25 Май, 2022 21:23 2 888 41

Когато пътят за бягство е само един – към Русия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бежанци

В Санкт Петербург гъмжи от подобни истории, коя от коя по-сърцераздирателна

Когато пътят за бягство е само един – към Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За много от хората, които искат да напуснат Източна Украйна, единствената възможност за бягство е към Русия. Повечето обаче не искат да останат там. Руски доброволци им помагат да продължат на запад.

Александър изпраща съобщение от един хостел в Хелзинки: „Успяхме". Още едно украинско семейство, което е напуснало Русия.

Александър е избягал от селото си край Харков заедно с още шестима души от семейството. Тръгват към Русия, защото това е единственият безопасен маршрут - останалите са под обстрел.

Продали са колата

Първо ги изпратили в приемателен лагер във Воронеж. Там 86-годишната баба се разболяла от коронавирус и починала. „Тя бе преживяла Втората световна война, но сега не можа", казва Александър.

Той тръгва на път с майка си, брат си, съпругата му и техните двама синове. Имената им не бива да се споменават, Александър също се нарича другояче. Племенниците му са на 11 и на 12 години, по-големият е с тежки увреждания, не може да върви.

Сменяли се да го носят на носилката, тъй като в бягството си трябвало да оставят инвалидната количка. Продали в Русия колата, с която минали границата, за да могат да купят лекарства за майката, страдаща от диабет, и за погребението на бабата.

Разпределителният център Санкт Петербург

В Санкт Петербург гъмжи от подобни истории, коя от коя по-сърцераздирателна. Градът се е превърнал в разпределителен център за тези, които са избягали от Украйна в Русия - но в никакъв случай не искат да останат там. Създадена е полулегална мрежа от доброволци, които оказват помощ на бягащите. Те предлагат подслон, готвят, купуват билети за по-нататъшното пътуване към Естония или Финландия.

„Русия пуска украинците да заминат, не задържа никого", казва отец Григорий, който вече е помогнал на мнозина. „Затова е погрешно да се говори за депортации. Но почти никой не може да се справи сам - тъй като мнозина идват без пари или без документи."

Могат обаче да се извадят временни документи, с които да напуснат страната. Това функционира, но малцината знаят за тази възможност. Русия я предлага на избягалите, но в повечето случаи им се препоръчва да поискат убежище или дори направо руско гражданство. Който се съгласи, получава стартова сума от около 150 евро и билет за региона, в който му се обещават жилище и работа. Нерядко дори украинците могат да избират измежду няколко възможности.

„Не мога да остана"

„Ако домът ти е разрушен и тъкмо си избягал от бомбите, това може да звучи и като добра перспектива - като се има предвид колко са травматизирани хората", предполага отец Григорий. Но някои от бегълците никога не са били в чужбина, най-много да са идвали в Русия, а география са учили отдавна. „И като чуят - имаме за теб работа във Владивосток, където климатът е сходен с този в Мариупол - се съгласяват. Не си дават сметка, че това е на 7000 км разстояние."

Едва когато пристигнат след девет дни пътуване с влак, разбират каква е реалността. И че отново искат да се махнат. Григорий току-що е помогнал на едно украинско семейство да се върне оттам.

На Александър и на семейството му също е било предложено да останат в Русия. „Отнасяха се с нас добре, дадоха ни дрехи и храна и ни помогнаха с погребението", казва той. Но да останем? „Жилището ни беше точно до едно летище, откъдето постоянно излитаха бойни самолети, като беше ясно накъде отиват. От чисто морална гледна точка не мога да го приема, не мога да остана в тази страна."

Обществото е напълно деморализирано

След анексията на Крим отец Григорий се е отрекъл от Руската православна църква, която отдавна се е превърнала в държавна - преминал е към независимата апостолическо-православна църква.

Той е един от малкото, които говорят открито за войната, за загубите - и за вината. Както казва - вижда се като представител на страната си, като някой, който се опитва да поеме поне една малка част от вината и така да я намали. „Нашето общество е напълно деморализирано. Допуснахме катастрофа, от която как ли ще излезем? Ще продължим ли да твърдим, че са фашисти? И децата ли са фашисти? Това е безсмислица."

Руското общество обаче отдавна не е безразлично. Макар според допитванията мнозинството да поддържа курса на Путин в Украйна, как да се вярва на допитванията в атмосфера на страх?

Сред сътрудниците на Григорий има жени, чиито мъже не бива да знаят, че варят супа за украинските бежанци. Хотелиерка, която предоставя подслон, но не иска да говори открито за причините за бягството. Главният лекар на една частна клиника, който също отказва да прави политически изявления - „Тук всеки разбира какво става". Ври и кипи, макар и неявно.

„Има много добри хора", казва Александър, който е успял с автобус да стигне до Хелзинки през Талин. Дори руски войници са им помагали. Но твърдо не желае да живее в Русия, нито пък във Финландия - би искал колкото може по-скоро да се върне в селото си край Харков. След което да изгради всичко наново - дома си, страната си, бъдещето си.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    10 30 Отговор
    САЩ поднесоха територията на Русия на тепсия на тези, които
    са пренаселени. Да видим от къде ще се почне откъсването
    на територии със специални операции.

    Коментиран от #25

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 16 Отговор
    И ние не ги искаме украинските бежанци
    (Туристи за наша сметка)

    Коментиран от #7, #8, #21, #29, #31

  • 3 Ванга

    37 6 Отговор
    форум в Давос
    Част от речта на Хенри Кисинджър, патриарх на американската политика.
    - Украйна не е руският "Виетнам", но може да се окаже европейски или дори евроатлантически "Виетнам".

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Ванга

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ванга":

    "Но,ще го чуе ли самият американски елит? Тази част от него, която сега е завзела властта?"


    (копирано от reddit.com)
  • 5 уайтнойз

    16 5 Отговор
    са ше спи на пейките в Лахти и ше мие кенвфи с петката за зъбки... селяка от харков :)
  • 6 АнтиГост

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ванга":

    Този евреин докара Виетнам, така че ...
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 11 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И който ми гласува с отрицателен вот да прибере украинците у дома си и да им плаща масрафа
    Аз не искам

    Коментиран от #12, #13, #18

  • 8 ДОСТ

    4 18 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ИСКАТЕ НЕ ИСКАТЕ ЩЕ ГИ ПРИЕМАТЕ.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ 1989Г.

    Коментиран от #10

  • 9 Пъци

    2 18 Отговор
    Важно е да не говорят,че Украйна е нападната от Русия и там има война.....може да доживеят да излязат от "освободителката".
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "ДОСТ":

    Не бяха настаняване в хотели
  • 11 дойче зеле

    23 3 Отговор
    ще спечели информационната война .тез умора нямат денонощно измислят най различни фантазий . най добри са вьв фейка понякога довеждат нещата така че сами си вярват.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пъци

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз съм прибирал руснаци да живеят у дома,ще прибера и украинци.А Вие можете ли да определите собствения си "масраф"?
  • 14 санди овеня

    17 5 Отговор
    Украинците са овце,сами се тикат в устата на ела вълчо,изяж ме!

    Коментиран от #34

  • 15 Човека КоZа

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Терминатор 🇺🇦":

    Ти пък кой беше, че се обаждаш? Теб някой питал ли е? Мислиш ли, че светът няма да мине без теб? Нещо си повярва май, 🏳️‍🌈...


    💤
  • 16 !!!?

    5 11 Отговор
    Ти си целият за сметка на ЕС, така че украинците не са за твоя сметка !!!?
  • 17 ДИД

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "Терминатор 🇺🇦":

    СветЪТ може да мине без всеки. Най - вече без англосаксите.
  • 18 Пъци

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ама ти верно си от Козлодуй,от ония дето и в кафетата и магазините като идат след работа си мандахерцат табелите от централата на вратовете,та да се познават кой е по-по-най....

    Коментиран от #19

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пъци":

    Хи хи хи хи.
    Много си проницателен.
    Яяяяяя возииии

    Коментиран от #20

  • 20 Пъци

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ;-)))
  • 21 ОТ ХУМАТА

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    "Туристи за твоя сметка" .. Даже си и нагъл , Треперовски

    Коментиран от #22

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "ОТ ХУМАТА":

    Не. Не съм нагъл. Просто не искам с моите пари да плащам 4-5 звездни хотели на богаташите от Украйна. А сиромасите са в метрото и бомбоубежищата.

    Коментиран от #27

  • 23 мдаааа

    4 13 Отговор
    Пътят за бягство е един .. Бягство ОТ Русия ....
  • 24 дитер

    13 1 Отговор
    Вкиснато зеле - примитивизъм и помии
  • 25 чудя се

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "АнтиГост":

    Абе на тебе плащат ли? Само минуси получаваш,ама си първи да пишеш нелепости
  • 26 оня с коня

    0 7 Отговор
    Още от "Време оно" е известно,че Всички пътища водят към Рим.Това си е валидно и сега,просто се минава ПРЕЗ Русия за по-напряко.Има и обикални пътища без ТОЛ-такса,но те СЪЩО минават през русия.
  • 27 ха ха хааа

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Че , тя Украйна се състояла само от богаташи бе ... 6,5 млн. , засега ..🤭

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аха

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ами тогава се надявай Украйна да спечели войната, да се приберат. Защото, ако Русия спечели ще има още 40 млн (най-малко) бежанци!
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха хааа":

    41 милиона жители. 2 милиона богаташи със семействата.
    Оставам те да смяташ

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ха ха хааа

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Оставям те ти да сметаш ... Да кажем , 2 млн. богаташи със семействата си са избягали . Около 6,5 млн. ... Повечето бяха с автобуси .. И са останали сал "нацистите" .. бляаа
  • 33 Зззз

    11 1 Отговор
    ХАХАХА , тези ги разправяите на незапознатите с предишното нашествие през 2015 година . От пръстите си ги сучете тези "сърцераздирателни "истории.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Стоев

    12 3 Отговор
    Русия досега използва не повече от 1/10 от цялата си военна мощ. При това с най-неопитната 1/10 - 18-годишни наборни войничета от разни села и паланнки и стара техника - разчистване на складовете от 60-те и 70-те години на миналия век. Още не е включила елитната си армия и модерното си въоръжение. Защото не иска да има жертви сред цивилното население, голяма част от което са именно руснаци.

    Коментиран от #36

  • 36 Човек с памет

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стоев":

    Некоректно описание. 20%, професионални (не наборни) войници, нормални модерни и нови оръжия и екипировка. ДНР и ЛНР са по-зле, карат на трофейна техника.

    Коментиран от #38

  • 37 Нема спасение

    10 0 Отговор
    Абе пишете ги по кратко тия глупости бе... можеше заглавие 2 изречения и форум... кво ги растегате тея локуми... никой ни ги чете!!!
  • 38 Посетител

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Човек с памет":

    Зависи от трофеите. Напоследък в техни ръце попадат все повече от пратките от Запада! Някои попадения са повече от добри! Както в стрелкова, така и в мототехника...
  • 39 Поп

    3 2 Отговор
    Как е възможно да съществува такава Долна и жалка медия като Дойче Веле?
  • 40 Тъй, тъй

    2 1 Отговор
    То затова още 2014 Донецк и Луганск, след Крим, проведоха успешни референдуми за присъединяване към Русия, ама нейсе. Ако още тогава ги бяха присъединили, нямаше да се стигне до тази война. Нал тъй, лицемери............
  • 41 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    Владивосток е красив и модерен град и още от времето на СССРето е населен предимно с украинци и арменци. Хелзинки е скъп и заспал град, няма работа и живота е зад околовръсното. Местните ходят на стоматолог до Талин с ферибот да си сложат елементарна пломба.
Новини по държави: