Last news in Fakti

29 Юли, 2022 09:38 1 898 9

В Русия не искат да създават нови точки на напрежение

  • пандемия-
  • русия-
  • коронавирус-
  • москва-
  • ограничения-
  • заразени-
  • омикрон

Без карантини, с минимални ограничения и с минимална информационна кампания: това е стратегията на Русия срещу коронавируса

В Русия не искат да създават нови точки на напрежение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ще стане ли политически проблем връщането на коронавируса в Русия, пита се руският в. "Независимая газета", предаде БТА.

Темата за ковид отново е на дневен ред и тенденциите са тревожни. В края на май и началото на юни руските медици регистрираха дневно по 2000 до 4500 заразени, а на 27 юли новите случаи бяха вече над 9000. В сравнение с пиковите стойности от февруари (200 000 случая дневно) тези показатели изглеждат сравнително приемливи, но не бива да се пренебрегват, пише изданието.

Експерти смятат, че наесен захлаждането, сезонното засилване на респираторните инфекции и връщането на хората от почивки може пак да превърнат коронавируса в проблем. Някои руски региони вече подновяват задължителното носене на маски в предприятията и тестват служителите след отпуск.

На федерално ниво обаче изтъкват, че няма особени заплахи. Агенцията Роспотребнадзор съобщи, че новият подвариант на коронавируса Кентавър е открит само у 7 души в Русия и заболеваемостта засега не расте стремително, както в началото на годината с разпространението на Омикрон. Остават впрочем в сила препоръките за носене на маски от по-уязвимите хора и за реваксиниране веднъж на шест месеца. Ситуацията изглежда наистина все още е под контрол. При заразените инфекцията протича главно в лека форма, неизискваща болнично лечение. А властите имат и политически причини "да не забелязват" коронавируса. В руското общество бездруго има много стресови фактори, посочва "Независимая газета".

Досега изглеждаше, че в Русия ковид вече е победен и превърнат в "обикновено" заболяване като грипа. Непопулярните ограничения бяха останали в миналото. Не бива да се допуска тревожността в обществото да расте заради поредната пандемична вълна. Особено предвид регионалните избори през септември - не се знае как новата вълна може да повлияе политическото поведение на гражданите. По-рано намеренията да се въведат задължителни QR кодове за ваксинираните вече ставаха негативен политически фактор и властите бяха принудени да се откажат от идеята. А според скорошна анкета на сайта SuperJob само 23 на сто от жителите на Русия ще подкрепят повторно въвеждане на маските като задължение, докато 48 процента са против. Хората в страната явно са уморени от живота в един пандемичен свят и не желаят да се връщат в него - предпочитат просто "да забравят" за опасността, заключава всекидневникът.

Властите, естествено, ще проследяват заболеваемостта, поддържайки в готовност ресурсите, необходими в случай на неконтролируеми развития. Докато има възможност обаче, ще е актуален "беларуският" сценарий за противодействие - без карантини, с минимални ограничения и минимална информационна кампания, насочена към вече убедените, че вирусът е опасен. Натиск върху мнозинството, което не е склонно да си пази здравето, не се предвижда, за да не се създават нови точки на напрежение. Сравнително лекото протичане на болестта при новите щамове дава на властите възможност доста дълго да следват тази стратегия без съществени рискове, добавя "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    Публично се извинявам на Факти. бг. Да се извиниш, не е срамно! Разкайвам се за действията си - да оспорвам, когато ме триете. Ако приемете извиненията ми, моля върнете ми правото да коментирам, за да се чувствам по-свободен с Вас.

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    От около месец
    премахнатите коментари са повече от оставените 🤔🤔🤔🤔
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фатки

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ако пишеш това което е нам угодно няма да имаш проблем!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Под коментарите, всеки трябва да застава с името си. И когато аз говоря със собственото си име, ще искам и този който си позволява да ми пипа думите, да застане с името си!
  • 9 Българин

    2 0 Отговор
    Не, че не искат.Не могат в момента.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания