Last news in Fakti

17 Юни, 2013 11:37 2 071 0

Данъчни измами и войната в Сирия - основни теми на срещата на Г-8

  • г-8-
  • северна ирландия-
  • сирия-
  • укриване на данъци-
  • свободна търговия
Данъчни измами и войната в Сирия - основни теми на срещата на Г-8 - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Масови протести се очакват днес по време на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия, На форума лидерите ще опитат да намалят различията си по три основни теми - гражданска война в Сирия, насърчаването на по-свободна търговия между Европа и Северна Америка, както и борбата с глобалното укриване на данъци в офшорните зони, пише Би Би Си.

Двустранните срещи преди официалното начало на форума вече започнаха с диалог между британския премиер Дейвди Камерън и руския президент Владимир Путин, като основната тема беше Сирия. И двамата се обединиха около тезата, че въпреки сериозните различия, позициите на Лондон и Москва по казуса се препокриват.

Путин настоя, че Москва спазва „правилата и нормите”, когато доставя оръжия на Сирия, и призова останалите страни от Г-8, които планират да въоръжат бунтовниците, да сторят същото.

„Ние не прекрачваме каквито и да е правила и норми и призоваваме нашите партньори да действат по същия начин”, заяви Путин на пресконференция след преговори с Дейвид Камерън.

Прекратяване на бруталната гражданска война в Сирия е една от важните теми, които осемте от най-силните нации в света ще разгледат по време на официалните срещи. Очаква се световните лидери да окажат натиск върху Русия, която засили подкрепата си към правителството на Сирия.

Конференцията идва ден след като САЩ обеща да играе по-голяма роля в подпомагането на сирийските бунтовници, позовавайки се на доказателства, че режима на президента Башар ал-Асад използва химически оръжия срещу противниците си и собствения си народ. Този ход бе подкрепена от седем от осемте нации, представени на конференция тази седмица. Русия остава единствената нация в Г8 подкрепяща Асад.

Днес се очаква Камерън да свика и заседание за постигане на споразумение за дълго дискутирания въпрос за  търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ. Участние ще вземат президентът на САЩ Барак Обама, френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, новият италиански премиер Енрико Лета, Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Очаква се в неформална обстановка лидерите на най-богатите държави в света - Съединените щати, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и Русия да обсъдят изхода от изборите в Иран и защитата на личните данни в светлината на разкритията за тайна правителствена програма, следяща милиони граждани в Съединените щати.

Място на срещата е луксозен голф курорт край езерото Лох Ърн. Британските домакини са взели изключителни мерки за сигурност заради присъствието на световните лидери. Срещата се охранява от над 8000 полицаи. Хотелът, в който са отседнали лидерите, е ограден с вода от три страни, а най-близкото селище е на осем километра.

Най-малко 2000 протестиращи са пристигнали в отдалечения район, където се провежда форумът, за основната планирана демонстрация в понеделник вечер, които са далеч от 10 000, за които полицията бе подготвена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: