бойко който е осъден двапъти за лъжа.Ако той каже добър ден аз гледам дали е ден.Че и тези ни мислят за прости.100% плащат в евро и долари в руска банка която ги обръща в рубли
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хаахо

    7 23 Отговор
    Упражнението беше за сваляне на Правителството.
    ГЕРБ, ИТН, Възраждане.
    Медии, че и ФРОГ, публикуват руска пропаганда, без да потърсят банков или енергиен експерт, но не не и Министърара на Енергетиката на СЛАВИ.Слави се пробва в категорията служба на Путин и пропаганда против националната сигурност.
    Боойкоо, къде е ВЕБЕР и ЕНП или и той е замесен.
  • 51 Преминаващ оттук

    29 6 Отговор
    Това момче което разтяга локуми за плащането на руският газ слуша ли го главата. Въобще вярва ли си самият той на глупостите които е написал. Всеки втори в България стана вече я доцент, я професор. Затова сме цъфнали и вързали от всякъде.
    Тези хора да вземат по една мотика и на полето.

    Коментиран от #60

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 В.В.П.

    19 3 Отговор
    Объкаах се ..Получаване ли газ или не получаваме!??.От Рф..Рубли ,от Европа не дават ..Дават евро и В ,,Газпромбснк,,ги обменят по трънския курс..60 рубли за евро ..Както си беше..От човеко полиуидиот Петков искам газ на 50 Ст..Олио ,газ ,бензин ,кибрит ,кафе ,захар ,риба замразена и кучета хъски .. Хляб не ям ..Пречи ми глутено..
  • 54 Станислав

    17 2 Отговор
    Дончев... Дончев..! Сашеее!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Отврат

    10 30 Отговор
    Как се изметнаха путинистите от форума.Ни срам, ни почтеност.
    Ореваха форума с това КУПУВАЙТЕ РУБЛИИ.
    Само лъжи, убийства, мародерства, изнудване от Бучистите и техните поклонници в България.
  • 57 Бачо Киро

    34 4 Отговор
    Нещо списвачът не е дочел западните статии. Русия поиска да се плащат в рубли, но се съгласи да става през Газпромбанк, която не е санкционирана. Шолц пък се съгласи, щом е така, да си отворят сметки там, ще си вкарват валутата, там ще се обръщат в рубли и двете страни доволни. Само нашите умници решили, че са по-силни от германците...
  • 58 Хapвардски тapикат

    32 4 Отговор
    Хич не е лъжа. Германия ще си гарантира евтин газ. Да видим Кирчовия американски газ с два кораба колко ще излезе

    Коментиран от #96

  • 59 az #Контрапропаганда

    30 3 Отговор
    Промяна от Газпром в условията няма!

    Има обаче двоен стандарт в ЕС!За големите и силните може, за малките и слабите обаче е забранено....
    Е, не е за първи път, откакто сме в ЕС все сме прецакани, понеже сме в групата на малки и слаби, и ... на вечно прецаканите!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Гост

    24 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хохо секса":

    Затуй ли парното пак щяло да скача?
  • 63 Досега една рубла не е платена

    9 15 Отговор
    За газ.Няма и да бъде.
  • 64 Ицо

    21 4 Отговор
    Плащат плащат и стават все повече
  • 65 Браво

    6 31 Отговор
    Просто путинските тролове са толкова нагли и явно оставени без рубли.
    Първото което поиска Путин, беше газа да се плаща в РУБЛИ.И следваше инструкция за двете сметки и сроковете.Ии..Кирл и Полша отказаха.Рейтинга на България Фръкна до небесата в Европа и Света.
    бЛАГОДАРИМ ПУТИНЕ, ЗА пиара НА кИРИЛ.

    Коментиран от #69

  • 66 ПЛАЩАТ

    17 5 Отговор
    И ЩЕ ПЛАЩАТ
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Върти- сучи

    29 9 Отговор
    Три метра чаршаф,за да ни се каже в последните изречения същото,което Газпром поиска,като метод за разплащане.още в началото.Някъде да е посочено официално,че руската страна поставя условие,да се купуват рубли за разплащане? Няма и никога не е имало.Единствено искат да отвориш сметка в банка Газпром.След което пак си извършваш превод в зелено,или евро.Според условията на договора.Примерно договорил си 200 зелено за 1000 кубометра, толкова превеждаш и сега.Но банка Газпром сама ги превалутира в рубли, по курс на ЦБ за деня.Нас какво ни пречи,застрашава това? Ако иска да ги обръща и в виетнамски донги.Това не влияе дори с един цент на нашия превод,нито на гаовата доставка по обем.Цялото разлайване не п,оми,рите е заради петродолара,и наложените под натиск на обора блокрания на всеки банков превод към РФ.Руснака да не е дялан с тъпото на брадвата? Ти да ми преведеш парите,но през банка,която да ги запорира веднага,но аз да продължа да ти доствям газ,практически без пари.Все едно да ти продам хляб за 1 лев,но вместо да ми платиш директно същото левче,ти да го хвърлиш в чекмеджето на моя конкурент- хлебар.Който да ми покаже среден пръст,ако си поискам левчето...Ще ми се изхили в лицето,и ще каже..Търси си левчето през съда!Егати гъонсуратите.А това ,че англето,дойчо и франсето са открили сметки в Газпром е вярно до последната запетая.По същия начин на плащане и доставка.Самите руснаци го обявиха по 1 ви ТВ канал на РФ .А там не си играят на фейк информация.Тоз

    Коментиран от #80, #82

  • 69 Бачо Киро

    24 0 Отговор

    До коментар #65 от "Браво":

    На кой му хвръкнал рейтингът в небесата? На Киро Харвардския? Ти на коя планета живееш? На тея, дет пълзят пред другите и преизпълняват петилетката без да ги карат, няма как да се дигне рейтингът. Никой не обича слагачи, роболепни слуги, лизачи и предатели - те биват употребени и после изхвърлени. От както свят светува е така.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Руския мир

    12 19 Отговор
    Русия на Путин направи в момента долара хартия.Де факто с долара в момента в Русия не можеш ни да търгуваш, ни да купиш нещо.Без значение е, дали долара ще е 1 рубла или 60.Изчезна, няма го.За сметка на това, цените са се увеличили 4-5 ПЪТИ, без промяна на заплати.И то и на артикули руско производство, западните стоки са на привършване.Хладилника е на изпразване, новите продукти, заместващи вносните са с ДОЛНОПРОБНО и отровно качество.

    Коментиран от #73

  • 73 да да

    15 2 Отговор

    До коментар #72 от "Руския мир":

    Разходи се ТУК до магазина, и после плачи на чужд гроб.
  • 74 Леле леле

    17 2 Отговор
    Тоя е бил зам. министър на икономиката ясно защо нямаме никаква икономика. Нали да си платят в рубли трябва да ги купят от някъде а с какво да си купят рубли другото всичко е демагогия кой с какво платил, кой в какво продал. Ти г-н Зам. като ходиш в Гърция на почивка с левове ли плащаш или ги обменяш за Евро, значи по теоята логика все пак плащаш в левове на неразбиращите гърци, може би не ти се налага понеже си поредния корумпиран тъп.к който получава подкупите в Евро и не му се налага да обменя. Хептем за тъпи ни вземате, а може би сме след като ви търпим вече повече от 30 години.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Име

    16 3 Отговор
    Tоалетното парцалче СЕГА на "добрия" олигарх Сашо Дончев, същият този бок лук мечтае да шисти Добружда с помощта на неговите американски стопани. А той е сърдит на Русия откакто Газпром го отбиха от цицката и му се наложи да търси алтернативни източници на газ...а газов олигарх без газ някак не върви и сега е хапнал да не казвам кое на американците...
  • 77 Хаах

    6 20 Отговор
    Иии..разбираме ги путинофилите защо лъжат и фактически СПАМЯТ.
    Едно, че разводняват темата, второ търсят протипоставяне, като по този начин обезличават и принизяват конструктивния диалог до кръчмарско руско напиване.
    Не, че ни пречи, ама сме длъжни да им кажем, че сме наясно.
  • 78 Сатана Z

    10 1 Отговор
    Четете бавно и с разбиране и ще се светнете каква е врътката на Руснаците.

    Укрепването на рублата е свързано (с голяма вероятност) с действията на Газпромбанк за продажба на еврото на открити търгове. Масови продажби на евро идват при плащания за газ. На 23 май беше поставен абсолютен рекорд за оборота на търговията с двойката EURRUBTOM на ниво от 149,6 милиарда рубли, рязко увеличение на оборота започна във вторник, 17 май. До 19 май оборотът на търговията нарасна 4 пъти, до 23 май оборотът се увеличи с 5,6 пъти спрямо средния оборот от 4 до 16 май. На 19 май започна каскаден срив за двойките EUR/RUB и USD/RUB.

    Коментиран от #79

  • 79 Сатана Z

    8 0 Отговор

    До коментар #78 от "Сатана Z":

    Каква е ползата за Русия

    Значението на инициативата не беше веднага ясно за всички: в края на краищата, в случай на плащане в рубли, Русия може да загуби необходимите валутни приходи, отбелязват много експерти. Но сега общото изравняване е повече или по-малко ясно. Всъщност европейците няма да трябва да купуват рубли в Русия, те ще продължат да плащат в долари и евро, само че сега ще има допълнителен посредник под формата на руска банка.

    На първо място, ползата от схемата е, че ви позволява да сведете до минимум ефекта от санкциите. Сметките в евро и долари се оказаха изключително уязвими на санкционен натиск при новите условия; руските международни резерви бяха замразени за една нощ. Същата съдба сполетя и частни активи на местни компании. Плащането по този начин елиминира възможността за задържане на сметки във валути на европейски и американски страни.

    В допълнение, това означава 100% продажба на валутни приходи за Газпром, което може да има положителен ефект върху ситуацията с обменния курс на рублата. Честно казано, сегашният обменен курс може да се окаже твърде силен и Централната банка ще трябва да вземе мерки в бъдеще да го намали, за да не излага износителите на натиск.
  • 80 Щирлиц

    9 0 Отговор

    До коментар #68 от "Върти- сучи":

    Газът се плаща авансово. Именно затова Газпром ни върна преведените суми. Няма как Газпром да достави газ, който да не е платен.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ами ...

    7 2 Отговор

    До коментар #68 от "Върти- сучи":

    Това, което пишеш не е вярно. Първоначалното условие беше, след превод в евро, "Газпромбанк" да купи рубли на Московската борса, които да се преведат на "Газпром". Имайте малко доблест.

    Коментиран от #89

  • 83 Реалност срещу фантазии

    8 0 Отговор
    Само че никой в БГ не усети "по евтините" енергийни източници, които явно живеят само във въобръжението на нашите мастити икономисти. А цените на всичко хвърчат в космоса!
  • 84 Ха ха ха

    11 0 Отговор
    МЕЧТАТА ЗА ЕВТИН АМЕРИКАНСКИ ГАЗ Е ХИМЕРА!!!! КАТО ЯРЪК ПРИМЕР ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО СКОЧИ ГАЗТА В ЛИТВА СЛЕД ДОСТАВКИТЕ НА АМЕРИКАНСКА ГАЗ И ОТКАЗА ОТ РУСКАТА!!! АМАН ОТ СПЕКУЛАНТИ!!!
  • 85 Хамсал

    8 0 Отговор
    Това за две разплащателни сметки, едната в рубли другата във валута и преобразуването им от самата банка Вовата ви го предложи още преди месец! В указа от 31.03.22г. е упоменато, че валутата ще се преобразува чрез Московската фондова борса.

    Коментиран от #90

  • 86 Таласъма

    9 0 Отговор
    Защо ли тогава 35 западни компании, които търгуват с газ, имат вече сметки в рубли в Газпромбанк???
  • 87 Ми като погледнеш курса

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    ...и ще установиш , че днес рублата се е качила още , а доларът е още малко надолу спрямо нея .
    И това само щото не се търгува газ в рубли , нали ?
    Я сега си представи в рубли и за зърно, и за торове , и за метали , и за ...квот се сетиш ...дали рублата няма да стигне нивото си от 1914г. , 10 долара за 1 рубла.
    ПС . Имаш и алтернатива , да си купуваш същите продукти и пак руски, но минати през САЩ компании...ще ти струва между пет и петнадесет пъти повече, но ще си независим ...най - вече от парите си.
  • 88 Стрелата

    7 0 Отговор
    Добре де пишете по евтин втечнен ия ама цена никой не вади а руския има цена да вярваме на нещто дето Кирчо каза и група жендъри от демократична българия Направо се излагате. Тате колело ама друг път.
  • 89 Ми той същото каза

    5 0 Отговор

    До коментар #82 от "Ами ...":

    Ми той каза същото човека , какво точно различно има в неговото изказване . Точно така е. Отиваш с доларите или еврото , превеждаш си ги в съответната сметка на Газпром банк , превалутират ти ги в рубли по курса ( който днес е 59.10 рубли за 1 долар) през борсата и всичко точно . Просто все едно си купуваш рубли и нЕма трагедии.
    И какъв точно е проблемът на нашето т.нар. правителство не е много ясно.

    Коментиран от #95

  • 90 оиуът

    10 0 Отговор

    До коментар #85 от "Хамсал":

    Точно така, НИЩО не се е променило от указа на Вовата насам... Плаща се според договорът в $ и €, а руснаците сами си обменят валутата на борсата. Тоест цялата статийка, че са се променили условията е ЛЪЖА, ИЗМАМА И МАНИПУЛАЦИЯ- дежурното поведение на продажни драскачи срещу 20 цента...
  • 91 Сандо

    9 0 Отговор
    Статия,пълна с лъжи и пропаганда.Впрочем това,откакто стана политика на СЕГА,доведе и до краха му като вестник.А някога,освен уважаван ежедневник,имаше и най-добрия читателски форум.Но новите Господари не търпят такива острови на интелигентността и свободомислието.И ето го резултата:СЕГА стана седмичник,който никой не чете и не купува,форума беше унищожен,а статиите добиха вид и съдържание,типични за западните СМРАД.Тъжно,но вече живеем в такъв свят!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Резанцев

    1 0 Отговор
    Сега са мъъррши
  • 94 Йеронимус БОШ

    0 1 Отговор
    Всичко е ЛЪЖА , дори и ИСТИНАТА !
  • 95 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "Ми той същото каза":

    Проблемът е политически,геополитически и в слугинския манталитет.А още преди руснаците да обявят официално каква е схемата им на плащане,някъде написах как най-вероятно ще я направят и че някои,майстори в занаята,могат да постигнат добри резултати,играейки с движението на курса на валутите.Когато го писах това,доларът беше около 110 рубли,а нашите тарикати се готвеха да вземат заем един милиард.Представете си само,ако с този милиард тогава бяха купили рубли,които да оставят в рублева сметка,колко газ щяха да закупят сега.Но така е,слугинажът си има цена и на всеки е ясно кой я плаща.
  • 96 оиуътхг

    7 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хapвардски тapикат":

    Че тя Германия и сега ползва безобразно евтин газ- март месец цената за тях беше $297 за 1000м3. Италия плаща под $420, Унгария плаща около $450, Сърбите плащат под $500, Турция плаща под $350. Разликите идват основно от отстъпките за количества- сърбите ползват малко, турците пък са важни, швабите пък ползват огромни количества... Но главната разлика в техните цени и на 2/3 от Европа идва от това, че те си запазиха старото ценообразуване което е вързано за средната цена на петрола за 6 месеца назад (75%) + цената на борсата (25%) докато нашия (и не само) договор е изцяло наопаки- 75% борсови цени и 25% нефт...

    Защо цените на борсата са високи сами може да се сетите...

    Коментиран от #97

  • 97 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #96 от "оиуътхг":

    Отговорността за цените изцяло лежи върху брюкселската върхушка,и то от много години.В стремежи си да сътворял какви ли не гадости на руснаците,правейки какви ли не въртели,тези илитерати ни доведоха дотук.Отделна тема пък е идиотията,демонстрирана от нашите пишман-евроатлантици.
  • 98 Одит

    3 0 Отговор
    Ще говориме за евтиния газ от щатите като дойде! Ако въобще дойдеа?
    Иначе плащат като поп! Няма плащане няма газ!
  • 99 Рико

    0 1 Отговор
    Суровините не са нещо което се произвежда. Суровините само срещу бартер. Дават ти газ, даваш им храни и лекарства. Ако не искат - няма храни и лекарства.

    Коментиран от #100

  • 100 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #99 от "Рико":

    ...как точно ще предложиш храни на страна, която е първа по износ на зърно , а само в една река в Сибир , само сьомгата е пет вида ...кета, горнища и т.н.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания