Last news in Fakti

22 Август, 2022 14:51 1 296 3

След по-малко от две седмици Великобритания ще има нов премиер

  • великобритания-
  • премиер-
  • лиз тръс-
  • риши сунак-
  • планове

Фаворит за момента е Тръс, но Сунак остро критикува нейните икономически планове за справяне с високите енергийни сметки

След по-малко от две седмици Великобритания ще има нов премиер - 1
Източник: БГНЕС

Във Великобритания остават по-малко от две седмици до излъчването на нов лидер на Консервативната партия и премиер на страната между Лиз Тръс и Риши Сунак. Фаворит за момента е Тръс, но Сунак остро критикува нейните икономически планове за справяне с високите енергийни сметки като "напълно несъстоятелни", предаде БНР.

Риши Сунак, който е бивш финансов министър, заяви, че Лиз Тръс не може да си позволи едновременно да съкрати данъците и да осигури пакет от помощи, защото за да го постигне заемите ще достигнат опасно ниво, а това ще навреди на обществените финанси и ще увеличи още повече инфлацията.

Това става на фона на тревожни съобщения, че Лиз Тръс подготвя извънреден бюджет, който не е придружен от независими прогнози и оценки.

Тази сутрин депутатът Кевин Холинрейк, който подкрепя Риши Сунак, дори заяви, че плановете на Лиз Тръс за справяне с кризата с постъпването на живота чрез намаляване на данъците без да се помогне на най-уязвимите домакинства, могат да изкарат хората по улиците.

По-рано Майкъл Гоув обвини Лиз Тръс, че "няма връзка с реалността".

Членовете на Консервативната партия, които ще изберат новия лидер, трябва да подадат по пощата техните гласове до 2 септември.

Резултатът трябва да стане известен на 5 септември.

Не е ясно колко е голяма членската маса. На предишното гласуване за лидер през 2019 година бяха отчетени 160 000 партийни членове. Сега обаче тази бройка вероятно е по-голяма.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 1 Отговор
    Британия утече у Канало.. Мустатафа Втори ви го Казва..
  • 2 щом така са решили...

    8 0 Отговор
    Ще имат нов, много по-калпав премиер.
    Или един заради цвета на кожата си или друг заради пола си в комбинация с крайно леви убеждения.
    Лейбъртистите ще започнат да се явяват умерена левица, а консерваторите прогресисти-радикали.
  • 3 00014

    3 0 Отговор
    Хвани единия, блъсни другия. Единият с неоправдано великобританско самочувствие, а другият предаващ собствените си родословни корени в името на собственото си благополучие.
Новини по държави: