Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юли, 2022 12:23 5 807 51

Оръжията с голям обсег отварят вратата към нова фаза на войната в Украйна

  • украйна-
  • оръжия-
  • русия-
  • голям обсег-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • война

Те прекъсват засиленото настъпление на Русия в източната част на страната

Оръжията с голям обсег отварят вратата към нова фаза на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Войната в Украйна може би навлиза в нов етап, тъй като ракетните системи с голям обсег, доставени от САЩ, прекъсват засиленото настъпление на Русия в източната част на Донбас и отварят вратата за евентуална контраофанзива, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Повече от 150 дни след инвазията на президента Владимир Путин все още не е ясно дали Украйна може да се възползва от "възможността", която ръководителят на британската разузнавателна служба MI6 Ричард Мур заяви миналата седмица, че се появява, имайки предвид, че руските сили "изчерпват силите си". Но причините ръководството в Киев да се опита да извърши по-мащабно нападение се увеличават както на бойното поле, така и извън него. Сред тях са намаляващият брой на жертвите, неотдавнашното увеличаване на обявените от Русия териториални претенции, необходимостта от икономическо възстановяване в Украйна и глобалният спад, който може да окаже натиск върху съюзническите правителства да прекратят войната.

В неделя Институтът за изследване на войната заяви в ежедневния си доклад за сраженията, че украинската контраофанзива в южната част на Херсонска област може би вече е започнала. В доклада на вашингтонския мозъчен тръст се посочва, че рязкото намаляване на руските артилерийски обстрели на главния фронт в Донбас от 15 юли насам се дължи на т.нар. мобилни системи за залпов огън HIMARS с обсег 80 км, които са поразили десетки оръжейни складове, снабдяващи руската фронтова линия.

Украинските сили са повредили всички мостове, които свързват руските сили в Херсон с техните снабдителни линии на източния бряг на голямата река Днепър. "Имаме значителен потенциал за напредване на нашите сили на фронта и за нанасяне на нови значителни загуби на окупаторите", заяви президентът Володимир Зеленски след среща с ръководителите на службите си за сигурност. Жертвите на Украйна на бойното поле са намалели до около 30 души на ден, в сравнение с високите стойности от 100-200 души на ден през май-юни, заяви Зеленски в интервю за "Уолстрийт джърнъл", публикувано в петък. Той отново изключи възможността за прекратяване на огъня, което да остави Русия да контролира завзетите от нея територии.

Всичко това показва, че войната навлиза в нова фаза, смята Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. В първата руските сили се опитаха и не успяха да превземат Киев в бързо развиваща се операция. През втората те се изтеглиха на изток в опит да пробият път към победата, използвайки артилерия. "Ако намаляването на руската огнева мощ в Донбас продължи, тогава на практика този фронт е замразен и въпросът става - могат ли украинците да ги изтласкат обратно?" каза О'Брайън. В неделя Moscow Calling, руски канал в Telegram, направи същия преглед на войната, като заяви, че пристигането на HIMARS е поставило началото на трета фаза.

Несигурността обаче е голяма, включително заради възможността руските командири да възстановят линиите за снабдяване извън обсега на HIMARS или да активизират недостатъчно ефективните си военновъздушни сили, за да ги унищожат. Всяко от тези развития може да позволи на Русия да активизира операциите си и да затвори всеки ход на Украйна. Не е ясен и капацитетът на украинските сили да си върнат руските териториални придобивки, без преди това да си осигурят още повече артилерия, бронирани машини и противовъздушни системи от съюзнически държави. Въпреки че от началото на инвазията на 24 февруари Киев е провел множество контраофанзиви, те са били в малък мащаб. Неуспешно нападение може да струва на Украйна войски, които тя не може да си позволи да изгуби, както и да я изложи на ново нападение, смята европейски служител в областта на отбраната.

Въпреки това Зеленски обеща миналия месец да си върне загубените територии на юг, където руската окупация до Херсон е отрязала достъпа на Украйна до морето и е осакатила индустриалното ѝ сърце по поречието на Днепър, като големите градове и заводи са на едва 50 км от фронтовата линия. Миналата седмица външният министър на Русия Сергей Лавров добави още една причина за действие, като заяви, че Москва вече цели трайно да отдели Херсонската и Запорожската област от Украйна. Той ги оприличи на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република, които Москва призна за независими в навечерието на инвазията. Лавров се позова на по-нататъшните доставки на оръжия от съюзниците на Украйна, като заяви, че по-дългият обсег на оръжията поставя под заплаха Донецк, Луганск и Русия.

Според запознати Кремъл е наредил провеждането на референдуми за одобряване на анексирането на Херсон и Запорожие до 15 септември. По-голямата част от двете провинции са под руска окупация и подобни гласувания биха били незаконни. Въпреки това анексирането би повишило залозите за всяка контраофанзива, тъй като Кремъл би могъл да го представи като нападение срещу Русия. Украйна също така е подложена на натиск да покаже на поддръжниците си в Европа и САЩ, че може да отвърне на удара, преди те да навлязат в период на енергийни кризи, инфлация и рецесия, причинени отчасти от войната. "Честно казано, това ще бъде важно напомняне за останалата част от Европа, че украинците могат да спечелят тази кампания", каза Мур от MI6 в рядка публична изява на форума за сигурност в Аспен, "защото ни предстои доста тежка зима".

Основният проблем е, че докато Украйна получава все по-модерни оръжия, с които да се бие, Русия трябва да премине към все по-стари танкове, оръдия и ракети, заяви източник, близък до руското министерство на отбраната, който помоли да не бъде идентифициран. Игор Гиркин, националист с 410 000 последователи в Тelegram, който остро критикува руското военно ръководство заради дезорганизираност и неефективност в кампанията срещу Украйна, заяви в неотдавнашна публикация, че има "див" недостиг на хора на фронта, а моралът е лош и войниците отказват да се бият. Той определи неотдавнашния напредък на руските сили в Украйна като "подобен на скоростта на костенурка". "Нямаме с какво да атакуваме в дълбочина", казва Гиркин, който е руски гражданин и изигра важна роля в превземането на Крим от Русия през 2014 г., а седмици по-късно стана първият командир на подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Донбас. Гиркин е съден задочно в Нидерландия, обвинен в убийство във връзка със свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. над Източна Украйна, при което загинаха всички 298 души на борда. Той не признава съдебния процес.

Според неназовани източници, украинската контраатака на Херсон може да успее поне в краткосрочен план, тъй като разполага с повече войски в регион, където руските сили са сравнително слаби и са с гръб към река Днепър. В края на краищата обаче "това все пак ще бъде битка между две артилерии, а това означава, че това, от което се нуждаем най-много, е повече артилерия”, каза Николай Белиесков, научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания - мозъчен тръст на украинското правителство. "Също така става дума за мобилност, повече бронирани машини, повече противовъздушна отбрана за прикриване на тези движещи се формирования и сигурни комуникации", каза Белясков.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много запознат

    34 75 Отговор
    Така е, снощи моста отиде, сега на рашистката армията в Херсон няма да може да им се доставя храна и муниции. Скоро ще гледаме маршируващи орки с вдигнати ръце.

    Коментиран от #5, #19, #21, #47

  • 2 Последния Софиянец

    42 18 Отговор
    Бомбардират мирни хора техни сънародници.

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    49 13 Отговор
    Калининград Берлин 220 секунди.

    Коментиран от #30

  • 4 българин

    14 29 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Така правят "освободителите".
  • 5 Делю Хайдутин

    46 8 Отговор

    До коментар #1 от "Много запознат":

    И Хитлер разчитал на Великолепното оръжие --Ракети.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ТаУмВзе

    41 3 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Бъркаш. Хитлер е разчитал на Химлер, който е разчитал на Гьобелс.

    Коментиран от #7

  • 7 ТаУмВзе

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Този палавник Айхман е друга Тема.
  • 8 Много запознат

    29 11 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    хитлер не е имал запада зад себе си.

    Коментиран от #9, #12, #46

  • 9 ТаУмВзе

    27 8 Отговор

    До коментар #8 от "Много запознат":

    Що глупости са Хенри Форд е виден нацист. И то Явен.
  • 10 Искат да си играят на войници

    18 14 Отговор
    Ми незнам ама дупките на антоновския мост са такива че на практика е неизползваем..
  • 11 Големи капацитети

    28 5 Отговор
    Започват с едно голямо.
    МОЖЕ БИ
  • 12 Хитлер

    25 8 Отговор

    До коментар #8 от "Много запознат":

    Е имам зад себе си Германия Франция Испания Италия Белгия Холандия Полша Чехословакия Румъния България австрия Югославия Гърция северна Африка Южна Америка
    Вероятно съм пропуснал някого

    Коментиран от #15, #43

  • 13 Айде

    45 19 Отговор
    Тотална незабовна ликвидация на укронацитата че Полша чака на опашката.

    Коментиран от #25

  • 14 Иванушка  🇷🇺

    55 14 Отговор
    "...и отварят вратата за евентуална контраофанзива.. " - това верно ли някой си го мисли ? Отварят врата единствено към окончателното Западане на западащия Запад до началото на есенно-зимния сезон.
    Руснаците имат "задачата" единствено да останат на позиция или много бавно да напредват докато унищожават и смилат фашистки утpeпки и милиардите Западна "помощ". Огромния губещ са Украйна и Колективно западащия Запад ))

    Коментиран от #35, #49

  • 15 ТаУмВзе

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хитлер":

    Япония е ключова пич!

    Коментиран от #41

  • 16 Доларов

    53 10 Отговор
    Душички! Ама четете и руските сводки, бе! Руснаците яявно знаят как, къде и какво се доставя от хамерика и бум! Казвайте и колко от тези "страшни" оружия вече ги нямааа...
  • 17 Ми да

    33 9 Отговор
    Според неназовани източници, украинскатата армия губи. Русия побеждава.

    Коментиран от #51

  • 18 Предстои

    12 31 Отговор
    Комунистическите чугуни тука запада ще ги смачка 2 пъти като вторият ще е и последен..
  • 19 Мишел

    38 8 Отговор

    До коментар #1 от "Много запознат":

    Поправката на моста от поражения на ракети HIMARS с по двайсетина кг.взрив всяка трае десетина часа. Разрушаването на железобетонен мост изисква удар с няколко Калибри или един Циркон/Искандер .
    Руските сапьори построиха три понтонни моста, снабдяването и транспортът на войски стая през тях
  • 20 Някои силно

    26 3 Отговор
    са заинтересувани, тази война да се продължи и да има все повече и повече загуби и жертви.
  • 21 К.К.

    14 21 Отговор

    До коментар #1 от "Много запознат":

    Те са свикнали и без храна, и без оръжие, само водката е проблем.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 40 Отговор
    Америка е забранила на украинците да използват ракети с далекобойност до и над 300км.В момента те изпозват снаряди до 80км.Антоновският мост...стои,но е непригоден и човек да мине по него.........Камо ли автомобил!От двете страни има доста загуби.вероятно херсон ще бъде върнат от украинците до рожденният ден на лудия кремълски сатрап!

    Коментиран от #36

  • 23 Рамадан Хасан

    20 5 Отговор
    Както каза великия лидер Путин , военната операция върви по- план.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хм Хм Хм

    17 25 Отговор

    До коментар #13 от "Айде":

    Не намесвай Полша, че не можем да ги спрем до Москва в рамките на седмица. Говориш за натовска държава с натовско оръжие и натовско командване срещу някаква разпасана банда.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ще видим

    24 5 Отговор
    Времето ще покаже в каква фаза ще премине войната, защото от самото начало много празни приказки се говорят, а Зеленски реве ли, реве ...

    Коментиран от #28

  • 28 Хаос

    10 21 Отговор

    До коментар #27 от "Ще видим":

    Да прав си времето ще покаже.

    С всеки ден Украйна става все по силна а русия по слаба.
  • 29 Айде да видим

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ринго Стар":

    Незабравяй да ни напомниш тия дни, когато се случи това.
  • 30 Бъркаш

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    102 секунди.... 220 лондон

    Коментиран от #34

  • 31 оня с коня

    12 13 Отговор
    Според Руските тролове тука ВИНАГИ Руските ракети трепят Бандеровци,а Украинските - "Мирно население".Пак според тях Украинските военни не могат да си служат с Високоточните "Хаймарс" защото не могат да се прицелват,та Ракетите отивали някъде ЗАД Фронтовата линия.Е,...че там са удряли Ключови Складове за оръжие,Ремонтни бази и Бази за Гориво на Руснаците - това са досадни подробности!Дано обаче някой не си мисли,че "Хаймарс" си могат да стрелят САМО до 80км- всичко зависи от Мунициите,като една от Разновидностите е с обсег 300км!Това пък хич не е добре за Руските Бази от където се изстрелват Калибри и Кинжали,щото Украинците ще ги Гърмят още докато не са Хвръкнали.Но,...както е казал Трифон Зарезан - "Паживьом,Увидим".

    Коментиран от #38

  • 32 ЧУЙ ЧУЙ

    3 0 Отговор
    Ако тръгнат КОРАБИТЕ с жито ПОНЕ до октомври някакво съществена промяна на фронта НЯМА ДА ИМА..ще си продължи играта на федербали с РАКЕТИ И снаряди
  • 33 Снимката

    6 0 Отговор
    с която илюстрирате далекобойната артилерия е на 120мм минохвъргачка с обсег 6,5км.
  • 34 ТаУмВзе

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бъркаш":

    Не знам, пич. Дано не разберем.
  • 35 Дааааааа

    5 14 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка  🇷🇺":

    ИВАНУШКА, ТВОЯТА ПРЕХВАЛЕНА РУАИЯ КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА! КЮФНА!!!
  • 36 Да ти кажа

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Току що гледах репортаж за моста за който ще разбереш,ако си извадиш главата от з@дника ! В момента на репортажа минаваха коли,но е затворен за безопасност!

    Коментиран от #39

  • 37 Ццццццц

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хаос":

    Блажени са вярващите!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 10 Отговор

    До коментар #36 от "Да ти кажа":

    Какви коли бе,моста е затворен и за хора.Явно си в асана Рало.......Моста е непригоден,дупките които са направени от снарядите на Хаимерс са с големина между 2-3 метра и са точно над колоните на моста,Ганчоо!Хаймерс е оръжие от бъдещето.С такова оръжие могат тотално да ви унищожат.Ти си говори,но снарядите му ще падат,а управлението му става и от Щатите.......Вървите на зле путинофиле и ти с борбата си на инфо фронта не им помагаш.По добре им казвай истината,за това дет направиха ,руснаците!

    Коментиран от #44

  • 40 Himars няма противодействие

    10 11 Отговор
    Срещу Хаймарсите руснаците нямат противодействие. Като свършат ракетите от времето на Брежнев ще искат примирие!
  • 41 Хитлер

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Япония разбира се
    Извинявам се за пропуска
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 7777777

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хитлер":

    ОТ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ СТРАНИ МОЖЕШ ЛИ ДА ПОСОЧИШ КОИ СА УЧАСТВАЛИ С ВОЙСКИ НА ИЗТОЧНИЯТ ФРОНТ?
  • 44 Мишел

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    🎃,От видеото в YouTube от днес сутринта, се вижда, че на моста има поне три дупки с диаметър под метър всяка. Оградени са с летви и леките автомобили, от единия е снимано, ги заобикалят безпроблемно , има поне три ленти на всяко от двете платна.
    С двайсетина кила взрив не може да се пробие дву-триметров отвор в железобетонен мост от соца.
  • 45 Дайте на Украйна и ядрени оръжия

    6 1 Отговор
    При ядрена война ще останат тук-таме хора. Да се надяваме, че те няма да водят войни, а ще успеят да се разберат. Политиците от цял свят това ли искат?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кдкф

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Много запознат":

    Веднага се вижда кой си мисли, че войната е футбол, нямаш грам идея от нищо, само четеш като папагал. Руснаците не разчитат на такива мостове като укрите ами си правят понтонни мостове за 2часа. От ковидисти станахте много бързо военни стратези
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Батюшка

    0 0 Отговор
    Русия си отива! Тоз път завинаги!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: