Last news in Fakti

20 Юли, 2022 21:23 1 407 22

Дипломати: ЕС допълва санкциите срещу Москва с ембарго върху износа на злато

  • злато-
  • русия-
  • санкции-
  • европейски съюз

Споразумението, постигнато от посланиците на страните от ЕС в Брюксел, трябва да бъде одобрено от правителствата и да бъде публикувано в Официалния вестник на съюза, преди да влезе в сила

Дипломати: ЕС допълва санкциите срещу Москва с ембарго върху износа на злато - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС одобри днес ембарго върху износа на злато от Русия и серия от мерки, с които допълва шестия пакет санкции, приети от началото на войната, водена от Москва в Украйна. Това съобщи днес чешкото председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес.

Новите мерки ще наредят ЕС до партньорите му от Г-7, ще подобрят прилагането на законодателството и ще запълнят липсващите парчета, където е необходимо, обясни чешкото председателство в "Туитър".

ЕС ще забрани вноса на злато с руски произход, включително бижута. Едновременно с това Брюксел ще замрази активите на руската банка "Сбербанк" и ще добави още физически лица, компании и институции към черния списък, уточни същият източник. Поет е ангажимент санкциите да не застрашават продоволствената и енергийната сигурност в света.

Споразумението дава възможност на страните членки да разрешат деблокирането на някои фондове или замразени икономически ресурси, принадлежащи на руски банки, след като са установили, че тези фондове и икономически ресурси са необходими за покупката, вноса и транспортирането на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове.

Седем руски банки - "Банк России", "Промсвязбанк", "ВЕБ банк", "Откритие", "Новикомбанк", "Совкомбанк" и "ВТБ" са засегнати от тази дерогация.

ЕС не налага никаква санкция върху произведените в Русия зърнени храни, семена и торове и обвинява Москва, че провокира недостиг и скок на цените с блокирането на износа на украински зърнени храни и митото от 30 на сто върху експорта на тези зърнени храни.

Споразумението, постигнато от посланиците на страните от ЕС в Брюксел, трябва да бъде одобрено от правителствата и да бъде публикувано в Официалния вестник на съюза, преди да влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    31 7 Отговор
    И руснаците ще ви допълнят допълнително със напълно спиране на газа.
  • 2 Георги

    25 7 Отговор
    Голямо ембарго.)))))
  • 3 Стефан Петров

    25 5 Отговор
    От спиране износа на злато ще пострада лондонската борса и трезорите в Швейцария. Вече се наблюдава голямо купуване на злато от арабските държави. Златото е силно ликвидна стока като петрола и всеки иска да го купи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Напиши коментар

    31 6 Отговор
    2023 година, ранна пролет. В ЕС-то цари глад, студ и мизерия. Икономиката едва крета на доизживяване. Топлото е далечен спомен, къпането рядко, по улиците щъкат озверели от глад тълпи. Европейската комисия налага 165 пакет от санкции срещу Русия, обяснявайки на европейските граждани, че евроатлантическите ценности и борбата с Путин, са далеч по-важни от физическото им оцеляване....

    Коментиран от #12, #14, #15, #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дървар

    19 5 Отговор
    Днес Урсула каза да се готвим за пълно спиране на газа от Русия наесен.Да ви видя,като сте на студено,дали ще възхвалявате украйна,ес и сащ!Аз дърва си имам.Лошото е ,че не смогвам на търсенето.Интересно защо?!
  • 8 Не разбрах

    21 3 Отговор
    Путин ли прецака Европа или Европа сама се прецака?
  • 9 Холмс

    17 2 Отговор
    Великобритания до февруари тази година. Внасяха 90% от златото си от Русия.
    След, като Русия спря цялото злато за Англия. Лордовете решиха да направят закон и да забранят вноса на Руско злато. :)
    Британците обаче пак продължават да са лъжци и много цинични, щом пишат тука за хората че го спрели златото от Русия. Даже и в този безмислен закон Британците си оставиха вратичка. Злато от Русия може да внасят в Англия под формата на златни украшения- пръстени, накити о други. Крадливото англо саксонско племе ще разчита на контрабандисти и други схеми. Понеже няма да види и грам злато от Руската Федерация.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нннн

    20 3 Отговор
    Големите държави като САЩ, Русия и Китай може да имат някакъв интерес от слаба и бедна Европа. Недоумявам обаче, какъв интерес имат европейските държави от слаба и бедна Европа. Абе, ние мазохисти или ид...ти сме? То е едно и също, де...

    Коментиран от #13

  • 12 Ми,да

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Напиши коментар":

    Ама им го обяснява от Малдивите!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПОТРЕСАВАЩО!

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Напиши коментар":

    Щом една групировка или държава започне да говори ТОТАЛНО срещу друга държава, НЕ Е НОРМАЛНО и тя няма право да се нарича демократична. Сега наблюдаваме оскотяваща омраза на някои от ЕС срещу Русия на принципа "Я не сакам я да съм добре (защото няма да имаме газ), я сакам Вуте (Русия) да е зле, като й нанасяме санкции, които ПАК удрят в нас. И затова вместо да мислят как ще я караме зимата, все правят сметки колко ще загуби Русия.
  • 16 И като...

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Напиши коментар":

    Се събуди, санитарите те поливаха със студена вода...нали?????
  • 17 Баллък

    7 1 Отговор
    Русия само увеличава златния си резерв, не продава, балячета.
  • 18 Токсик

    5 1 Отговор
    Нещо пак не разбрах, ЕС санкционира Русия или себе си? Не щели руско злато, ами идеално, още по-добре ? Ама вие май разбрахте, че и да искате руснаците няма и да ви дадат, знаете го много добре и санкциите само ви служат за оправдание пред собствените ви овце. Няма толкова безпомощни и малоумни политици като европейските.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 резервист

    1 1 Отговор
    Абе тези руснаци не са ли християни? Нали като ти ударят шамар по едната буза трябва да подложиш и другата? Кой им каза на тези западняци, че тоягата има само един край? Ако сте тръгнали на конфронтация с някого, бъдете готови да си понесете последиците! Лошото е че когато атовете се ритат магаретата теглят. Така е и този път.
  • 21 Хан Аспарух

    1 2 Отговор
    Някой уж българи непрекъснато се притесняват, че налагането на санкции над Русия ще има ефект и върху западните държави, които наложиха санкцийте, с което се издават, че нямат собствено мнение, а цитират руското мнение и руските пропагандни медии. Не разбрахте ли, че Русия е вече на колене и тепърва ще страда много. Русия страната на алкохолиците, корупцията, криминалната престъпност, агресията и мизерията е една от най вредните държави в света, а след нея е Китай.
  • 22 Хан Аспарух

    1 2 Отговор
    Някой уж българи непрекъснато се притесняват, че налагането на санкции над Русия ще има ефект и върху западните държави, които наложиха санкцийте, с което се издават, че са зомбирани от руската пропаганда и нямат собствено мнение, а цитират руското мнение и руските пропагандни медии. Не разбрахте ли, че Русия е вече на колене и тепърва ще страда много. Русия страната на алкохолиците, корупцията, криминалната престъпност, агресията и мизерията е една от най вредните държави в света, а след нея е Китай. Русия е най вредата държава за България и българите, защото ни източната държавната хазна и парите от еврофондовете. Кремъл източва всяка година от България между 4 и 6 милиарда долара. В България има регистрирани над 54 хиляди руски фирми. Къде отиват парите им да си отговорят мислещи българи.
Новини по държави: