Last news in Fakti

13 Юни, 2022 10:30 1 036 2

В САЩ се разбраха за оръжейна реформа

  • сащ-
  • джо байдън-
  • оръжия-
  • закон-
  • сенат

Очертава се потенциален пробив за приемане на първия значителен нов закон за оръжията в САЩ от десетилетия

В САЩ се разбраха за оръжейна реформа - 1
Снимка: Shutterstock

Очертава се потенциален пробив за приемане на първия значителен нов закон за оръжията в САЩ от десетилетия, след като двупартийна група сенатори обяви в неделя споразумение за рамка за законопроект с достатъчна подкрепа на републиканците, за да премине през американския Сенат, където демократите разполагат с мнозинство от само един глас-този на вицепрезидента Камала Харис, която председателства горната камара на американския Конгрес, предава Ройтерс.

Планът, който се ползва с одобрението на президента Джо Байдън, включва подкрепа за закон, ограничаващ достъпа до огнестрелни оръжия на потенциално опасни хора, по-строги проверки на криминалната история за купувачите на оръжие под 21 години и противодействия на покупката на оръжия за други хора, които не отговарят на условията.

Законодателните промени са катализирани след стрелбата в началното училище в Увалди, Тексас и супермаркета в Бъфало, Ню Йорк, рамката е далеч по-малко амбициозна от това, което иска Байдън и други демократи - забрана на полуавтоматични щурмови пушки и пълнители с голям капацитет или поне повишаване на минималната възраст за закупуване на такива оръжия от 18 до 21.

Договореността беше обявена ден след като десетки хиляди хора се събраха във Вашингтон и на други места в Съединените щати, за да призоват за приемането на законодателство за ограничаване на насилието с оръжие.

Макар че е важен пробив, споразумението не гарантира, че законодателството ще бъде одобрено. Вносителите все още трябва да намерят подходящите формулировки, които могат да привлекат достатъчно гласове, за да получат одобрение както в Сената, така и в Камарата на представителите, която се контролира от демократите, макар и с малко мнозинство.

Съединените щати имат най-висок процент смъртни случаи от огнестрелно оръжие сред богатите нации в света. Но това е и страна, в която мнозина ценят правата на оръжие, а втората поправка на нейната конституция защитава правото на "притежаване и носене на оръжие".

Говорител на Националната оръжейна асоциация каза, че влиятелната група за защита на огнестрелните оръжия няма да заеме позиция по рамката, докато не бъде финализиран подробният законодателен текст. Асоциацията предупреди, че ще се противопостави на всякакви усилия за лишаване на американците от правото им да носят оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъ-Ге

    5 1 Отговор
    Реших да прочета на диагонал статията и какво ми направи впечатление. Там всеки след 18 годишна възраст може да закупи стрелково оръжие като се започне от пистолет и се стигне до картечници, независимо дали има жълта книжка, дали е под следствен, дали има присъди. Стига да отиде лично в магазина, има 18 години и има парите, може да си купи каквото му оръжие се иска и колкото си иска боеприпаси. Никой не го пита за какво му е и защо да речем купува боеприпаси със съндъци. Разбрах и че може да го носи в себе си навсякъде и никой копче не може да му каже. В такива случаи единствено са на плюс бандитите, защото те много лесно убиват и не се замислят. Докато обикновения гражданин ще се запита поне 50 пъти дали да натисне спусъка и това винаги му коства живота. Пък и обикновения гражданин обикновено не носи оръжието в себе си, а го държи в къщи под ключ.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.