Last news in Fakti

26 Май, 2022 07:10 1 167 5

"Гугъл": Нов уебсайт с изтекли имейли около Брекзит е свързан с руски хакери

  • гугъл-
  • брекзит-
  • руски хакери-
  • великобритания

Нов уебсайт, публикувал изтекли имейли на видни привърженици на Брекзита, е свързан с руски хакери, заявяват експерт по киберсигурността на "Гугъл" и бивш шеф на британското разузнаване

"Гугъл": Нов уебсайт с изтекли имейли около Брекзит е свързан с руски хакери - 1
Снимка: Shutterstock

Нов уебсайт, публикувал изтекли имейли на видни привърженици на Брекзита, е свързан с руски хакери. Това заявяват експерт по киберсигурността на "Гугъл" и бивш шеф на британското разузнаване, цитирани от Ройтерс.

Сайтът, озаглавен "Very English Coоp d'Etat", твърди, че е публикувал частни мейли на бившия шеф на МИ6 Ричард Диърлав, водещата активистка за напускане на ЕС Гизела Стюарт, про-Брекзит историка Робърт Тумбс и други привърженици на излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Ройтерс не може да потвърди автентичността на имейлите, но две от жертвите на изтичането признават, че наистина са били атакувани от хакери и обвиняват за това руското правителство. "Много добре разбирам, че това е руска операция срещу акаунта в Протон, който съдържа имейли до мен и от мен", казва Диърлав, имайки предвид услугатата за частни електронни писма ProtonMail. По думите му към изтеклите материали трябва да се подхожда внимателно предвид "контекста на настоящата криза в отношенията с Русия".

Тумбс казва, че той и колегите му знаят за тази "руска дезинформация, основана на незаконно хакване", но не навлиза в подробности, а Стюарт, лидер на кампанията през 2016 г. "Vote Leave" (Гласувай за излизане), не отговори на молбата за коментар.

Шейн Хънтли, ръководител на групата за анализи на заплахите към "Гугъл", заявява, че въпросният уебсайт е свързан с базираната в Русия хакерска група "Cold River".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 среднощен

    8 0 Отговор
    Разпадането на ЕС започна с Брекзит - това е неоспорим ФАКТ... "Кой е виновен " - ще се разбере много по-късно...
  • 3 случаен

    3 1 Отговор
    фалирала русия се оказва върти политиката на западния свят
  • 4 Зззз

    4 0 Отговор
    Само като прочета експерт от британското разузнаване и се отказвам да чета.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: