Last news in Fakti

17 Юни, 2022 13:30 1 105 16

Великобритания разреши екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ

  • великобритания-
  • джулиан асандж -
  • сащ

Британският вътрешен министър Прити Пател одобри екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Съединените щати

Великобритания разреши екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вътрешен министър Прити Пател одобри екстрадицията на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Съединените щати, където да му бъдат повдигнати обвинения, съобщава "Ройтерс".

С това дългогодишната правна сага наближава своя край.

От Министерството на вътрешните работи поясняват, че решението е взето днес след разглеждане както от Магистратския съд, така и от Върховния съд, като Асандж си запазва правото да го обжалва в 14-дневен срок.

Решението на Пател обаче не означава край на съдебната битка срещу австралиеца, която продължава повече от десетилетие.

Той може да обжалва пред Върховния съд на Лондон, който трябва да даде своето одобрение, за да продължи оспорването. В крайна сметка той може да поиска да отнесе делото си и до Върховния съд на Великобритания. Ако жалбата му бъде отхвърлена обаче, Асандж трябва да бъде екстрадиран в рамките на 28 дни.

От години Асандж се стреми да избегне съдебен процес в САЩ по обвинения, свързани с публикуването на огромен набор от класифицирани документи преди повече от десетилетие.

Той е в затвора във Великобритания, откакто беше арестуван, след като беше осъден за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция през 2012 г.

САЩ настояват Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от "Уикилийкс" на секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в Съединените щати. Асандж живя години наред в посолството на Еквадор в Лондон, но Еквадор оттегли защитата си и той беше насилствено отстранен от посолството и арестуван през април 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един от многото

    39 3 Отговор
    Ето какви са ангосаксонците. Навални на въжето.
  • 2 Свобода за Асандж!

    46 2 Отговор
    Държат го при нечовешки условия без да е осъден от никой съд. Престъплението му е, че показа кирливите ризи на САЩ. Толкоз за англосаксите...
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 0 Отговор
    Искат свобода за Навални , а хвърлят Асандж в САЩ ‼️‼️‼️
  • 4 Дуай Липа

    30 0 Отговор
    тези имат ли висш държавник, който не е индиец?
  • 5 3.14К

    18 0 Отговор
    В случая с екстрдицията на Асандж, американците използват "балата слама" за фураж.
  • 6 го шо

    24 0 Отговор
    от тук насетне, при всеки вопъл за демокрация и свобода на словото от страна на политици и "общественици" от т.н. колективен запад, ще цитирам това решение. то казва всичко.
    p.s. чакат се на амбразурата местните "правозащитници".
  • 7 Дичко

    22 0 Отговор
    Е Англия и Сащ са една държава разделена от голямата локва
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Е щом казвате !!!!!!

    17 0 Отговор
    Как беше - Демокрация, Свобода на словото.
    Е щом казвате .
    Ето я РЕАЛНАТА демокрацията на Сащ, Англия, Германия, Франция и другите милитаристи.
  • 10 цербер

    4 0 Отговор
    БританскАТА вътрешНА министърКА Прити Пател

    Коментиран от #11

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "цербер":

    Какво щеше да пишеш , ако дамата бе хирург ❓❓❓❓❓
    хитургКА
    или
    хитургИЧКА
    🤔🤔🤔🤔🤔
    Не се научихте ей!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 иво

    8 0 Отговор
    Англия като най-коварната ,високомерна,надмена , хитра и подла англосаксонска страна. Тези пирати и робовладелци са пролял кръвта на милиони хора.Сега тези престъпници облечени в скъпи костюми с вратовръзки " учат" светът и човечеството на морал,възпитани, на демокрация ,свобода на лично ста, човешки права и свободна и правдива медия. Когато същите убийци само за това,че каза истината Асандж вече колко години е задържан в момента е в zатвора .
  • 14 Геша

    5 0 Отговор
    Мръсници!
  • 15 Позор е случващото се с Асанж

    3 0 Отговор
    В т. нар. западна демокрация се вихри страхотна свобода на словото. Вчера млада германска журналистка, която отразява случващото се в ДНР е получила съобщение от германските власти, че я грозят 3 години затвор за нещата, които е публикувала. Не чух да оспорват, че не е истина, просто не съвпада с наратива на "демократичния" Запад. Явно това е бъдещето - ще те затварят за изказване на мнение.
  • 16 И сега какво

    2 0 Отговор
    Демокрацията в действие.За това ,че Асандж показа и разкри за извършените престъпления от Америка и побликува секретни военни документи относно войните на САЩ в Афганистан и Ирак ще го линчуваме . Но света мълчи световните организации дори не го отразяват никой ни чул ни видял