22 Юли, 2022 07:21 3 430 38

Обмислят да обявят маймунската шарка за извънредна ситуация в световен мащаб

  • маймунска шарка-
  • извънредна ситуация-
  • сзо-
  • здраве-
  • пандемия-
  • инфекция-
  • заразени

Генералният директор на СЗО остава загрижен за броя на регистрираните случаи на заразата

Обмислят да обявят маймунската шарка за извънредна ситуация в световен мащаб - 1
Снимка: Shutterstock

Комисията за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) бе свикана вчера, за да се обсъди дали да обяви маймунската шарка за глобална криза, съобщи Асошиейтед прес. Това е второто свикване на комисията в рамките на няколко седмици. Някои учени заявиха, че поразителните разлики между огнищата в Африка и тези в развитите страни ще усложнят всяка координирана реакция.

Африканските власти заявиха, че вече третират епидемията на континента като "извънредна ситуация". Експерти от други страни обаче смятат, че леката форма на маймунска шарка в Европа, Северна Америка и други страни прави обявяването на извънредно положение ненужно, дори ако вирусът не може да бъде спрян. Властите във Великобритания наскоро понижиха оценката си за заболяването, смятайки, че то не протича толкова сериозно, съобщи БТА.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в началото на заседанието на извънредната комисия, че остава загрижен за броя на регистрираните случаи на заразата във все повече страни. По думите му, е "приятно" е да се отбележи спад в броя на маймунска шарка в някои страни, но вирусът все още се увеличава на други места, заяви генералният директор на СЗО и добави, че шест страни са съобщили за първите си случаи на заразата миналата седмица.

Маймунската шарка се разпространява от десетилетия в някои части на Централна и Западна Африка, където болни диви животни понякога заразяват хора в селските райони, но епидемиите остават относително териториално ограничени. В Европа, Северна Америка и други части на света болестта се разпространява поне от май сред гейове и бисексуални мъже. Епидемията в богатите страни вероятно е била предизвикана от сексуални контакти по време на два рейва (музикални партита) в Испания и Белгия.

В момента по света има над 15 000 случая на маймунска шарка. Докато Великобритания, Съединените щати, Канада, както и други държави са закупили милиони ваксини, нито една от тях не е отишла в Африка, където по-сериозен вариант на болестта вече е причинил смъртта на над 70 души, припомни Асошиейтед прес. Нито една от богатите страни не е съобщила за смъртен случаи, причинен от заразяване с маймунска шарка. "Това, което се случва в Африка е почти изцяло различно от епидемията в Европа и Северна Америка", заяви д-р Пол Хънтър, професор по медицина в британския Университет на Източна Англия, който преди това е съветвал СЗО по въпросите за инфекциозните болести.

Тази седмица здравната агенция на ООН съобщи, че 99 процента от всички регистрирани случаи на маймунска шарка извън Африка са при мъже, а 98 процента от тях са при мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже. Въпреки това болестта може да зарази всеки, който е в близък физически контакт с болен от маймунска шарка, независимо от сексуалната му ориентация.

"В тези много активни сексуални мрежи на хомосексуалисти има мъже, които наистина не искат останалите хора да знаят какво правят и самите те не винаги знаят с кого правят секс", каза д-р Хънтър. Някои от тези мъже може да женени или да имат семейства, които не знаят за сексуалната им активност, което "прави проследяването на контактните изключително трудно...", заяви той, обяснявайки защо ваксинацията може да бъде най-ефективния начин за справяне с епидемията. Вероятно не така е в Африка, където ограничените данни показват, че маймунската шарка се пренася върху хората от заразени животни. Въпреки, че африкански експерти признават, че могат да пропускат някои случаи сред хомосексуални и бисексуални мъже, предвид ограниченото наблюдение и стигматизацията на ЛГБТ обществото, властите разчитат на стандартни мерки, като изолация и обучение на хората за контрол на заразата.

Вирусологът д-р Мбала, който ръководи отдела за глобално здраве в Националния институт за биомедицински изследвания в Демократична република Конго, заяви, че има забележителни разлики между пациентите в Африка и на Запад. "Тук много бързо, след три-четири дни, виждаме видими кожни лезии при хора, изложени на маймунска шарка", каза д-р Мбала и добави, че е малко вероятно човек с толкова видими промени по кожата да излезе на публично място, като така се предотвратява по-нататъшното разпространение. Но във Великобритания и САЩ лекарите са наблюдавали някои заразени хора, които имат само една или две кожни лезии, често в областта на гениталиите, заяви той. "Не бихте забелязали това, ако сте с човек в такси или бар", допълни д-р Мбала. "Така че на Запад, хората без тези видими кожни лезии могат да разпространяват инфекцията бе да се разбере", смята той.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шебек🦍

    40 3 Отговор
    Най-после 🐒 !

    Коментиран от #18, #33

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    63 0 Отговор
    Най вероятно е решено.
    Пандемия!!!!!
    Пфууууу
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зззз

    74 7 Отговор
    Продължавайте да ги прибирате от Азия и Африка безконтролно и не шарки ,ковид ,ами и чума ще плъзне в Европа. И да незабравите да благодарите на ФАЩ и поддръжници, съсипали сумати държави в името на алчността.
  • 6 Баш софиянец

    75 2 Отговор
    СЗО си изземва правото да властва над света с небивала фа шизоидност. Тия хора просто си отк радват света за техен!
  • 7 гого

    66 3 Отговор
    Попредния пуснат вирус от америте ,само не знаеха в началото че най много се предава по джендърите или казано мъже който спят с мъже а зад окена джендъри да искаш на килограм .в европесйкия парламент е пълно с меки ръце
  • 8 Доктор Ох Котьо

    58 0 Отговор
    ЛБТДИ обществото е в паника и с право

    Коментиран от #10

  • 9 Васил

    65 2 Отговор
    Да забранят гей парадите
  • 10 Христо Божилов

    43 5 Отговор

    До коментар #8 от "Доктор Ох Котьо":

    Така си е. За съжаление очаквам Кокорчо и Никиту да изпаднат в нервна криза и да затворят държавата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дедо

    20 0 Отговор
    Аз заради тази маймунска шарка се отказах да пипам бабата.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Некой си

    33 0 Отговор
    Да припомня на десносектантите евроатлантически.
    Великобритания обмисля ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ срещу маймунска шарка за ВСИЧКИ МЪЖЕ ГЕЙОВЕ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Реалност

    37 2 Отговор

    До коментар #13 от "дедо":

    Отменете гей парадите и маймунската шарка ще изчезне.
  • 18 Само напомням

    45 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шебек🦍":



    Същият театър като с ковидГрипа. Били the Gay го "предсказва" с невероятна точност, СЗО първо успокоява (успива) стадото, като отрича за тях да е нещо опасно, но започва да брои виртуални случаи и качва инфото в медиите. Като стадото е свикнало с инфото, започват да го променят - към "извънредна ситуация" и - "пандемия". "Пандемия" от 200 позитивни на 100000, което е 20 на 10000. Вече дори 4-но дозираните примати би трябвало да се усещат, че примката около врата се затяга и ги поробват.





    🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉🐑😷💉
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иббк

    27 0 Отговор
    Европейските джендари са притеснени щото начина на предаване е много опасен за тях
  • 21 Адолф Хитлер

    19 0 Отговор
    Аве оставете маймуните намира ве хаха
  • 22 ники

    28 0 Отговор
    Комбинацията е перфекта ковид с маймунска шарка....Ей, не спряхте с опитите. Тц,тц
  • 23 ТаУмВзе

    25 0 Отговор
    Добре дошли в Маймунарника ей!
  • 24 Капитан Бойкот

    40 0 Отговор
    Вече открито ни правят на маймуни. Бойкот на тъпотиите на СЗО, напускане на тази компрометирана организация и пълно неподчинение на идиотските им мерки! Срещу масовото неподчинение нямат какво да направят. Навремето така Ганди е прогонил британската империя от Индия. Нека си върнем планетата от идиотите с мании за световно господство! Да управляват света от някоя лудница, където им е мястото.
  • 25 Урюрвкос

    30 0 Отговор
    СЗО-то не мисли то изпълнява задачите поставени от неговите акционери. Не случайно Тръмп 2017г. съкрати със 50% вноските на Щатите и сега 83% от бюджета се попълва от частни фармацевтични фирми като само фондацията на Бил Гейтс налива 14% от бюджета.
  • 26 Име

    24 2 Отговор
    Ох майко, сега и шарката на изтращеняците ще разпалят, че света е готов за граждански войни навсякъде. Трябва механизъм да го спира, а ковида вече не хваща декиш! За това явно са решили да изпозаразят колкото се може от ония под дъгата, а те в заведенията да го разпространят на всички останали. Само че тоя път ще има меко казано революция. Да си го знаят.

    Коментиран от #34

  • 27 Азазел

    13 1 Отговор
    Ама хайде бе, докога ще ви чакаме.
    Че вече дори послушковците не се насир@т от страх пред следващата ковид вълна.
  • 28 Тези все мислели

    7 0 Отговор
    На всички е ясно че ще зарази всички сексуално активни гейове. Извънредна ситуация ще е ако се прехвърли към хетерото, ама засега не.
  • 29 Тея верно целта им е да ни изтрепят

    6 0 Отговор
    И ще го направят
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коментар

    19 0 Отговор
    Крайно време е да обявят СЗО за терористична организация!!!
    Тия там правят всичко друго, но не и да помагат на човечеството да е здраво!!!

    Моментално да се опандизят всички милиардери от "дълбоката държава"!!!
  • 32 един от многото

    4 0 Отговор
    Много станаха маймуните по света , те затова има и маймунска шарка!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Изводът

    0 0 Отговор
    е ясен - забрана на лгбт и в концлагери