Last news in Fakti

18 Юни, 2022 20:45 1 480 4

Испания: горски пожари и рекордно високи температури

  • испания-
  • толедо-
  • мадрид-
  • пожар-
  • глобално затопляне-
  • жега

Най-тежко засегнати от горските пожари са районът на град Самора, близо до границата с Португалия и Каталуния в източната част на страната

Испания: горски пожари и рекордно високи температури - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Испания, връхлетяна от необичайна за сезона гореща вълна, пожарникари се опитва да овладеят няколко горски пожара. Ситуацията се усложнява от сушата, почти рекордно високите температури и вятърът, предаде Ройтерс.

Днес в Сарагоса, в североизточната част на страната, в Навара и района на Ла Риоха на север се очакват температури от 40-42 градуса, съобщиха синоптиците. Това са най-високите температури от десетилетия за този период, преди началото на астрономическото лято.

Най-тежко засегнати от горските пожари са районът на град Самора, близо до границата с Португалия и Каталуния в източната част на страната. Не се съобщава за починали или ранени.

Регионалното правителство на Кастиля и Леон, провинцията, в която се намира Самора, съобщи, че в планината Сиера де ла кулебра горят почти 20 000 хектара.

В Каталуния пожарникарите се опитват да ограничат пожар в Балдомар, но работата им е усложнена от горещините и силният южен вятър.

В Толедо, югозападно от Мадрид, повече от 3000 души бяха евакуирани от тематичен парк заради наближаващите към парка горски пожари.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 2

    5 1 Отговор
    Климатични промени , или климатични ... ???

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гостенка

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост 2":

    Цар Бомба и десетките подобни ,с много тестове за мен това кл.промени войните .Колите и горенето на дърва и въглища със стари дрехи,гуми ,стари техники едва ли биха повлияли на планетата.
  • 3 морков

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост 2":

    климатичен тероризъм , от запалена гора в испания има градушка в холандия и русия , от горящия сибир , торнадо в америка , а в крайна сметка печелят банките от унищожените животи
  • 4 нато са велики

    2 1 Отговор
    анатоли,магистре по американска пропаганда.да беше понаучил малко по-добре майчиния си език!Вчера ми пишеш океан с главна буква.Днес пишеш име на планина с малка буква/Сиера де ла кулебра/пише се -Сиера де ла Кулебра! И въпросът ми е защо прехваленото нато не помага на испанците?100 натовски хеликоптери биха свършили перфектна работа в гасенето на пожарите
Новини по държави: