Last news in Fakti

14 Юли, 2022 12:54 790 1

Изборът на съдии и прокурори е недостатъчен

  • съдебна система-
  • съдии-
  • прокурори-
  • ес-
  • жозеп борел-
  • черна гора-
  • прокуратура

Работим заедно за намаляване на енергийната зависимост от Русия, каза Борел

Изборът на съдии и прокурори е недостатъчен  - 1
Снимка: Shutterstock

“Важно е регионът да напредне в създаването на общ регионален пазар, какъвто политически ангажимент поеха шестимата лидери на региона на Срещата на върха в София. Работим заедно за намаляване на енергийната зависимост от Русия, по-малко зависимост означава по-малко пари за военния бюджет на Кремъл.” Това отбеляза в интервю за черногорския в. “Виести” ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде БТА.

"Укрепването на стратегическата автономия на ЕС върви ръка за ръка с укрепването на сътрудничеството с партньорите", добави той. Борел изрази очакване, че политическите партии трябва да постигнат консенсус, за да може Черна гора да ускори пътя си към Европейския съюз, като заяви, че страната трябва да изпълни временните показатели в две ключови глави. “Това включва необходимите съдебни назначения, но не се ограничава до тях“, каза той.

“Твърдо вярвам, че присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз е в наш общ интерес и ще укрепи геополитически както ЕС, така и региона. Присъединяването към ЕС е процес, основан на заслуги. Всяка кандидатстваща страна трябва да отговаря на стандарти и правила, които подкрепят основните ценности на ЕС и се прилагат еднакво за всички държави членки. Условията са ясни и зависи от кандидатите да ги изпълнят. Ето защо е трудно да се определи точна времева рамка, тъй като процесът до голяма степен е в ръцете на нашите партньори”, обясни Борел.

На въпрос дали Черна гора може да се надява на бърз напредък в интеграцията, ако до края на лятото избере съдии от Конституционния съд, членове на Съдебния съвет и върховен държавен прокурор, той дава следния коментар: “С всички отворени преговорни глави и три временно затворени Черна гора постигна най-голям напредък в този процес сред страните кандидатки. За да премине към следващите етапи от процеса на присъединяване и да ускори темпото, Черна гора трябва да изпълни междинните критерии за върховенство на закона съгласно глави 23-та и 24-та. Това, което трябва да се направи, е ясно, добре известно и възможно, при условие че новото правителство набере инерция и изцяло се съсредоточи върху запълването на критични пропуски и политическият спектър работи заедно, в консенсус, за да продължи напред по пътя към ЕС.”


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    3 0 Отговор
    Не се ли изринат всички мафиоти от ВСС, а каскета не влезе в затвора ,същите цървули ще сме си !