Тема: Украйна

28 Юни, 2022 10:57 1 405 8

Договорена е рамка за износ на украинско зърно

  • украйна-
  • украинско-
  • зърно-
  • пристанища-
  • износ

Зърното ще бъде изнасяно от три контролирани от Украйна пристанища

Договорена е рамка за износ на украинско зърно - 1
Снимка: БГНЕС

Сключено е рамково споразумение, съгласно което украинското зърно ще бъде изнасяно от три контролирани от Украйна пристанища, включително Одеса, със съгласието на Русия, без да е необходимо да се разчистват други пристанища, както се смяташе преди, предаде news.bg.

Очаква се плавателните съдове със зърно да преминат през Черно море към Турция по определени безопасни маршрути, като операцията ще бъде наблюдавана съвместно от Украйна, Русия, Турция и ООН.

Украйна се е съгласила с искането на Русия корабите да бъдат проверявани за оръжие, преди да пристигнат в украински пристанища. Проверката ще се осъществява в турски териториални води.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред лидерите на Г-7, че преговорите му за вдигане на блокадата на украинските пристанища в Черно море са достигнали "момента на истината". Той отново предупреди за тежки последици, ако скоро не бъде постигнато споразумение между Украйна и Русия.

От седмици екипът на ООН води отделни разговори с Русия и Украйна, за да може зърното и торовете на двете страни да бъдат пуснати на международния пазар.

Отделни разговори с Русия имаха за цел да дадат гаранции от ЕС, че няма да бъдат налагани санкции върху износа на зърно от Русия и че ще бъде осигурена застраховка.

Отварянето на морските маршрути е от решаващо значение, тъй като алтернативните превози с железопътен транспорт през Полша или до румънски пристанища не могат да осигурят нормални обеми на износ от 5 млн. тона украинско зърно на месец.

В момента Украйна разполага с 25 милиона тона царевица, слънчогледово олио, пшеница и други селскостопански продукти. През първите 22 дни на юни страната е изнесла 1,11 млн. тона зърно, което е с 44% по-малко, отколкото през същия период на 2021 г.

Украйна обвинява Русия и за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 3 Отговор
    Путин питахте ли? Щото бесните халюцинации са си в Рамка отдавна. Бухахах
  • 2 Киро хъба

    11 2 Отговор
    Ко стана ве нали и аз бях договорил да минава през нашия хъб? Сакън човек да не хване парапета малко да олаби да се разсея и веднага го пуснат по пързалката.
    ПП- Продължаваме по Пързалката /Парапета/
  • 3 Урюрвкос

    16 2 Отговор
    от пристанището в Одеса едва ли защото украинците потопиха товарен кораб в най плиткото място на входа
  • 4 И ги фо

    12 1 Отговор
    Бравоурки изнесе те си житото и после ще питате къде сер ат. Гладните

    Коментиран от #8

  • 5 Сократ

    14 2 Отговор
    Стига с това жито. Него вече отдавна го няма, но въпросът е да се лае.
  • 6 Ал Тъпоне

    6 0 Отговор
    Така! По-добре с кораби, от колкото с рамка, но корабите ги ловят морските мини. За рамката не знам. Не съм сигурен. Затова е добре да е със съгласието на Русия!
  • 7 Анавв

    6 0 Отговор
    Тази Окраина храни света ,ООН се занимават с шантажа на световните агресори ,отгледаха фашизма украински и сега са изпаднали в лудост! Ще мрем всички?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: