Last news in Fakti

19 Юни, 2022 14:50 3 337 41

Колко опасно е да живееш в Ню Йорк

  • ню йорк-
  • сащ-
  • полиция-
  • сигурност

Стрелби, грабежи, насилие в метрото - след пандемията, престъпността в мегаполиса е нараснала

Колко опасно е да живееш в Ню Йорк - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пандемията промени Ню Йорк. По улиците се виждат все повече бездомници, наркозависими, психично болни. Случаите на насилие нарастват, а 80% от жителите на града се чувстват несигурни.

Удари в главата и гърдите. На финала и един ритник между краката. Анна Мюленхаут изважда врага от строя. Боксовата кукла с човешки размери е повалена. "Мога да пребия някого и да избягам. Но най-важното е първо - човек да е много внимателен и да е нащрек. И да се държи и движи така, че да не могат да го проследят. А тръгне ли някой да ви преследва, бягайте, колкото се може по-бързо."

За да усвои всичките тези умения, Анна Мюленхаут се е записала на курс по самоотбрана в Манхатън и вече се е потопила в изкуството на уличните боеве. Крав Мага, предпочитаната от нея техника за самозащита, идва от Израел. С нея хората успяват дори да се подготвят за служба в армията - и то само за няколко месеца тренировки.

"С нарастването на престъпността все повече хора се записват на курсове по самозащита като мен. След пандемията престъпността стана по-видима. Мнозина продължават да работят в условията на хоумофис. Така по улиците се движат по-малко хора и за онези, които които искат да им навредят, става по-лесно."

Метростанциите са особено проблемни

Стрелби, грабежи, насилие в метрото. След пандемията, престъпността в Ню Йорк е нараснала. Според полицейските статистики до края на март 2022 регистрираните случаи са се увелчили с около 37% в сравнение с предходната година. 16% ръст на убийствата, 60% повече сериозни кражби.

Опасността обаче расте най-вече в съзнанието на обитателите на Ню Йорк. 80% от жителите на мегаполиса се чувстват несигурни, сочат допитвания. Особено проблемно място е метрото. Почти всеки ден има новини за насилие и нападения с нож или бухалки по метростанциите.

Едно 19-годишно момиче разказва как е било сграбчено изведнъж в гръб от един мъж и наръгана с нож, тъкмо когато е влизала в една от нюйоркските метростанции."Не знаех какво става. Първоначално помислих, че някой от приятелите ми се шегува. И изведнъж приятелката ми, с която вървях, се обърна назад, видя какво се случва и се разкрещя. След това мъжът ме пусна, намушка ме в гърба и избяга."

Все повече нюйоркчани се страхуват, че могат да се окажат следващата жертва на насилие, разказва Матан Гавиш - ръководител на фитнес залата "Фит хит" в Ню Йорк. "Мисля, че причината е в това, че ставаме свидетели на все по-агресивно поведение в райони, в които преди не е имало такова. Случва се през деня - в един, два, три часа следобед, на места, където хората обикновено не виждат подобни неща", казва той.

Курсовете по самозащита процъфтяват в целия град - независимо дали става въпрос за квартални групи, събиращи се в средата на Сентръл парк, или за по-професионални курсове като този на Гавиш. 90% от участниците в неговия курс, впрочем, са жени, споделя той.

Приберете телефона си и дръжте всичко под око!

От пандемията насам градът се е променил. Мнозина са го напуснали. По улиците се виждат все повече бездомници, наркозависими, хора с психични проблеми - всичко това води до нови форми на насилие.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс декларира, че за него тази тема е приоритет за него. Бившият полицай е обещал много, но все още е направено твърде малко. Жителите на Ню Йорк трябва да са нащрек и да преосмислят своите навици - казва Гавиш в своята фитнес зала. Той съветва клиентите си да спазват следното правило: "Приберете телефона си, отваряйте очите си и следете какво се случва около вас."

Мюленхаут, която се обучава по Крав Мага, е приела подобни съвети присърце: "Къде е най-безопасното място в метрото? Наблюдавайте какво се случва край вас в отражението на прозорците, оглеждайте се навсякъде." В миналото приятелите ѝ биха я нарекли луда. Днес те я питат за адреса на курса ѝ по самоотбрана.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    70 5 Отговор
    Паднах от колелото.Къде съм?

    Коментиран от #19

  • 2 Матрософ

    23 66 Отговор
    Да живееш в Москва е по-опасно. Един донос, че си казал "война"
    и получаваш 15 годинки.

    Коментиран от #11, #23

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    59 11 Отговор
    Не може да бъде ! Та това е витрината на ЗАПАДНАлаТА демокрация ! Там всичко е по мед и масло и хората ходят с шпайкове ,
    са се ме лъзгат 😉😉😉
  • 4 Механик

    76 8 Отговор
    И тия настояват, че там е раят и всички трябва да приемат техния начин на живот? Че дори го налагат със самолетоносачи !

    Коментиран от #8

  • 5 Накамура

    42 4 Отговор
    Почва формирането на новите зомбита .
  • 6 Пловдив 1912

    52 6 Отговор
    На година се трепат, колкото до сега в Украйна...ама нали е демокрация...
  • 7 Соваж бейби

    53 3 Отговор
    Ееее гледам и не вярам на очите си ,най после малко истина .В Кравария е хубаво не го отричам но ако си с много пари ,да живееш във вип квартал със скъпо имение ,и охрани които да следят за документ или покана кого си решил да посетиш в началото на квартала има бариера .По улиците се виждат патрулки полиция , само че това е скъпо удоволствие на месец плюс другите разходи само за имението и персонала ,чистачи,миячи на коли.....Другите хора простосмъртните не им завиждам.
  • 8 истината

    47 4 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Това не рая . Това е края който възприемат всички с новите западноатлантически ценности . Психичноболните там не са по рождение а от употреба на много бело ...

    Коментиран от #14, #29

  • 9 защо ли

    30 3 Отговор
    тези англосаксонци защо ли вършат толкова много престъпления? Или ще да са други хорица ама не ги споменават конкретно
  • 10 САЩ

    39 2 Отговор
    За 150 дни от началото на годината 250 масови стрелби.
  • 11 По по най

    46 5 Отговор

    До коментар #2 от "Матрософ":

    Ти явно си виждал Америка само по филми ,а в Ню Йорк, даже не може и да замръкнеш ! Само за сведение, че ако идеш да спиш под някой мост , или щете вкарат в затвора или пътуваш към небето !

    Коментиран от #18, #34

  • 12 Браво

    30 3 Отговор
    Демокрацията се разраства. Става убийствено силна.

    Коментиран от #15

  • 13 Йоркски айляк

    5 13 Отговор
    В много европейски градове е по-зле. Тука е по-добре от Шикаго.

    Коментиран от #25

  • 14 Соваж бейби

    30 3 Отговор

    До коментар #8 от "истината":

    Там всичко е разрешено ,по точно психиката на американеца не знае къде е границата на нормалното и не им се обяснява от малки.Не само оръжието,имат фестивали по няколко дни за напиване и дрогиране ,слагат си гривни с имената и хотела и по тялото ,та ако се нашляпа до отравяне или инцидент полицията или докторите да намерят информация за лицето.Много безумия още които се опитват да си проправят път и в Европа ,някой дори намериха внимание като нова мода жена и мъж .За по дивите места като Тексас ,Аризона ......там е приказка на ужасите.Жалко за красивата природа и климат
  • 15 Капитализъм

    37 4 Отговор

    До коментар #12 от "Браво":

    ... в действие!!! Ню Йорк -най-големия град на флагмана на капитала се е превърнал в град от третия свят!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Диоген

    39 4 Отговор
    В САЩ няма бедни !
    Там живеят ДОВОЛНО и единствения им страх е да не ги нападне Русия ! :)

    Масово им са ПРИВИЖДАТ руснаци и се СТРЕЛЯТ, като на война, а Президента им ГИ ПОСРЕЩА с приятелски ПРОТЕГНАТА РЪКА ! :)
  • 18 Матрософ

    9 36 Отговор

    До коментар #11 от "По по най":

    Бил съм там. Не спя под мостове. Пиша тук.
    Сега иди в Москва. Кажи пред метрото "слава на Украйна" и си дотам.
    Няма да можеш да пишеш тук. Капиш?

    Коментиран от #21, #31

  • 19 Дън Бай

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Дън":

    Е , не питай ,че то и преди да паднеш от тикерлека пак не знаеше къде се намираш! Кола караш ли ,недей -,че си опасен за движението !
  • 20 Бай изДън

    24 2 Отговор
    Затова сеем американската "демокрация" навсякъде по света за да им е гадно на всички!
    Ама как си треснах главата в асфалта, добре че каската ми е китайска та оцелях!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Урюрвкос

    18 2 Отговор
    а в градовете с по малък бюджет ситуацията е в пъти по зле
  • 23 А да си

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Матрософ":

    пенсионер и да живееш в българско село как е?

    Коментиран от #33

  • 24 глоги

    5 1 Отговор
    Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс декларира, че за него тази тема е приоритет за него. ЛЕКО С КОПИ-ПЕЙСТ-А!
  • 25 Чикагски чук

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Йоркски айляк":

    Не съм много сигурен. Беше така, преди. Ама сега май ни водите.
  • 26 Някой

    12 2 Отговор
    "след пандемията, престъпността в мегаполиса е нараснала" Оставете пандемията. Това е резултатът от изкривяване на движението "Черните животи..." и натиска върху полицията и орязване на пълномощията и финансирането и.
  • 27 Рошко

    3 11 Отговор
    А в масква как е дойчовци,малко им е скоро тези мегаполиси ще опустеят като се мръкне и направо ще се бсрикадират това не е ли и най еврейският град в обора, там трябва да се съберете всички себеподобни и да стане като гето за вас. Та да не пречи те на целия свят
  • 28 Читател

    11 1 Отговор
    Неможе да бъде Танев Рая на земята според нашите джурналя.
  • 29 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "истината":

    Аз това отдавна го вярвам и пиша че е вече в днк-то им
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ко Не

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Матрософ":

    Това няма нищо общо със статията...иди и в Скопие и кажи да живее България и да видим какво ще стане ...сравнението ти е неуместно. ..В Русия все още има нормални човеци , в САЩ ако си при припаднал някъде ще те прескачат, докато си умреш...
  • 32 георги

    13 1 Отговор
    Нормално явление сган събрана от убийци и престъпници. Да правят кaкво то си искат но да " оставят" другите страни на спокойствие.
  • 33 Бай Яни

    12 4 Отговор

    До коментар #23 от "А да си":

    Супер е,станеш пиеш по едно кафе,па отидеш напоиш доматите,нарадваш се на краставиците,па си приготвиш салата прясна за довечера с ракия студена да я консумираш. Живот прекрасен

    Коментиран от #39

  • 34 Що бе?

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "По по най":

    Преди година,или две беше детето,дъщерята де,отиде за 6 месеца да раздава лутерански брошури по линия на църквата(е не по линия на ДС де).И един път по-късно кат си приказвахме ми казва:Да,там дет бех по най-опасните места в Харлем,дет ония там шиткачите си джиткат линийките и се борят помежду си конкурирайки се( с оръжие ръбийш,кат на филмите,демек с патлаци стреляйки) на нас изобщо не ни бараха.Хихихи.Демек остана и на тех да им предлагат нещо за шиткане срещу доларчета.С други думи културата,влиянието на християнските стойности и т.н.Тва е би майна.Голем град,големи разправии.Глей си София и не приказвай мноо

    Коментиран от #38

  • 35 Мунчо

    5 0 Отговор
    Гето нация!Раздайте им още оръжие...направо по една гаубица ..стига пращахте в Украйна...
  • 36 Бе вие Ню Йорк с Бг ли ще сравнявате?

    2 3 Отговор
    Населението на Ню Йорк е 4 пъти колкото България! Ако се сравнява по този показател в България е много по опасно да живееш!! Седнали журналята Карлово с Калифорния да сравняват!!??
  • 37 Да живеят България и САЩ

    1 7 Отговор
    Ню Йорк е най-прекрасният град в света и мечта за всеки човек.
  • 38 Бавно

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Що бе?":

    схващам, нищо не разбрах,
    че и за София.

    Коментиран от #40

  • 39 Верно ли?

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Яни":

    А тока и водата!?Как плащаш!А храната?А медицинските услуги?? Бе тия на унуците ги разсказвай!!Ако още не са навършили 14г! Че инак ще им е ясно, че от българина ,по-голям крадец НЯМА!
  • 40 Не трудно за разбиране

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бавно":

    Шиткач,дилър исках да кажа,уличен търговец на бело.Ся сигур искаш и думата брой да ти пиша как й казват.Продажбите по улиците?Горе-долу ръбийш.А там на улиците има хора,изпълняващи и други задачи доброволно,безвъзмездно към църквата,обществото,демек.Е,тва не е вечно,понеже си имат и други задачи-образование висше,професия и т.н.,но не им пречи в един по-ранен темпориален отрязък да си пишат в СеВе-то и подобни дейности.И кво повече?

    Коментиран от #41

  • 41 До бавно

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Не трудно за разбиране":

    И пак грешката излиза.чети не думата брой,е бео