Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2022 07:53 6 499 60

Износ на зърно от Украйна срещу вдигане на санкциите: какво предлага Путин?

  • зърно-
  • износ-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • санкции-
  • ес-
  • европа

Путин твърди, че западните санкции са виновни за продоволствената несигурност

Износ на зърно от Украйна срещу вдигане на санкциите: какво предлага Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон Владимир Путин е предупредил Германия и Франция да не доставят тежки оръжия на Украйна. Според руския държавен глава това ще доведе до допълнително дестабилизиране на ситуацията и засилване на хуманитарната криза.

По данни на говорителя на германското правителство, Шолц и Макрон са настояли за край на войната. Путин е отговорил, че Русия е готова да поднови преговорите, които били замразени по "вина на Киев". Разговорът е продължил 80 минути.

Още новини от Украйна

Путин: Украйна може да изнася свободно зърно срещу вдигане на санкциите

Франция съобщи, че Шолц и Макрон са поискали освобождаването на 2500 бойци, които защитаваха комплекса "Азовстал" в Мариупол. Путин обещал, че те ще получат отношение, съобразено с Женевските конвенции, както и че Международният комитет на Червения кръст ще има достъп до задържаните.

Продоволствените рискове също са били във фокуса на разговора. Западът настоява Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища в Черно море, за да може Киев да поднови износа на зърно. Според Путин продоволствените проблеми са в резултат от "погрешната икономическа и финансова политика на западните държави” и "антируските санкции". Германското федерално правителство подчерта, че санкции върху хранителните продукти не са налагани.

Путин отново е предложил да разреши износа на зърно от Украйна в замяна на отмяна на западните санкции срещу Русия. Подобно предложение той отправи и в телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги. Разговор за вдигане на санкциите не се води, подчертаха САЩ и Великобритания.

Зеленски: Русия е терористична държава

Наказателните мерки на Запада нямат нищо общо с продоволствената криза, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Единствената причина за недостига, повишаването на цените и предстоящия глад е, че руските военни физически блокират 22 милиона тона украински хранителни продукти в нашите пристанища", подчертава Кулеба. Западът трябва да окаже натиск върху Русия да прекрати блокадата, допълни той. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва в терор.

И Русия, и Украйна са големи износители на зърно и играят важна роля в световните доставки на храни. Някои украински пристанища са окупирани от руски войски, а от Одеса не може да се изнася нищо заради блокадата от руски военни кораби и опасността от морски мини.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 7 Отговор
    Като е под санкции как да изнася?
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    79 7 Отговор
    Нова реколта може и да няма , но ЗАПАДНалИТЕ полЮтици освобождавали складовете загрижени за Украйна ‼️‼️‼️
  • 3 Как

    29 73 Отговор
    Нали всички руснаци казват че санкциите не им действали?Защо искат да се махнат?За житото и нефта няма санкции.

    Коментиран от #7

  • 4 горски

    71 4 Отговор
    Игра на покер.Блъфове,силни и слаби карти.Да му мислят тези на фронтовата линия,ранените и тези без дом и поминък....Геополитика,сър...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Втора армия в Света

    19 58 Отговор
    Мордор шантажира за да им се вдигнат санкциите. Защо ли? Нали нямаше проблем?

    Коментиран от #12

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    70 6 Отговор

    До коментар #3 от "Как":

    "За кучета и котки може, а за прасета -не !" ‼️‼️‼️ Защо бе ? Само от петрол и зърно ли се въоръжава Русия ! Или от тях ЗАПАДНалИТЕ имат огромна нужда ‼️❓‼️❓‼️❓

    Коментиран от #50

  • 8 Така е

    76 7 Отговор
    Налагат санкции без мисъл, само за да угодничат на САЩ и 3 месеца по късно, започват да се молят! Без лидери Европа ритуално се самоубива! Както вървят нещата, ще почнат все повече да се моли Европа!
  • 9 РЕАЛИСТ

    75 5 Отговор
    Ами те същите Германия и Франция даваха оръжие на Турция по време на Руско-турската война за освобождение на България. Дори техни генерали вземаха турски имена и като паши командваха аскера. Путин правилно, каза" Няма значение, кой е на власт в Русия, цар, болшевики или демократи, Западът винаги ще е срещу Русия"

    Коментиран от #47, #51

  • 10 Гордостта на Тарра

    60 4 Отговор
    Разговор за вдигане на санкциите не се води, подчертаха САЩ и Великобритания.... А какво мислят ЕС? САЩ не са в Европа а в Британия вече не е в ЕС съюза сам ще си решава
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 6 Отговор

    До коментар #5 от "да бе":

    ЕвроГЕЙТАЦИТЕ нали налагат санкции за руския газ !
    А сега щели да го изкупуват , ЗА ДА НЕ МОЖЕЛ ПУТИН ДА ГО ПРОДАВА НА ДРУГИ СТРАНИ‼️‼️‼️
    Е това си направо за учебник по демагогия ‼️‼️‼️
  • 12 горски

    48 3 Отговор

    До коментар #6 от "Втора армия в Света":

    Защото има коз.Както американците имат коз във финансовата сфера и цакат.
    Не разбрахте ли ,че емоциите са оставени на простолюдието и глупацииите.Горе се играе друга игра и който удържи ,хладно и пресметливо ,той ще спечели.Цената....цената я плаща раята.
  • 13 оня с коня

    10 57 Отговор
    Украйна НЕ Е руска собственост,а Официално призната Държава според Световното Право.Това предоставя Неоспорима възможност Всяка държава да установява Търговски отношения с Украйна,независимо че на територията Й се водят Военни действия.Което пък ще рече,че Украински Търговски кораби натоварени със Зърно и със съответната НАТОВСКА ОХРАНА /за всеки случай/ би следвало Безпрепятствено да могат да напускат Пристанищата.И не са проблем Мините в морето- за тях си има Миночистачи,въпросът е ЗАЩО Западът ИЗОБЩО ГОВОРИ с Путин по въпроса и не действа Твърдо и решително по въпроса?!

    Коментиран от #21, #22, #24, #34, #54

  • 14 Петьо Петров

    48 7 Отговор
    Лесно е. Връщат парите на Русия, тя освобождава украинското жито, а европейските глупаци продължават да се чудят как да купуват енергоносители на изкуствено завишените цени лично от самите тях.
  • 15 резервист

    46 6 Отговор
    Всеки използва възможностите с които разполага, за да постигне целите си. Не само Русия. През последните години, за да накарат Путин да прави каквото му се каже, западните държави наложиха 5 пакета с икономически и политически санкции. Сега са на път да наложат шести. Каквото почукало, такова се обадило. Смешните германци, които с типичния за тях педантизъм рушат собствената си икономика, дават съвети на руснаците как да се защитават! Смех!
  • 16 муцунка

    3 23 Отговор
    Да предлага повече баджаци на рускини по нашето черноморие.

    Коментиран от #20

  • 17 Реално

    47 8 Отговор
    ДВеле и Запада да не се правят на ударени-защото процента на зърно което Украйна изнася е едва 1,6 от световното потребление...Ако Украйна продава около 20 хил тона-световното потребление е над 350 мил тона...Тук просто използват ситуацията за да вземе Запада поне нещо от Украйна-поне част от парите за оръжието което им дават...А пищят както винаги уж от хуманитарни съображения-пак западно лицемерие...
  • 18 Аватар

    33 4 Отговор
    Още през 2019 г.в ООН се говореше за опастност от глад.Тогава още нямаше пандемия и в Украина не се воюваше.
  • 19 Българин

    49 6 Отговор
    Путин им го казва в прав текст - или махате санкциите или ще стоите гладни на студено и тъмно. Запада може да налага санкции на Русия и това видиш ли е "демократично" но когато Русия наложи контрасакции това вече не е "демократично" и Путин е лош. Чака ни много студена и гладна зима а когато човек е гладен почва да мисли лошо и го избива на бунт.

    Една предшественичка на Урсула е казвала - като няма хляб да ядат пасти - и е свършила лошо. Суга Урсула ни предлага долу-горе същото - дали и тя няма да свърши като нея.
  • 20 веселяк

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "муцунка":

    "Да предлага повече баджаци на рускини...". Как се става баджанак на жена? Знам, че баджанаците могат да бъдат само мъже, ама то с тази Инстанбулска конвенция знае ли човек!
  • 21 Трол

    32 3 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    "Официално призната Държава според Световното Право". Кобилкин световно право няма, има международно било та публично или частно! Гледай си бустана и Бе еН Ве-то, от друго не вдяваш!
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 3 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Ами защото ЗАПАДНалИЯ Свят НЕ МОЖЕ САМ да реши НИЩО !
    Крайно време е да проумеете, че всеки който може би си пил сутрешния чай на в Кремъл !
    Наполеон
    Хитлер
    ..........
  • 23 Госあ

    5 1 Отговор
    https://fakti.bg/world/682453-koa-e-sledvashtata-stoka-chiito-iznos-india-moje-da-spre
  • 24 Военен

    36 4 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    "Това предоставя Неоспорима възможност Всяка държава да установява Търговски отношения с Украйна"

    Що бе Русия не е ли международно призната държава и всяка държава няма ли право да установява търговски отношения с нея а трябва да слуша американците и да изпълнява техните ограничения наречени санкции. Второ кой пречи Украйна да си изнася зърното през Полша, Унгария или Румъния - нали влаковите композиции трябва да отидат до Одеса и да го натоварят на кораби - не могат ли директно да тръгнат към Румъния и там да се товарят на кораби - пропагандата ви не върви.
  • 25 Госあ

    12 5 Отговор
    Безусловно сега е момента когато финансовия капитализъм може и трябва да бъде спрян. Не се съмнявам нито в дипломатическите умения на Китай, нито на Индия. Честно казано, Путин ми е най съмнителен, но дано слуша батко си Си, а Си да бъде по решителен.

    Коментиран от #28

  • 26 Госあ

    3 8 Отговор
    Не би трябвало капиталистите да налагат санкции, а тъкмо обратното. Струва ми се обаче, че БРИКС не мелят много добре заедно. Май всеки от тях има едно наум за другия…
  • 27 АБЕ КУЛЕБА

    38 6 Отговор
    Я НАПРЕГНИ МАЛКО МОЗЪКА И ОБЯСНИ ЗАЩО БЛОКИРАХТЕ МИЛИАРДИТЕ НА РУСИЯ? КАКВИ СА ТЕЗ ЛАБОРАТОРИИ В УКРАЙНА, ЗАЩО ДОСТАВЯТЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА И ИСКАХТЕ МНОГО ДА Я ПРИЕМЕТЕ В НАТО.
  • 28 Икономист

    23 6 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Войната отдавна не е за Украйна а за смяна на световния ред - Русия е силна военно а Китай е силен икономически така че един без друг не могат се справи. Но подкрепата на Китай за сега е доста символична - надявах се да си вземат Тайван и така американците щяха да са в нокаут - не могат санции и срещу Русия и срещу Китай едновременно.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Госあ

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "Икономист":

    Трудно е да разбереш китайците. Самият факт, че НАТО не влизат в Украйна говори за достатъчна подкрепа от Китай. Добрият воин е тихият воин. На всеки е ясно, че Путин не би тръгнал сам, без да е говорил с лидерите с лидерите на другите две големи държави, дори и да не се слави като блестящ дипломат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Икономист":

    Опасявам се само дали не избързаха…но те си знаят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 йухъ

    27 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българка":

    Точно в Африка проблем със зърното НЯМА ДА ИМА. Нито в Близкия изток ще го закъсат... Защо? Защото там ОСНОВЕН доставчик винаги е била Русия която тази година разполага с още няколко милиона тона за износ...

    Мислете му вие, либерастките подлоги, които ще се борите съвсем реално с глада, безработицата и мизерията...

    Коментиран от #57

  • 34 цжфбг

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Въпроси:
    - Натовски кораби от кои държави?
    - Кои пристанища?

    Нито румънски, нито турски, нито ваши кораби ще отидат да ескортират нещо си- това АВТОМАТИЧНО се счита за влизане на нато в екшъна и рискът някое "посейдонче" да пръдне около бреговете на ФАЩ става 98%.

    Записвай си:

    Осраина НЯМА ИЗЛАЗ НА МОРЕ вече.
  • 35 Аватар

    12 3 Отговор

    До коментар #30 от "Българка":

    Хайде сега да направите един анализ и на Империята на Лъжата.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аватар

    11 3 Отговор

    До коментар #30 от "Българка":

    Инфлация се предизвиква от финансовия капитал,който притежава 40%от хранителната,химическата,енергийната и фармацевтичната промишленост.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Руснаков

    6 12 Отговор
    Едното няма нищо общо с другото.Нарочно не се дава възможност да напуснат пристанището кораби натоварени със зърно...за да има повод да се иска премахване на санкциите.Боли го фара Путин че някой щял да гладува....

    Коментиран от #52

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ссссс

    15 2 Отговор

    До коментар #30 от "Българка":

    Колко пъти ти се каза повече да четеш, учиш и гледаш не само бтв и нова телевизия. Човек трябва да се развива, а не да тъпче на едно и също място и да плещи като папагал небивалици
  • 46 Путин НЕ ПРЕДЛАГА,

    13 2 Отговор
    той заявява. Хайде сега върнете се към отпреди началото на офанзивата , прочетете какво е казал Путин и какво се е случило след това.
  • 47 А дали пък

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    няма и полски граждани, приели турски имена и постове?
  • 48 Ал Бунди

    5 11 Отговор
    Добре дее..нали санкциите укрепвали руската иконоика и не ги бъркали, даже напротив.. Асега ривът и искат да ги вдигат. Май не са баш така нещата, както им се иска на Путлерастите..
  • 49 Сър Пичук

    4 13 Отговор
    В момента рашистите са заети да крадат украинското зърно, украинската стомана, украинското домашно имущество и всичко друго до което могат да се докопат. Правят това, което са правили откакто съществуват като държава - грабят чуждото.

    Коментиран от #56

  • 50 Защо

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ние в съ шъ а имаме много и трябва и ние да продаваме.
  • 51 Страничен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Това в Руско турската война е нищо .Ти да видиш по времето на Петър Първи кво е било.А пък и при Иван Грозни същата работа.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Габдулла

    5 0 Отговор
    В политиката няма морал, а правила. Налагаш санкции, тоест нарушаваш споразумения и договори- получаваш по мутрата с каквото има под ръка. Освен това не става въпрос за нормален износ, а за източване на Украйна. Какво ще ядат украинците няма значение.
  • 54 Габдулла

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Точно Украйна не е всеобщо призната държава с граници. В ООН май само тя няма декларирани и обозначени граници. Лесно можеш да го провериш. Де юре тя все още е в СССР. Тоест част от Русия.
  • 55 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Пак Путин е виновен.Направете това, което той ви казва и всичко ще си дойде на мястото.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "йухъ":

    Умрелите от глад в СССР се измерват в милиони. Милони умрели от глад! Едва ли има семейство там в което във фамилната памет да няма умрели от глад. И точно тези ... изхранвали света?!
  • 58 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Със западните ТЕРОРИСТИ- така се постъпва! Браво Путин!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ПУТИН НЕ ТРЯБВА ДА ИЗНАСЯ И ГРАМ ЖИТО

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ГРЕШКА ! ПО ДОБРЕ Е ДА ГО ФЪРГА В МОРЕТО НА РИБИТЕ , КАКТО ПРАВЕХА ЗАПАДА ПРЕДИ ГОДИНИ ЗА ДА УМИРА РУСИЯ ОТ ГЛАД !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания