Last news in Fakti

22 Юли, 2022 15:31 1 349 11

Италианска партия обеща подкрепа за Украйна, ако дойде на власт

  • италия-
  • крайнодясна-
  • партия-
  • джорджия мелони-
  • украйна

Италия ще продължи да изпраща оръжие на Украйна и ще подкрепи Киев във войната му срещу Русия, ако консервативният блок спечели предстоящите национални избори

Италианска партия обеща подкрепа за Украйна, ако дойде на власт - 1
Източник: БГНЕС

Италия ще продължи да изпраща оръжие на Украйна и ще подкрепи Киев във войната му срещу Русия, ако консервативният блок спечели предстоящите национални избори, каза лидерът на най-популярната партия в алианса - "Италиански братя" Джорджия Мелони, цитирана от Ройтерс.

Крайнодесните "Италиански братя", бяха една от малкото италиански партии, които искрено подкрепиха решението на премиера Марио Драги да изпрати оръжия в Украйна, въпреки че бяха в опозиция на неговото правителство, цитира news.bg.

За разлика от това, двамата основни съюзници на Мелони, "Лига" и "Форца Италия", които бяха в коалицията на Драги, останаха много по-нерешителни, отразявайки техните исторически близки връзки с руския президент Владимир Путин.

Премиерът подаде оставка по-рано тази седмица, отваряйки пътя за предсрочни избори на 25 септември, като социологическите проучвания показват, че десният блок ще ги спечели, а "Италиански братя" са доминиращата сила, което означава, че техният лидер Джорджия Мелони може да бъде следващият италиански премиер.

"Винаги сме защитавали и подкрепяли украинската кауза, не само защото вярваме в каузата, но и защото Италия не може да рискува да бъде слабото звено в западния съюз", каза Мелони пред държавната телевизия RAI късно в четвъртък.

"(Западът) трябва да знае, че може да разчита на нас", каза тя. "Не бих толерирала никаква двусмисленост по този въпрос."

Лидерът на "Форца Италия" Силвио Берлускони е близък приятел на Путин, докато лидерът на "Лига" Матео Салвини похвали руския президент през 2019 г. като "един от най-добрите държавници на Земята в момента".

И двете партии поставиха под съмнение целесъобразността да се изпращат оръжия в Украйна, както и техният коалиционен партньор - движението "5 звезди", изхождайки от позицията, че по този начин Западът забавя неизбежните мирни преговори.

И трите партии оттеглиха подкрепата си за Драги тази седмица, като на практика развалиха коалицията, което доведе до обвинения, че подкрепата му за Украйна е мотивирала оттеглянето им.

"Неслучайно правителството беше свалено от политически сили, които намигат на Владимир Путин", каза външният министър Луиджи ди Майо.

Самият Драги каза пред парламента тази седмица, че някои от неговите партньори са се опитали да "отслабят нашата опозиция срещу плана на президента Путин", въпреки че не назова имена.

"Лига", "Форца Италия" и "5 звезди" отричат, че позицията им за Украйна е изиграла някаква роля в решението им да оттеглят подкрепата си за Драги.

Руската инвазия в Украйна може би раздели Италия повече от всяка друга голяма западна нация, като проучване от миналия месец показа, че страната е разделена между онези, които разглеждат Москва или Запада като по-голямата пречка за мира в Украйна.

Проучванията на общественото мнение също така показаха, че в Италия - за разлика от другите държави от G7 в Европа Великобритания, Франция и Германия - има малка обществена подкрепа за изпращане на оръжия в Киев.

Но Мелони каза, че сега е заложено нещо повече от настоящата война. "Украйна е върхът на айсберга в много по-широк конфликт, който има за цел да преначертае световния ред", каза тя пред RAI.

Консервативният блок все още не е съставил програма и не е ясно дали "Форца Италия" или "Лига" ще подкрепят безкомпромисната проукраинска позиция на Мелони.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че "Италиански братя" ще спечелят почти 23% от гласовете на изборите на 25 септември, "Лига" - 14,4% и "Форца Италия" с 8,4%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 румен фонтана

    30 4 Отговор
    Тишината в спалнята ражда безумия.
  • 2 Майна

    35 3 Отговор
    Тъпо изказване , щом не го осмисля даже- ,,"Украйна е върхът на айсберга в много по-широк конфликт, който има за цел да преначертае световния ред",
    Та НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ЩЕ ПО СПРАВЕДЛИВ ,и от това ВИЕ сте в ужас, ама е неизбежно...
  • 3 Няма

    22 3 Отговор
    Да спечелите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 цербер

    16 1 Отговор
    лидерКАТА на най-популярната партия в алианса - "Италиански братя" Джорджия Мелони
  • 7 Ко ме фачо за .....

    11 2 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха..............
  • 8 Чешърския котарак

    20 1 Отговор
    Като я гледам, май няма много мелони(пъпеши) в пазвата,ама нейсе.
  • 9 сноу

    24 1 Отговор
    Ами то вече всяко разкикерено уруспийче с непоносим сърбел по подобие на баба си урсул ,взе да се изживява като незаменим политик, ама първата му работа е да се оплакне с украйната ,че само чрез нея ще я мерне брюкситу..
  • 10 Ммммм.

    1 2 Отговор
    Тази италианка е доста сексапилна. Forza Italia
  • 11 Келнер

    0 0 Отговор
    Еб.ти обещанието!Нека тук някоя партия обещае.
Новини по държави: