Last news in Fakti

3 Август, 2022 13:10 1 828 20

Отговорът на Пентагона! САЩ и Индонезия започнаха ежегодните си военни учения на остров Суматра

  • суматра-
  • южнокитайско море-
  • сащ-
  • индонезия-
  • китай-
  • тайван

Двуседмичните маневри се откриват на фона на предупрежденията от снощи на китайското министерство на отбраната, че ще започне поредица от целенасочени военни операции за гарантиране на националния суверенитет

Отговорът на Пентагона! САЩ и Индонезия започнаха ежегодните си военни учения на остров Суматра - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската и индонезийската армия започнаха ежегодните си военни учения на остров Суматра в Индонезия. За пръв път към тях се присъединяват и военни от други страни, сигнал за задълбочаване на връзките в условията на засилващата се морска активност на Китай в Индо-тихоокеанския регион, предаде Асошиейтед прес.

В тазгодишните учения участват над 5000 войници от САЩ, Индонезия, Австралия, Япония и Сингапур, което е най-големият им брой от началото на военните игри, поставено през 2009 г. Ученията има за цел да повишат оперативната съвместимост, способностите, доверието и сътрудничеството в името на един свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, заяви американското посолство в Джакарта.

"Те са олицетворение на връзката между САЩ и Индонезия и на задълбочаващите се отношения между сухопътните войски на страните в региона", заяви ген. Чарлз Флин, главнокомандващ на американските сухопътни войски в тихоокеанския регион. "Защото тъкмо сухопътните войски са онази спойка, която поддържа целостта на регионалната архитектура на сигурност."

Флин и началникът на индонезийската армия ген. Андика Перкаса откриха ученията тази сутрин на церемония в Батураджа, крайбрежен град в провинция Южна Суматра. Те ще продължат до 14 август и в тях ще участват сухопътни, военновъздушни и военноморски подразделения.

Двуседмичните учения се откриват на фона на предупрежденията от снощи на китайското министерство на отбраната, че ще започне поредица от целенасочени военни операции за "гарантиране на националния суверенитет" в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Китай смята самоуправляващия се остров за своя провинция и предвижда дори употреба на сила за анексирането му, отбелязва Асошиейтед прес.

Пекин е все по-настъпателен и в отправянето на претенциите си към практически цялото Южнокитайско море.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили заяви миналия месец, че през последните пет години се увеличават прехващанията на китайски самолети и кораби от американските и партньорските сили в региона, както и случаите на опасно близки контакти между въоръжените сили на двата лагера.

Японските сухопътни войски, които за пръв път участват в американско-индонезийските учения, заявиха, че ученията са израз на "свободната и отворена" индо-тихоокеанска визита за търговия и взаимодействие в сферата на сигурността със САЩ и другите демокрации в региона.

В Китай американско-индонезийските учения в разширен формат се възприемат като заплаха. Държавните медии там обвиниха САЩ, че градят индо-тихоокеански съюз, подобен на НАТО, като средство за съзнателно предизвикване на конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    17 7 Отговор
    И какво тренират ?! Хвърляне на томахавки , по подвижна цел !!!???
  • 2 Хихихи..

    9 7 Отговор
    Пентагона е в плен на Махагона..
  • 3 ТаУмВзе

    13 8 Отговор
    Поводът Пърл Харбър? Щото Пак краварите си търсят Причина да си Изнесът ВОЙНА!
  • 4 горски

    21 8 Отговор
    Абе друго си е ,да имаш национални интереси на 10000км от странаа си...Местните да духат супата...Но винаги идва момента когато ще ти сложат тенджерата на главата.
  • 5 Иванушка  🇷🇺

    13 5 Отговор
    Срам ме е заради Китай, днес си продадох Чайоми телефона и си купих.....Айфон 13 Про Макс Турбо мейд ин ЮЕсЕй 😄😄😄

    Коментиран от #8

  • 6 Теодор Рузвелт

    8 17 Отговор
    Супер Индонезия и САЩ , НАТО ЕС ООН Британскта общност всички демокрации срещу заплахите на руско китайския свят и техните съюзници от БРИКС ШОС Евразия Латинска Америка , китайците ще падат ако искат война ще си я получат САЩ не ги е страх от ядрентите мощности на БРИКС и секретните им оръжия и спецназовци стил Рамбо на Кадиров

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    Айфон се прави в Тайван (Китай)

    Коментиран от #13

  • 9 Бесен _Язовец

    1 3 Отговор
    Анатоли добре маневрира върху моркова на емигрантите
  • 10 Историк

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Теодор Рузвелт":

    Ако не ги е страх значи са глупаци,.
  • 11 ОТГОВОРА НА КИТАЙ

    6 3 Отговор
    Както съобщи EADai , китайските власти по-рано предупредиха авиокомпаниите да избягват полети в района на Тайван. Военноморските и военновъздушните им сили ище проведат бойни стрелби в шест района около Тайван от 4 до 7 август. В същото време три от шестте определени зони за учения са включени във водите, които администрацията на острова счита за свои териториални води.

    Коментиран от #12

  • 12 Историк

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "ОТГОВОРА НА КИТАЙ":

    САЩ за съжаление въвличат в конфликта и Китай-очаквах го,но все ми се искаше да бъркам...дааа, Третата Световна Война вече е факт и чука на портите ни,за съжаление ние като малка и нищожна страна нямаме право на самостоятелна политика...
  • 13 Иванушка  🇷🇺

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    "...Айфон се прави в Тайван..." - именно затова и предпочетох Айфон произведен в страната където е стъпил крака на станалата вече легенда баба Пелоси опълчила се безстрашно на 3 млрд Китай 😄😄😄
  • 14 Койдозлу

    9 3 Отговор
    Защо руснаци и китайци не направят едно учени в мексиканския залив
  • 15 Днес в Суматра, утре във Владивосток,

    5 7 Отговор
    после в Севастопол. Иде края ...
  • 16 САЩ са могъщи

    10 11 Отговор
    Никой няма да посмее да се опълчи на САЩ!

    Коментиран от #17

  • 17 не,не, не

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "САЩ са могъщи":

    Вече почнаха да ритат срещу джандарма на света, както им казват.

    Коментиран от #19

  • 18 Чайна

    5 3 Отговор
    Видите ли пекин /Китай/ имал претенции в Китайско море! Че как така? Нали отстояваме интересите на сащ! Цял свят отстоява интересите на пелоси! Дано не съм прав, но скоро ще викат как така нападнахте независим тайван? Как така стана, ме избивате мирните граждани. Продължавайте да си играете с огъня, чичо Си ви каза какво ще последва. А това ще последва безусловно
  • 19 НАИСТИНА

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "не,не, не":

    "По ръцете на Путин няма кръв от робство и колонизация. Путин не е моят месия, но го предпочитам пред всички западни президенти и всички проклети африкански президенти, които са под петата на западната олигархия“, каза Себа.

    В Уганда, могъщият син на местния ветеран политически лидер Йовери Мусевени, генерал-лейтенант Мухузи Кайнеругаба, е друг пламенен поддръжник на Путин.

    „По-голямата част от човечеството подкрепя позицията на Русия в Украйна“, написа той в Туитър.

    "Путин е абсолютно прав", добави Кайнеругаба.

    Много африкански държави демонстрираха подкрепата си за Русия или поне своята дипломатическа амбивалентност в ранен етап на украинската криза
  • 20 чукча

    1 0 Отговор
    Великите сили че какво им е великото в едната държава най-многочислена хора все още живеят като скотове и спят на земята...в друга се стрелят като на стрелбище всеки ден а трета с втората по сила армия ако кажеш нещо против лилипута президент и неговото обкръжение си 100 процента в колония с тежък режим.Айде де велики били просто едните имат нефт и газ но никаква икономика другите имат икономика за светка на населението си което е бедно а другите продават оръжия като за световно.