Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Август, 2022 13:57 1 787 36

Украйна алармира за риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • запад-
  • запорожка аец-
  • ядрен-
  • инцидент

Редица страни поискаха руските войски да се изтеглят от станцията

Украйна алармира за риск от ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ - 1
Източник: БГНЕС

Украйна алармира за повишаване на риска от ядрен инцидент в Запорожката ядрена централа. Редица страни поискаха руските войски да се изтеглят от станцията. Според Москва Западът прави всичко възможно да не допусне международни експерти, предаде БНР.

Запорожката ядрена централа - най-голямата в Европа - беше завладяна от руските сили още в първите дни след нахлуването в Украйна на 24 февруари. През последната седмица Киев и Москва си разменят обвинения за обстрел на станцията.

Поредният обстрел на град Енергодар в близост до Запорожката ядрена централа предизвика нови изявления на Украйна и Запада и на Русия за провокации от другата страна.

Искане за незабавно изтегляне на руските войски беше отправено в съвместно изявление на всички страни от ЕС, както и САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други държави. Според тях това ще позволи на Международната агенция за атомна енергия да извърши проверката си" своевременно и при безопасни условия".

Москва обаче твърди, че полага всички усилия за пристигане на експертите. Според говорителя на външното министерство Мария Захарова Киев и Западът се стараят да не допуснат това. От администрацията на Запорожка област също обвиниха Украйна в провокации и поискаха санкции за обстрела, както и въвеждане на "режим на тишина" около централата.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в близко бъдеще парламентът ще трябва да вземе решение относно удължаването на военното положение и общата мобилизация в страната:

"Колкото по-силна е Украйна, толкова по-слаба е Русия, а следователно и толкова по-малко време ще продължи тази война и всеки в Украйна, всеки в свободния свят трябва да направи всичко, което е по-силите му и всичко възможно, за да може Русия и тези които подкрепят войната да плащат все по-голям цена за руския държавен терор".

Украинската армия обяви, че е отблъснала настъпления по четири направления в Донбас, а руснаците продължават ударите по населени места.

Според ТАСС украинските сили са обстрелвали жилищен район на Енергодар. Русия обвинява украинската армия и в удари срещу цивилни цели в Донецк и Макеевка.

Междувременно първият нает от ООН кораб отплава от украинското пристанище Пивденний с 23 хиляди тона пшеница за Етиопия. Общо 16 кораба вече тръгнаха от Украйна след сключването на споразумението с посредничеството на ООН и Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисир

    33 2 Отговор
    Тия алармират ония алармират е защо тогава не спрете да се стрелят и Украйна и Русия са потърпевши, другите все ще преживеем облака, а ония ще живеят в територията.
  • 2 Пич

    47 7 Отговор
    Ами , тогава Украйна да се омита на 500 км. поне , и няма да има ядрен инцидент !!! Им Начи , с пияни и глупави украинци около централата , не е добре !!!
  • 3 Наблюдател

    5 37 Отговор
    Ротшилдите с IQ 169, таксиметъра с IQ 29. Кой ще победи? Таксиметъра или международната общност?

    Коментиран от #22

  • 4 Байгън

    42 3 Отговор
    зеленото изразява намерение да обстреля централата?

    шмрък..шмрък..
  • 5 да де

    45 3 Отговор
    Аре стига сте притопляли манджата и на слепите е ясно е кой заплашва централата.
  • 6 пенсионер

    43 2 Отговор
    нацисти-изроди пълнят главите ни с фейк !
  • 7 КОТарАК

    3 42 Отговор
    тия руснаци наистина по всичко личи , че пукат по тая централа по складовете наоколо , с цел ядрен шантаж някакъв..ще се напият някой ден , ще объркат мерника и ще стане голяма беля!

    Коментиран от #16, #17, #18, #30

  • 8 Ротшилд

    2 18 Отговор
    Страните управлявани от наши Правителства съставляват 70% от Брутния вътрешен продукт на света. Нещо да кажете?
  • 9 иван

    1 35 Отговор
    Руснаците си играят с огъня

    Коментиран от #15

  • 10 Хихихи..

    4 17 Отговор
    Запорожката АЕЦ е правена заедно със "Запорожец" - да ти умре магарето от некадърност..
  • 11 Иванушка  🇷🇺

    21 2 Отговор
    "...Украйна обяви, че е отблъснала настъпления по четири направления..." - важното е че КонтраОфанзвеата върви та пушек се дига. Сутринта оставих пред украинското посольство тоалетна чиния, чушкопек и фритюрник секънд хенд ама "като нови". Помагайте на украинците с битова техника, желателно с ръководство - га са виждали укрите чушкопеци и котлони 😁😁😁
  • 12 3.14К

    31 1 Отговор
    Чучелото-наркоман вместо да алармира, по-добре да спре да бомбардира централата, че ще унищожи и спонсорите си, освен всички останали нормални граждани.
  • 13 Рошко

    18 2 Отговор
    Някой сутринта беше предложил да се въведе режим на тишина около аеца. Като гледам не са укрите тез ше я гръмнат пък не си дават сметка че и те ше се изтреовят
  • 14 България

    27 1 Отговор
    Запорожката АЕЦ е на 1000км от Москва и на 500км от границата с Русия,всеки има гугъл мапс може да провери...Вие малумни ли сте да вярвате на Зеленски че Путин би взриви АЕЦ толкова близко до Москва??? Това би го направил само някой в безизходица и това е точно Зеленски!
  • 15 Боа

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "иван":

    Кво руснаците?
    Ти така и не си разбра что за стока-украинец!
    Интригите със зърно,който изцяло отпътувало за европа,-а гладуващи африканците се изпариха.
  • 16 От къде ви намират такива

    27 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Ти верно ли си толкова плосък? Значи руснаците са там в централата и сами се обстрелват, че да направят белята ? Откъде ви изкопават такива умни индивиди ?
  • 17 Знаещия

    4 21 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Не си добре осведомен..орките са натъпкали всякаква техника- от реактивна артилерия до системите ТОР И БУК около реакторите и под тяхно прикритие обстрелват околните градове. Инженер от централата казва, че всички столове са превърнати в казармени помещения от които се носи неописуема смрад на мокри партенки и отдавна не сменяни долни гащи. Освен това, периодично обстрелват определени участъци от централата с цел да обвиняват украинската страна. Прави впечатление, казва той, че когато има обстрел, всички рушняци се омитат пт периметъра, за да не пострада някой, като понякога предупреждавали и част от персонала..абе голям театър се разиграва около тази централа, ама да видим до кога...

    Коментиран от #19, #34

  • 18 Бай Манчо

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    Руснаците охраняват централата - не стрелят по нея - колко трябва да си наивен да вярваш на укрите , които ясно съзнават , че повече няма да я притежават и започват с шантажа - не им се получава . Централата се охранява от ешалонизирано ПВО , укрите отстъпват или се предават - затова спряха Руските канали - но има и приложения като " Смотрим" където може да се гледат новините и директните репортажи на Руските канали и на CNN , DW , CBS всички започват лека полека да признават какви са ги натворили укрите . ZZZZZZZZ
  • 19 Марш в Украйна!

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "Знаещия":

    Украинецо,ние не сме наясно с това какво означава "орки"!Не ни занимавай с вид делфини,а си отивай в Украйна да си водиш пропагандата!
    Ще ти гръмне държавата докато поддържаш лъжите им!Стига лъжи!Ще убиете сумати хора!После Господ ще ви накаже.
  • 20 Кръпката

    15 0 Отговор
    . Вече сте безинтересни по темата. Русия работи за да прехвърли тази АЕЦ от мрежата на Окраина към тази на Русия, зада захрани с този ток Крим и териториите под техен контрол. Зеленски стреля срещу АЕЦ. Някъде пише, че е за да попречи на горното. Другаде пише, че това правели Русия, за да създадат повод за същото горно. Също пише, че на територията на тази АЕЦ Русия е струпала системи за защита. Не разбирам защо се атакува АЕЦ, с всички рискове от радиоактивна катастрофа. Не е добре за всички. Както винаги Америка гледа отдалече и не се намесва.
    Минаха две световни войни, в които САЩ бяха активни, но и двете бяха далеч от територията им. Време е да разберат, че третата няма да ги подмине.
  • 21 ЧУЙ ЧУЙ

    3 0 Отговор
    ...едно време имаше лозунг атома за един мирен свят.....те ТИ а.е.ц. 💥 ДЕН.....
  • 22 ПобеждаВаш

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Ти. Твойто IQ 0.5 e най малкото
  • 23 Фашистки измети

    13 1 Отговор
    Затвор (най-малко) за украинската нацистка измет, заедно със зеления фашистки паток с непраната тениска!
  • 24 шогун

    1 14 Отговор
    Путин да изтегли всички войски от Украйна и да се предаде доброволно , за да отговаря пред трибунал в Хага . Всичко друго е заблуда .Украйна ще пребъде !

    Коментиран от #25

  • 25 Освободител

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "шогун":

    Шогуне, Украйна ще пребъде, когато се предадат всички фашистки измети там и зеления наркоман, който се друса с всичко но не и с жени и Осрайна спре да бъде американска колония, каквато също я готвят нашата страна ...
  • 26 Сега

    12 0 Отговор
    разбрахте ли що беше тоя рев за украинското зърно, от 16 кораба, един тръгна за Африка, другите са за гладните африканчета ама в Европата
  • 27 укрнюз

    2 0 Отговор
    продължаваме да обстрелваме, докато не стане факт, тогава ще ни повярвате, ама ние ще сме ви предупредили.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    7 0 Отговор
    Украйна да спре да бомбардира централата.Зеленски. ще носи цялата отговорност ьа последиците от ядрената катастрофа.Или искат да обвинят Русия,защото така им изнася.
  • 30 бегай

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    да се катериш по олука и не си товари малебито с мислене.
  • 31 Коментар

    3 0 Отговор
    На тази мисирка , подготвила своя изумително тъп репортаж са сложили снимка на prostitutka.
    Как да и се върже човек на глупостите?
    От къде да знаят укрите в кавко състояние е Запорожката атомна централа ,като нямат достъп до нея,а само я обстрелват?А на всичко отгоре искали руснаците да се изтеглят от централата , за да ползват тока от нея!
    Наглост ,която показва колко западните сатанисти са им промили мозъците!
  • 32 Коментар

    3 0 Отговор
    На тази мисирка , подготвила своя изумително тъп репортаж са сложили снимка на prostitutka.
    Как да и се върже човек на глупостите?
    От къде да знаят укрите в кавко състояние е Запорожката атомна централа ,като нямат достъп до нея,а само я обстрелват?А на всичко отгоре искали руснаците да се изтеглят от централата , за да ползват тока от нея!
    Наглост ,която показва колко западните сатанисти са им промили мозъците!
  • 33 еййййй

    2 0 Отговор
    нас рах те се с тая укpопскa аец
  • 34 Отговор

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Знаещия":

    Не може един непросветен идиот да е "знаещ".
    Явно си като проетото Киро завъшил си ПУЦ за олигофрени!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: