Last news in Fakti

11 Юли, 2022 16:50 1 993 10

Министър призна, че нейната страна носи част от отговорността за неуспеха на международната общност в Сребреница

  • сребреница-
  • босна-
  • босна и херцеговина-
  • нидерландия

В края на войната в Босна Сребреница беше обявена за зона за сигурност на ООН и военен контингент от Нидерландия бе натоварен със защитата ѝ

Министър призна, че нейната страна носи част от отговорността за неуспеха на международната общност в Сребреница  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен произнесе днес реч на възпоменанието в Мемориалния център Поточари край Сребреница и призна, че нейната страна носи част от отговорността за неуспеха на международната общност в Сребреница през 1995 г., съобщава босненският портал Кликс.

"Това са ваши спомени, но са и наши. Споменът за страшния геноцид няма просто да изчезне с времето. Дълбоката ви болка ще остане, тя е тук и сега. Всяка година на 11 юли споделяме това чувство. Някои от жертвите още търсят вечния си дом. Макар гласовете им да бяха отнети, ние още ги чуваме в тишината. Като безкраен плач от гроба, който ни призовава да използваме своя глас всеки ден и да напомняме на света за това, което се случи тук", каза министър Олонгрен.

Тя се спря и на ролята на Нидерландия в събитията в Сребреница през 1995 г.

"Нидерландия участва тук с най-добри намерения. Нашите войници правеха каквото могат, за да изпълнят задачата и да защитят безпомощните хора. Не можем да заличим историята, но можем да я погледнем право в очите. Само един е виновен за страшния геноцид - армията на босненските сърби. Благодарение на съда в Хага повечето отговорни са осъдени", каза Кайса Олонгрен.

"Международната общност не успя да осигури адекватна защита. Като част от нея нидерландското правителство споделя отговорността за този неуспех. Затова ви поднасяме най-дълбоки извинения. Споменът за юли 1995 г. свърза завинаги Босна и Херцеговина и Нидерландия. Заедно минахме през тези най-мрачни дни. Наше е моралното задължение винаги да говорим истината и да разкриваме лъжите", подчерта нидерландският министър.

В края на войната в Босна Сребреница бе обявена за зона за сигурност на ООН и военен контингент от Нидерландия бе натоварен със защитата ѝ. Преди три години Върховният съд на Нидерландия потвърди предишна присъда, според която холандската държава е частично виновна за смъртта на 350 босненски мюсюлмани, които бяха изгонени от базата на ООН и убити от босненските сръбски сили в Сребреница през 1995 г. Съдът реши, че холандският контингент в мироопазващите сили е можел да разреши на босненските мюсюлмани да останат в охраняваната база, а като ги е предал на частите на босненските сърби, ги е изложил на възможно малтретиране или смърт.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    6 6 Отговор
    Този с маската сигурно го е страх мъртвите да не го заразят с КОВИД!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А Клинтън

    12 5 Отговор
    няма ли да поеме вина?
    Нали това беше цената за намеса на НАТО?!
  • 4 Лицемери долни

    12 6 Отговор
    Просто думи. А Запада забърка войната, не го кефеше, че на Балканите има голяма държава.
  • 5 az #Контрапропаганда

    13 9 Отговор
    Сребреница е "мит", създаден от Вашингтон и използван като оправдание за започване на война срещу Белград!
    След него имаше още много такива ситуации, например Рачак 1999г., талибаните организирали нападението над СТЦ 2001г., оръжието за масово поразяване на Ирак 2003г., видеата записвани в киностудия в Катар, представени като "зверствата" на Кадафи 2011г., десетките случаи на "използване на хим. оръжие" от Асад 2013-2018г., "сваления" от руснаците малайзийски Боинг над Украйна 2014г., "отровените" от руснаците Скрипал 2018г., сега новия мит "Буча" и т.н. и т.н., все поводи, които се създават изкуствено, за да оправдаят силови, незаконни действия на Вашингтон и неговите слуги.
  • 6 МИЛОШЕВИЧ КОМУНДЕТО

    7 5 Отговор
    Запали гражданската война в Югославия.....с цел......комунистите да останат на власт....не стана....и 350 000 избити мирни жители, за да се спаси комуниста Милошевич.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 диков

    4 4 Отговор
    По време на събитията там , а и сега се публикуват жертви само за босненски мюсюлмани и за НИТО един босненски християнин . Жалко за жертвите , но промиване на мозъците по този начин е вреден .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.