Last news in Fakti

4 Август, 2022 09:25 2 073 18

"Комерсант" : Визитата на Пелоси в Тайван - какви ще са последиците за Русия

  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • напрежение-
  • нанси пелоси -
  • тайван

Спадът в американско-китайските отношения, неизбежен след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, ни кара да се замислим какви ще са последиците за Русия, пише в коментар руският в. "Комерсант"

"Комерсант" : Визитата на Пелоси в Тайван - какви ще са последиците за Русия - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Спадът в американско-китайските отношения, неизбежен след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, ни кара да се замислим какви ще са последиците за Русия, пише в коментар руският в. "Комерсант".

След започването на специалната операция в Украйна централен нерв на световната политика стана противопоставянето на Русия срещу САЩ и НАТО. Вашингтон и съюзниците му положиха гигантски усилия, за да не допуснат Китай да се превърне в основен "спасител" на Русия, осигурявайки ѝ възможност да избегне санкциите, като преориентира своята икономика от Запада към Изтока. Използваха всички средства: председателят на КНР Си Цзинпин бе убеждаван, умоляван, опитваха се да го предразположат. Дори банално го заплашваха с предупреждения за някаква "висока цена", която ще трябва да плати упорстващ Китай.

Това налагаше Пекин да демонстрира чудеса в еквилибристиката - да не се отказва от сътрудничеството с Москва, но да заявява, че не доставя оръжия на Русия, не ѝ съдейства в конфликта в Украйна, изобщо че е за мир и решаване на всички въпроси чрез преговори. Човек впрочем се пита какво пречи на Китай открито и категорично да подкрепи Русия. Та нали външният министър на КНР Ван И заяви още миналата година, че в китайско-руското сътрудничество "няма краен пункт, няма забранени зони, няма горна граница" - изобщо това, макар да не е съюз, е "нещо повече от съюз".

Но въпреки тази ярка риторика "горна граница" невидимо присъстваше. Пекин следваше принципа за равноотдалеченост от страните в украинския конфликт и доскоро изслушваше призивите на Киев към приятелски Китай да се откаже изцяло от взаимодействие с Москва.

Друга една криза в сигурността, развила се на хиляди километри от Украйна, на Индийско-Тихоокеанския театър, в центъра на който се намира Тайван - скъпоценен териториален, икономически и геополитически актив - до тази седмица оставаше на втори план, защото не бе толкова остра. Сега обаче ситуацията се завъртя на 180 градуса, изтъква "Комерсант".

С мощна информационна вълна посещението на Пелоси на острова отхвърли Украйна на втори план. Визитата нарежда Киев сред основните губещи страни и същевременно укрепва стратегическите позиции на Москва. След като Пелоси прекрачи "червената линия" в американско-китайските отношения, всякакви нови претенции към Китай по повод действията му във връзка с украинската криза стават неуместни. Сега Пекин винаги може да отвърне на Вашингтон: а какви правила в международната политика спазвате вие?

Визитата на Пелоси фактически превърна украинската и тайванската криза в скачени съдове. Излиза, че един от главните врагове на Русия във Вашингтон - Нанси Пелоси - неволно подпомогна играта на Москва, като демонстрира, че Русия и Китай наистина плават в една и съща лодка.

"Сега вече няма никакви пречки Москва и Пекин да застанат в стойка "гръб до гръб" и взаимно да се прикриват откъм тила: Русия отблъсква враговете по западното направление, а Китай - в Индийско-Тихоокеанския регион. В сражение трябва да си помагат взаимно, защото колкото е по-силен вашият другар по оръжие, толкова по-близо е общата ви победа. Над кого ли? Естествено, над САЩ. Общо взето, благодарим ти, Пелоси", заключава "Комерсант".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    13 7 Отговор
    за русия никакви , но за китай огромни
  • 2 Последния Софиянец

    28 5 Отговор
    Украйна е вече стара новина.
  • 3 Браво !

    28 8 Отговор
    По добре питай, какви ще са последиците за сащите?
  • 4 Дългият

    16 8 Отговор
    Китай е ловък играч,нямате толкова акъл за да го разберете...много добре знаят дръпнатите... какво ще загубят в една конфронтация със Запада....
  • 5 ДРУГА Е НОВИНАТА

    17 5 Отговор
    Китайското правителство предупреди, че посещението на Нанси Пелоси няма да остане незабелязано от организаторите . Служител на КНР каза, че от 3 август китайските миньори на естествен пясък са спрели износа за Тайван. Както властите на острова, така и континентален Китай смятат този ресурс за много ценен, но сега Пекин ще контролира по-голямата част от находищата.

    Коментиран от #9

  • 6 Герги

    6 23 Отговор
    Какво имате Вие...нефт и газ....а технологии от къде ще ги вземат от Вас ли.....,които още дялате нещата с топора...
  • 7 Болна МАТРЬОШКА

    6 30 Отговор
    Посредствен руски бълвоч в стил ссср тъпи новини ,предназначен за ниско грамотна публика с празни джобове и още по празна глава,нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДРУГА Е НОВИНАТА

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "ДРУГА Е НОВИНАТА":

    В Съединените щати CATL, която притежава близо 35% от глобалния пазар на батерии за електрически превозни средства, реши да замрази проекта си за завод в САЩ. Новото начинание включваше инвестиция от 5 милиарда долара, огромни данъци и трябваше да осигури работни места за 10 000 американци.


    .
  • 10 ЖалкиКремълскиСмешници

    8 16 Отговор
    спират износа на Чипове за Раша, оружията ще се управляват с рукохватки ..................
  • 11 Софиянец

    8 13 Отговор
    Мацква пуска кепенците ;)
  • 12 ДРУГА Е НОВИНАТА

    12 6 Отговор
    Тайван и Съединените щати вече се сблъскаха с първите проблеми след визитата на Пелоси

    Свят
    Китай започна да прекъсва икономическите връзки със САЩ и Тайван. Пекин ограничи търговията с острова и отказа да построи фабрика в САЩ.
  • 13 Ха-ха-ха😂😂😂

    8 13 Отговор
    Ех, мечти...... Търговските отношения на Китай с Русия са в рамките на 100 милиарда долара годишно. Тези със САЩ са 800 милиарда а с ЕС са за 750 милиарда. Мислите ли, че китайците са толкова ненормални, че ще хукнат да подкрепят Русия за да си отмъстят на САЩ и да осигурят трети мандат на другарят Си

    Коментиран от #16

  • 14 Читател

    6 11 Отговор
    Какво може да пише руска медия , я дайте английска ,немска или японска

    Коментиран от #18

  • 15 Англосакският кораб потъва

    11 6 Отговор
    но така е когато мумии стоят зад руля.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Украинка

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    Другите много лъжат, недей да им вярваш
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания