Last news in Fakti

12 Юли, 2022 10:25 1 147 7

"Вашингтон пост": Тесните връзки между Макрон и компанията "Юбър" изпъкнаха на яве

  • сащ-
  • великобритания-
  • франция-
  • юбер-
  • еманюел макрон-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Разкритията за "Юбър" и войната в Украйна - коментари от американски и британски издания

"Вашингтон пост": Тесните връзки между Макрон и компанията "Юбър" изпъкнаха на яве - 1
Снимка: Shutterstock

Френският президент Еманюел Макрон бе подложен на публични критики на парламентарен контрол вчера, след като бяха публикувани документи, в които са описани тесните връзки между него и компанията "Юбър" по времето, когато беше министър на икономиката на Франция, пише вестник "Вашингтон пост".

Левите и крайнодесните опозиционни партии във Франция, окуражени от доброто си представяне на парламентарните избори, се възползваха от разкритията в неделя вечер и вчера сутринта, като ги определиха като надвиснал "държавен скандал" и потенциално доказателство за сговор между Макрон и компанията, отбелязва американското издание.

Макрон никога не е крил, че е поддръжник на "Юбър", изтъква "Вашингтон пост". От вътрешна кореспонденция на ръководителите на компанията от 2013 г. до 2017 г. обаче става ясно, че подкрепата му сериозно е надхвърляла публично оповестените нива че понякога е влизала в противоречие с политиките на лявото правителство, в което той беше министър по онова време, заключава американският всекидневник.

От Париж до Лондон и Брюксел твърде много политици изглежда са били омаяни от чара на "Юбър", пише британският в. "Гардиън". Лесният достъп до хората, взимащи решения, независимо дали лице в лице, по електронна поща или чрез текстово съобщение, очевидно е в основата на лобистката стратегия на компанията за споделени превози, коментира изданието. Нямаме обаче задоволително обяснение на въпроса защо "Юбър" се радва на политически достъп и влияние сред толкова много политици, отбелязва "Гардиън". За това най-вероятно е отговорна вълната от ентусиазъм в политическите кръгове на ЕС по отношение на така наречените "иновации" и големите технологични гиганти. Политиците разглеждат платформи като "Юбер", "ЕърБиендБи" и други като титани на "растежа и иновациите" и им предоставят привилегирован достъп, изтъква британският всекидневник.

"Гардиън" коментира, че е време е да бъдат взети мерки срещу този вид корпоративно завладяване на държавните институции. Пълната прозрачност на лобизма е предпоставка, но тя не е достатъчна сама по себе си, отбелязва изданието. Има нужда от строги правила за справяне с привилегирования достъп. Има нужда и от истински дебат за влиянието, което корпорациите упражняват върху политическия дискурс. Без това няма никаква надежда за справяне с климатичните промени, кризата с разходите за живот или прекомерното влияние на големите технологични компании, твърди "Гардиън".

При руски удари в Източна Украйна през последните 24 часа загинаха най-малко осем души, а броят на загиналите в жилищен комплекс, ударен от руски ракети, също нарасна, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава се на съобщения на украински представители. Това е смразяващо напомняне за опустошенията, които Русия нанася на цивилното население, въпреки, че в момента руските военни временно са спрели своя напредък, коментира американското издание.

Докато руската армия се прегрупира и презапасява, през последните дни нападенията ѝ срещу граждански обекти и опитите ѝ да сломи бойния дух на украинците зачестиха, пише всекидневникът. В много градове в Източна Украйна градушка от привидно случайни руски удари, нанесени от военни самолети, артилерия и ракети, убива, осакатява и ужасява жителите, коментира "Ню Йорк таймс".

Десетки хора са били ранени след удар на украинските войски в контролирания от руснаците град Нова Каховка в Херсонска област, пише британското издание "Телеграф". То цитира украински официални представители, според които техните сили са унищожили склад за боеприпаси в града. По думите на Владимир Леонтиев, ръководител на военно-гражданската администрация на Каховски район в Херсонска област, ранените са били откарани в болница, след като нападението е предизвикало експлозия в складове с торове и е повредило други сгради, пише изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    15 0 Отговор
    Тесните връзки между Макрон и семейство Ротшилд са отдавна известни, но франсетата тичаха да пускат бюлетини.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 доли ЕС

    11 0 Отговор
    лъсна как еврочиновници неизбирани от никой вземат еднолични решения за 400 млн пазар безнаказано.....

    Коментиран от #6

  • 4 Едноок ЦИКЛОП

    7 0 Отговор
    И в България излязоха на светло ТЕСНИТЕ и ШИРОКИТЕ връзки на Борисов с всякакви групировки и съмнителни индивиди и индивидки , но нищо не последва. Дори се опитаха да го ГЕРОИЗИРАТ и издигнаха КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА му , като към някакво ПОЛУбожество !
  • 5 Объркване

    8 0 Отговор
    Сега кой ще наложи санкции за безобразията на Макрон?
  • 6 53623

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "доли ЕС":

    И обричат на глад и мизерия всички народи в ЕС! 500 млн. народ .... За какво сме още там???

    Коментиран от #7

  • 7 Мефистофел

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "53623":

    " ... За какво сме още там??? "

    Защото са ни обрекли на глад и мизерия. Сам го каза. И си напълно прав.