Last news in Fakti

28 Юни, 2022 16:33 2 261 49

Икономиката на Германия може да понесе загуби за 193 милиарда евро, ако руският газ спре

  • германия-
  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • икономика

Най-засегнати от евентуалното прекратяване на доставките ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия, както и производителите на храни и керамични изделия

Икономиката на Германия може да понесе загуби за 193 милиарда евро, ако руският газ спре - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Икономиката на Германия може да загуби 12,7 процента от своя потенциален обем през втората половина на тази година, ако напълно бъдат прекратени доставките на руски природен газ. Това показват данните от проучване на специализираната фирма за икономически анализи "Прогноз" (Prognos), проведено по поръчка на Баварската на индустриална асоциация (VBW), съобщи Ройтерс.

Най-засегнати от евентуалното прекратяване на руските газови доставки за Германия ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия, както и производителите на храни и керамични изделия, твърдят анализаторите от "Прогноз". Според тях потенциалните загуби от нереализирана продукция може да достигнат 193 милиарда евро за период от шест месеца.

През миналата седмица Германия задейства втората фаза от тристепенния си план за действия при проблеми с доставките на природен газ.

Правителството на страната с най-голяма икономика в Европа посочи, че решението да обяви "степен на тревога" е взето след свиването на руските доставки от 14 юни насам и запазващите се високи цени на газовия пазар.

Федералната република е изправена пред криза, обявиха управляващите в Берлин. Те предупредиха, че постигането на целите за запълване на газовите хранилища преди зимата е застрашено заради намаляващите доставки от Русия.

Третата и най-висока степен по плана на германското правителство е "извънредно положение".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    62 1 Отговор
    Епааа..... щом може , да ги понася !!!

    Коментиран от #44

  • 2 Факт

    62 2 Отговор
    Германските политици сами се сложиха натопа.Корупцията там е дори по голяма от нашата.Газпром пазарува там на едро.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    50 4 Отговор
    И ЩО КИРО КАНАДЕЦО И ГНОМА АТАНАСОВ
    ...
    ЯДОХА ЖАБЕТАТА ?
  • 4 Васил

    2 59 Отговор
    По лесният начин щеше да бъде пращането на войски в Украйна вместо санкции ама кога ще им уврят тиквите. Не имало случай до сегашната история със санкции да е спирана война.

    Коментиран от #9, #18, #25

  • 5 Госあ

    48 1 Отговор
    Ше спре, ако много държат германците. Ама нема проблем, ще бъде изкупена от краварите за зелени хартийки 😂. Много започнаха да поглъщат германските корпорации като Байер краварски такива. Ама ха !
  • 6 Бай Манчо

    50 0 Отговор
    Изхода е само един - пускане на СП 2 :))))) но още малко им трябва да узреят

    Коментиран от #16

  • 7 Стоян Александров

    59 1 Отговор
    Поредните глупости. Ако РУССКИЯ ГАЗ спре за Грмания тя фалира до няколко месеца. Но това ще е само кремчето. Чакат я бунтове и мноооогоооо мюсулмански безобразия. И скоро след това няма да има никаква Грмания. И това ще е само заради спрения РУССКИ ГАЗ И ПЕТРОЛ. Иразбирасе другите РУССКИ РЕСУРСИ. Но разбира се че няма да е само Германия. Ще е и цяла Западна Европа. Ще се бият за скъпия и изключително малко ДРУГ ГАЗ. Стоките ще са толкова скъпи, че ще е непосилно за никой дори и храна да си купи. Мизерията чука на Западната врата мнооооого бясно. Само и отворете и чаооооо

    Коментиран от #37

  • 8 Сократ

    54 1 Отговор
    Икономиката на Германия може да понесе загуби за 193 милиарда евро, ако руският газ спре

    И каква стана тя? Нали не ви трябва руски газ? Санкции, а? Е, сами се санкционирахте.
  • 9 Госあ

    51 2 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Путин каза, а са пратили войски, а почва със сарматите. Ко не разбра ? Не се шегуват Путин и Си, да знаеш.
  • 10 Фриц Мюлер

    41 1 Отговор
    Важното е Дойчо Веле да работи. Друго не ме интересува!
  • 11 От страни

    37 0 Отговор
    Амииии...Това не е верно. Те са готови на момента да се откажат от газта. Така каза кака Урсула. Що ни лъжете след като знаем че цяла Европа ща купува израелска газ. Там е в пъти повече от Русия. Така каза батко Хабек....
  • 12 Браво

    42 0 Отговор
    Това е добра новина за нас... Сега шефката на ЛИДЛ да му мисли откъде ще влачи евтини боклуци...

    Коментиран от #17

  • 13 Госあ

    39 0 Отговор
    Освен това, нали панелите и перките беха бъдещето ве ? 😂😂😂
  • 14 ежко

    43 0 Отговор
    Не са проблем 200 милиарда -ще си напечатат ,а факта,че няма да има произведени стоки с еквивалент 200 милиарда.Да не говорим,че никой не е сметнал т.н. мултипликация.Индустрията няма да произведе торове ОК, ами като почне да уволнява работници?Кой ще им плаща на тези хора масрафа?А като няма продукция -няма нуцда и от транспорт.Айде още хора на борсата....Като няма наличности -не са нужни и търговци -оппааааа.....Много безработни -мижаво потребление, няма пари от данъци и т.н.
    Изобщо -много ядосани хора и ......смяна на политиката:)

    Коментиран от #22

  • 15 ...

    3 24 Отговор
    аха.. и що не го спира бе. Ония обучават украинци, дават им оръжие, нанасят им санкции, а еврея Шаломов разтваря бузки и вика - още още ....
  • 16 От страни

    30 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Манчо":

    Кат се е строшил СП1 а СП2 е готов за работа нощеска да сменят табелите и всичко точ... СП1 работи а СП2 стои...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 да де

    31 0 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    Дечо много филмчета си гледал. Моли се да не направят тази глупост, че после жална ни майка на сите европейци.
  • 19 Раданч Татлъту

    25 1 Отговор
    Щом тека е решил Господарят с кололото отвъд океана....,ша требе да ги понесе!Тека е,когато губиш две световни войни,ще понасяш.😎🥳🤡👍
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха-ха-ха

    3 37 Отговор
    За Германската икономика, посочената сума е смехотворна!
    Точно колкото 20 милиона биха нарушили финансовият баланс на...МЪСК!😂
    Но загубите от нереализирана доставка за алкохолизираните дебили в МОСКАЛ ще е..Чудовищна!😂

    Коментиран от #23, #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Димов

    34 0 Отговор
    От три години един многознайковец тук убеждава хората, че Германия не й трябвала ни газ, ни кюмюр, защото там тока се правел от панели по къщите и всеки си бил производител. Някога, може и да стане, но сега се видя, на какво разчита Германия.

    Коментиран от #32

  • 25 Гост

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Васил":

    И това ще стане накрая .. санкции рецесии финансови здравни кризи за да се изплува историята учи трябва голяма война.. дано не стане само !
  • 26 Гост

    27 1 Отговор
    "Икономиката на Германия може да загуби 12,7 процента от своя потенциален обем през втората половина на тази година...."
    Не - може, а трябва да загуби! Това е единственият начин да се опомнят и да разберат, че трябва да гонят интересите си, а не да се водят по акъла на САЩ!
  • 27 Хаха

    26 0 Отговор
    Елементарно - да не спират руската газ щом не им изнася! Но изглежда са длъжни да се съобразяват не с интереса на тяхната страна, а на шефовете им оттатък океана....
  • 28 Некой си

    11 2 Отговор
    Да ви светнем, ся!
    За Германия тези 200 милиарда са нищо.
    Проблемът е, че голяма част от тези 200 милиарда се падат на BASF.
    Шолц, бербок, меркел и всички останали през последните 60 години ги е страх единствено от BASF.

    Коментиран от #31, #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 0000

    0 20 Отговор
    Това са стинки за ЕС ,такива суми са проблем за бедни държави където заплатите са по 100 долара,Русия,Индия,Китай,Северна Корея,Беларус,Еритрея и так далиe
  • 31 Госあ

    19 1 Отговор

    До коментар #28 от "Некой си":

    Всъщност, както писах по долу, краварите ги е страх, защото всичко у сащ вече е германско, японско и китайско. Тая война и тия санкции са отлична възможност поне германците и японците да спрат да ги купуват като евтина стока.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    16 1 Отговор
    Тази война е голяма радост за чифудите ! Да знаете.
  • 34 лоийухъгт

    20 1 Отговор
    Честито на печелившите... С досега понесените загуби + парите похарчени директно за подкрепа на Осраина ако добавим и тези €193млрд. ще се окаже, че само Швабия може загуби горе-долу колкото са и блокираните пари на Русия- тоест към $300млрд... И ето уловката:

    Тези €193млрд. са загуби само до края на годината ако газа спре утре... Тоест за цяла година загубите могат да подгонят €400млрд. което си е около 10% от БВП-то... И това са само ПРЕКИ загуби от индустрията която ще фалира- наясно ли сте още колко хора и фирми се изхранват покрай един завод на BASF примерно? Суровини, транспорт и т.н.- това са още хиляди хора... А заводите на BASF са около 200 по света и над 65% от приходите на концерна идват от Европа... А приходите им са скромните €80млрд.... И същите тези BASF директно заявиха скоро, че ако доставките на газ бъдат спрени буквално ще фалират защото имат енерго-зависими производства които НЕ МОГАТ да бъдат спирани- тоест спреш ли го поради липсата на газ ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СТАРТИРАШ ПЕЩИТЕ...

    А такива като BASF има колкото щеш у Швабия и фалита на един такъв концерн ще повлече след себе си фалита на още хиляди фирми и появата на десетки хиляди безработни... А като фалират 10 концерна и за месеци им се появят едни 7-800 000 безработни какво ги чака да казвам ли...

    Коментиран от #36

  • 35 Малко е по 5

    9 0 Отговор
    Това са фактите
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 локийухъг

    13 2 Отговор
    Казвам ти го като живеещ в Питер и като РУСКИ ГРАЖДАНИН:

    НИЩО от това което са ти ЗАПОВЯДАЛИ да напишеш НЕ Е ВЯРНО... Но ще го разбереш някъде около Коледа когато се огледаш и видиш гладните си и зъзнещи от студ роднини, а преди Гергьовден ще схванеш абсолютно всичко след като заровиш поне 10 познати и роднини умрели от глад и студ зимата... Ако разбира се не се окажеш ти в списъка със закопаните- надявам се да преживееш зимата и да се мъчиш още 2-3 години...

    Коментиран от #47

  • 39 Сандо

    17 2 Отговор
    Англосаксите са на път да съсипят окончателно отколешния си конкурент Германия,а оттам и Европа.После - Русия,и идва ред на Китай.Поне така си мечтаят.
  • 40 Сандо

    16 0 Отговор

    До коментар #28 от "Некой си":

    Какво нищо бе човек?Та експерти твърдят,че промишлената инфлация на Германия в момента е 35 процента!Ти даваш ли си сметка какво означава това?
  • 41 ИЛЮМИНАТ

    0 18 Отговор
    И В БГ ОТ ДВА МЕСЕЦА НЯМА РУСКА ГАЗ, ПЪК НЕ СМЕ УМРЕЛИ......
  • 42 гостгост

    2 18 Отговор
    Някой да е чувал някога Русия да дава на света някакво производство и иновации като техника,новости ,апаратура,неща от бита или каквото и да било ?! Не.Няма такова нещо.Русия може единствено да се перчи с крадени от природата ресурси.Толкова неандарталска няация няма.

    Коментиран от #45

  • 43 Америка

    1 17 Отговор
    За тези пари ще унищожи Москва,която струва 20 милиарда.
    Русия трябва да бъде наказана жестоко веднъж завинаги
  • 44 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":




    Но продължават със САМОсанкционирането. ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ ли бе, да го опишеш.






    😉
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Украинка

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "локийухъг":

    Браво
  • 48 Украинка

    7 0 Отговор
    Радвам се за Германия
  • 49 Таковата

    0 0 Отговор
    Важното е украйна да е добре.
Новини по държави: