31 Май, 2022 09:15 1 752 13

ЕС е загрижен за Грузия

  • ес-
  • грузия-
  • членство

Това съобщи посланикът на ЕС в Грузия, Карл Харзел

ЕС е загрижен за Грузия - 1
Снимка: Shutterstock

ЕС е загрижен за курса, към който Грузия се движи напоследък. Това съобщи посланикът на ЕС в Грузия, Карл Харзел, в коментар на перспективите за кандидатурата на страната за членство в ЕС, съобщава "Нюз-Грузия", предаде БГНЕС.

„Грузия можеше да бъде по-добре подготвена за този исторически момент... Този опит за присъединяване идва в момент, когато в ЕС има нарастваща загриженост относно текущата траектория на развитие на страната – забавяне на реформите през последните години, политическа криза... През последните месеци има много въпроси за това накъде върви Грузия“, каза Карл Харзел.

Дипломатът добави, че не може да предвиди какво ще бъде заключението на Европейската комисия и резултатът "може да е по-малък или повече от очакваното", а ЕС ще продължи да подкрепя Грузия, независимо какво ще бъде решението за статута на кандидата.

Грузия планираше да кандидатства за членство в ЕС през 2024 г., но след като Украйна подаде молба за членство след началото на войната, Тбилиси също реши да кандидатства. Според съобщения в медиите Европейската комисия ще даде становище по заявленията на Украйна, Молдова и Грузия на 8 или 15 юни. Срещата на върха на Европейския съвет ще се състои на 23-24 юни.

Тази седмица Европейската комисия представи проект на дневен ред за прилагане на Споразумението за асоцииране между Грузия и ЕС за периода до 2027 г., в който се отбелязва какви реформи се очакват от Тбилиси.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    38 0 Отговор
    Да пази Господ , всеки , за който ЕС е загрижен !!!
  • 2 Петьо Петров

    32 0 Отговор
    Изобщо някой усеща ли каква дезинформация ни се представя? Грузия не иска в РФ, но не е и готова за ЕС.... Наподобява ли ви за Украйна? А за нова зона за въоръжаване?

    Коментиран от #7

  • 3 ПУТИН В ШОК

    1 26 Отговор
    Грузия в НАТО......
  • 4 мародер

    28 0 Отговор
    Няма да е зле ЕС да се погрижи за курса по който Той се движи напоследък, че той е към пълно подчинение на интересите на САЩ.

    Коментиран от #6

  • 5 Левски

    29 1 Отговор
    Европейския съюз е загрижен за курса на Грузия защото Грузия започва да се колебае и предпочита да остане мирна и независима държава поради което Русия Отложи референдума в южна осетия
  • 6 Теле

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "мародер":

    Спокойно, ЕС ще си сърба супата са мо от моркови
  • 7 Ами

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Грузия няма да последва украинския сценарии, просто се видя че Русия няма да остави никоя съседна държава да им прави проблеми и ако се наложи ще "демилитаризира" и други след Украйна! Постепенно всички държави от източна Европа ще напуснат нато и ЕС, или пък тези съюзи скоро ще се разпаднат (което е по-вероятно) , при всички случаи ще се отървем от "загрижените" евроатлантически отпадъци, които само гледат как да ни доят и стрижат и да ни използват като пушечно месо и плацдарм срещу Русия!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Петьо Петров

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Силно се надявам да си прав, но не съм чак толкова голям оптимист.
  • 9 Перо

    18 1 Отговор
    После пак Путин ще бъде виновен! Знае се кой стои зад глобалистите,възседнали ЕС и НАТО и борбата е,чрез тези организации да се завладеят максимално територии,без оглед на съдбата на местното население. Болни мозъци на богопос-ани!
  • 10 Гост

    20 1 Отговор
    Щом ЕС се е загрижил бягайте като дявол от тамян.И се пазете от раковите образувания НПО!
  • 11 Сандо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Дано грузинците да са се усетили,че докато се топорчат на Русия /под натиска на САЩ и ЕС/,то от другата страна Турция ще им го натопорчи.
  • 12 Механик

    7 0 Отговор
    Страх ги е да не "изгорят" био лабораториите на Бил Гейтс ли?
    Нещо запада я закъсва от към поддръжници в последно време.
  • 13 Крайно време е

    5 0 Отговор
    ЕС да се загрижи за себе си