Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 14:45 786 9

ОИСР: Шокът от войната води световната икономика до дългосрочни последици

  • сащ-
  • европа-
  • ес-
  • украйна-
  • война-
  • шок-
  • икономика-
  • срив-
  • инфлация

Световната икономика ще плати „висока цена“ за войната в Украйна, включваща по-слаб растеж, по-силна инфлация и потенциално дълготрайни щети по веригите за доставки

ОИСР: Шокът от войната води световната икономика до дългосрочни последици  - 1
Снимка: Shutterstock

Световната икономика ще плати „висока цена“ за войната в Украйна, включваща по-слаб растеж, по-силна инфлация и потенциално дълготрайни щети по веригите за доставки, обявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в последния си доклад, предава Bloomberg.

Организацията намали предвижданията си за глобален растеж тази година до 3% от 4,5%, които прогнозира през декември, и удвои прогнозата си за инфлация до близо 9% за своите 38 страни членки, според прогнозите, публикувани в сряда в Париж. През 2023 г. ОИСР очаква растежът да се забави до 2,8%.

ОИСР: Шокът от войната води световната икономика до дългосрочни последици
Снимка: Shutterstock



Цената на войната може да бъде „още по-висока“, предупреждават от Организацията, описвайки дълъг списък от рискове, вариращи от рязко спиране на руските доставки в Европа до уязвимости на финансовите пазари от високия дълг и повишените цени на активите.

„Имаше няколко значителни промени в глобалната икономическа среда през последните месеци, включително световното разпространение на варианта на Covid Omicron и по-голямото от очакваното продължаване на инфлационния натиск“, се казва в икономическата прогноза. „Най-голямата промяна обаче е икономическото въздействие на войната в Украйна“.

Мрачната оценка, която повтаря подобно предупреждение от Световната банка, показва по-дълбоки и по-широки икономически последици от руската инвазия, които ще затруднят определянето на правилната фискална и монетарна политика. Това е първият подробен доклад от ОИСР, която не издаде пълни прогнози през април поради преобладаващата несигурност.

Ранните ефекти от покачването на цените вече принудиха централните банки да затегнат паричната политика, като Федералният резерв на САЩ например току-що повиши лихвените проценти с ускорен темп от 50 базисни пункта миналия месец. Междувременно правителствата преосмислят плановете за разходи, докато се опитват да компенсират домакинствата.

Още новини от Украйна

ОИСР: Шокът от войната води световната икономика до дългосрочни последици
Снимка: Shutterstock



Въпреки че от ОИСР заявяват, че е оправдано всички парични власти да ограничат стимулите, от там призоват за предпазливост, особено в еврозоната, където нарастващите цени отразяват основно натиска на предлагането.

„Централните банки ще трябва да извършат деликатен баланс между държането на инфлацията под контрол и поддържането на икономическото възстановяване след пандемията, особено когато възстановяването все още не е завършено“, каза организацията.

Източник: Bloomberg

ОИСР: Шокът от войната води световната икономика до дългосрочни последици
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    15 1 Отговор
    Запада го предизвика
  • 2 Анализът е добър ,

    4 1 Отговор
    но трябва да се подчертае,че проблемите няма да засягат взимащите съответните решения!Те са достатъчно мощни финансово,навсякъде по света,т.с.да му мислим ние!Винаги да не се забравя това!
  • 3 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор
    Пазарната икономика и капитала като цяло беше ударен жестоко, което много ме радва на тоя етап!
    Следващите последици са рухването на неолибералния капитализъм.
  • 4 Бай Манчо

    11 0 Отговор
    "Шокът" от войната се раздухва до истерия от западните медии и от санкциите които налагат на Русия , които поне в средно срочен план няма да проработя но за сметка на това ще имат обратен ефект и ще засегнат лакомите янки и евро пуделите .

    Коментиран от #5

  • 5 оня с коня

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Манчо":

    Твърдиш че Западните санкции "ПОНЕ" в Средносрочен план няма да засегнат русия,а тя ВЕЧЕ БЕРЕ ДУША...СЕГА СЛОЖИ РЪКА НА СЪРЦЕТО И ПРИЗНАЙ:ТИ бай Манчо ЗА ПО-УМЕН от Европа и Америка ли се мислиш,или си седнал по най-Просташки начин Да ДЕЛАШ Руская Пропаганда- Сдесь и Сейчас?:)

    Коментиран от #8

  • 6 Баш майстора

    7 0 Отговор
    Евромършите сега ще ядът санкции само. Хак им е
  • 7 Той

    5 0 Отговор
    И кой налага санкции???
  • 8 Статистик

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Абе не знам кой е по-умен...ама като гледам как препускат цените в Европа, май европейците не са много умни. Пример - в Русия никой не призовава хората да се къпят по-рядко и да стоят на по-хладно - но това в Германия е неудобен факт!
  • 9 не може да бъде

    2 0 Отговор
    И сега пораженията са големи ,но не всичко е заради войната.Напр.международното право вече е мъртво и е такова от доста време ,войната само закова последния пирон.Пазарна икономика няма и се разбира че такава не е имало от доста време ,войната само освети този проблем .Световните финансови институции и действащите финансови правила са обезценени поне на 50% и за това пак не е виновна войната ,тя стана само повод.Заради войната САЩ и техните съюзници предприеха такива драстични мерки във финансовите и икономическите отношения че сега е заплашен и доларът като световна валута!А самата война раздели светът на 2 -тези които са против Русия и тези които не подкрепят санкциите .Обърнете внимание -санкциите срещу Русия подкрепят всички членуващи в НАТО държави -без Турция и Унгария,а останалият свят заема различни позиции но не подкрепя санкциите!?И затова възникват най-различни въпроси към НАТО и какво е неговото предназначение,като във всички случаи задаването на тези въпроси не е от полза за НАТО!?