Last news in Fakti

15 Септември, 2022 14:40 2 077 14

В Швейцария фалшив плакат призовава към доноси

  • швейцария-
  • плакат-
  • донос-
  • енергия-
  • пестене

Фалшив плакат за пестене на енергия, разпространяван онлайн, призовава швейцарците да докладват съседите си

В Швейцария фалшив плакат призовава към доноси - 1
Снимка: официалният профил на експерта Марк Оуен Джоунс в "Туитър"

Швейцарските власти започнаха разследване във връзка с разпространението в интернет на фалшив плакат, призоваващ гражданите на страната да докладват своите съседи, които прекомерно отопляват домовете си. Според експерт това може да е част от руски кампании за дезинформация, предаде Ройтерс.

В социалните мрежи се разпространяват снимки на предполагаем плакат с млада жена, която говори по телефона, и въпрос: "Има ли съседът ви отопление, настроено на повече от 19 градуса по Целзий? Моля, свържете се с нас."

Награда от 200 швейцарски франка (207 евро) е обявена под снимката, на която също така е поставена и емблемата на швейцарското правителство и телефонния номер на федералното министерство на околната среда, транспорта, енергетиката и съобщенията.

От министерството заявиха, че плакатът е фалшив и са започнали разследване.

"Федералното правителство няма нищо общо с този призив и официално се разграничава от него. Няма нито такива плакати на федералното правителство, нито подобни искания, очевидно става дума за манипулация", пише в комюникето.

Марк Оуен Джоунс, доцент в университета "Хамад бин Халифа" в Катар, предположи, че изображението може да е свързано с руската пропаганда, която се опитва да разпространи страхове във връзка с нарастващите енергийни разходи след инвазията на Русия в Украйна.

"Това е преработена чрез "Фотошоп" снимка, при това доста добра", написа в "Туитър" Джоунс, който изследва как социалните мрежи се използват за разпространение на дезинформация.

Един от потребителите в "Туитър", който е публикувал изображението, "всява много страх за цените на газа, като отклонява вниманието от факта, че руското нахлуване в Украйна е основна причина за това. Въпреки това новината също така бе разпространена и от проруски, свързани с Русия или официални руски акаунти", каза Джоунс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    2 8 Отговор
    В ШвейцариЯ фалшив плакат призовава към доноси.

    Коментиран от #14

  • 2 Адам Хилтън

    25 4 Отговор
    Де да беше фалшив - в съседна Германия, още от началото на пландемията правителството сплаши хората че ще използва специалните служби, да шпионира хора да ги докладва да не общуват със съседите си без маска. Може би щяхме да повярваме че е "фалшиво", ако не се беше случвало вече.

    Коментиран от #13

  • 3 Псевдоним

    20 0 Отговор
    Един добър маркетинг специалист би казал, че това е предварително проучване на пазара на потребителите на услугата "донос от съсед".
  • 4 надарена кака

    4 1 Отговор
    Дреме ми на памученитемигащонки!
  • 5 смок

    19 4 Отговор
    Искат да скарат хората и да ги обърнат едни срещу други. Да се разкарват с термометърчета в ръце. Западни ценности,сър!
  • 6 Слава на ЕССР

    12 2 Отговор
    Ми той социализма си върви с доносите и диктатурата.
    хаха, от трън, та на глог
    къде са нашите грокопачи на тоталитаризма и радетели на демокрацията- Дайнов, Инджев, Янакиев, Слатински и другите грантаджии да разгромят тая проказа на този строй?!
  • 7 Корги

    18 1 Отговор
    Ще се пръсна от смях, за подигравка станаха, некъпаните, хаха!
  • 8 Българските турци

    1 5 Отговор
    И нали има и сатанизирани турци и вече и руснаци : - За всичко са виновни ТЕ !!!
  • 9 Пич

    17 3 Отговор
    Глупости !!! В Швейцария отдавна са приучени да са доносници !!! Отдавна пенсионерите им получават добавки за доноси !!! И не , не се шегувам !!!
  • 10 Какви доноси?

    5 0 Отговор
    От "доброжелател" ли?
  • 11 Мдаа

    9 1 Отговор
    Хаха, да върват да доказват, че нямат сестра доносник!
    Интересно, че пак Путин е виновен за издънката на швейцарските чиновници призоваващи гражданите да доносничат ?!
  • 12 Радио Ереван

    11 1 Отговор
    Разследването е прекратено, след като разследващите установили, че плакатите не са фалшиви и са разпоредени лично от Урсула Фон Дер Лайен.
  • 13 бай Ставри

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    В Канада е същото.
  • 14 ОЩЕ САНКЦИИ и ЛОКДАУНИ!!!! :D

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    След като са видели острата реакция на мнозинството, веднага са обърнали плочата - това не било пуснато от правителството. Путин го е пуснал.

    :D






    :D
Новини по държави: