Last news in Fakti

15 Септември, 2022 20:20 1 012 10

Папа Франциск предупреди за ефект на доминото от конфликтите по света

  • казахстан-
  • папа франциск-
  • ватикан-
  • война

Тази сутрин папа Франциск посети катедралата "Света Богородица Троеручица" в Нур Султан, където произнесе слово пред местното духовенство, което горещо го аплодира, посочва АФП

Папа Франциск предупреди за ефект на доминото от конфликтите по света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск предупреди днес за "ефект на доминото" за международните отношения от военните конфликти по света, предаде Франс прес.

Главата на Римокатолическата църква говори при закриването на религиозен конгрес, който се проведе в Казахстан. Духовни водачи от цял свят призоваха държавните ръководители към диалог.

"Мирът трябва да бъде постигнат спешно, тъй като всеки военен конфликт или огнище на напрежение и сблъсъци днес са в състояние да предизвикат пагубен "ефект на доминото" и да застрашат системата на международните отношения", заяви папа Франциск на седмия Конгрес на лидерите на световните и традиционни религии в казахстанската столица Нур Султан.

Светият отец подчерта, че религията никога не бива да бъде използвана като оправдание на войната.

Макар той да не спомена конкретно Русия или някоя друга държава, тази част от изказването му идва на фона на подкрепата на Руската православна църква за инвазията в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Участниците в провеждания през три години форум представляваха различни вероизповедания (ислям, юдаизъм, будизъм...) - общо стотина делегати от петдесет държави. Те приеха с мнозинство декларация, в която призоваха световните лидери да "загърбят всяка агресивна и разрушителна реторика, която води до дестабилизиране на света", съобщи АФП.

"Убедени сме, че избухването на какъвто и да било военен конфликт, който създава огнища на напрежение и сблъсъци, води до верижна реакция, променяща международните отношения", се казва в декларацията от 35 точки, в която Украйна не се споменава.

Документът, подписан от религиозните лидери, между които и великият имам на джамията Ал Азхар в Кайро - най-високопоставеният духовен водач на сунитския ислям, също така се изразява "подкрепа за защитата на достойнството и правата на жените, за подобряването на социалния им статус като равнопоставени членове на семейството и обществото".

Сред 80-те религиозни представители на голямата кръгла маса в Двореца на независимостта в Нур Султан обаче бяха само половин дузина жени, отбелязва АФП.

Папа Франциск призова за защита на достойнството на жените, като според него "на тях трябва да се доверят по-значими роли и отговорности". "Колко решения, довели впоследствие до смърт, можеше да бъдат избегнати, ако при взимането им участваха жени! Нека работим за това те да бъдат по-уважавани, признати и ангажирани", апелира той.

След като бе избран за папа през 2013 г., Франциск пое ангажимент да увеличи броя на жените на отговорни постове в управлението на Римокатолическата църква. Нито една от Светите конгрегации (еквивалент на министерство) обаче не е оглавена от жена.

Тази сутрин папа Франциск посети катедралата "Света Богородица Троеручица" в Нур Султан, където произнесе слово пред местното духовенство, което горещо го аплодира, посочва АФП.

Все пак не липсваха критики, които дойдоха от своеобразния домакин - местния епископ Атанасиус Шнайдер, отбелязва Ройтерс. Той е един от най-изявените критици на папа Франциск по теми като развода и повторния брак, хомосексуализма и връзките между различните религии. Епископ Шнайдер приветства посещението на Светия отец в Казахстан, но предупреди, че присъствието му на подобен световен междурелигиозен конгрес може да постави под въпрос уникалната роля на Римокатолическата църква в това да посочва единствения път към спасението.

Следобед папата ще отпътува за Рим, където се очаква да пристигне към 20.30 ч. (21.30 ч. българско време).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    2 7 Отговор
    Путин е предложил капитулация и изтегляне от Украйна и Крим, ако отпаднат ротшилдовите санкции наложени срещу режима му след 2014 г. Щял да проведе западен референдум и ако Ротшилдите го спечелят, щял да изтегли окупацията на Крим.

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    3 1 Отговор
    Вей го вятърът тоя,даже му е запретнал лигавничето..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анти-маймуна

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Офф..":

    Нищо не може да се обясни на маймни, путинофили и милиционери.

    Коментиран от #6

  • 5 681

    9 0 Отговор
    Как да ви четем като слагате снимка на покойния папа Йоан Павел II вместо на Франциск? И това е почти на всяка статия с Ватикана. Обща култура или ставането на редактор тук изисква сгъването на лист А4 на две.

    Коментиран от #10

  • 6 Нищо не Можеш

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анти-маймуна":

    щото не ставаш за даскалче,monkey boy..
  • 7 незнайко

    4 0 Отговор
    Всеки човек с интелект повече от 50 % може да предвиди, че ще има ефект на ДОМИНОТО при тази обстановка !!! Папата не е по умен от много други хора !!! Просто щом го е казал ПАПАТА значи е истина, което не винаги е миродавно !!!

    Коментиран от #8

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Папата е плагиат: "...Защото народ ще се повдигне против народ и царство против царство. Ще има трусове на разни места, ще има глад; а тези неща са само начало на страданията...."
    ( Марк 13:8)
  • 9 Хахаха

    0 0 Отговор
    Ква е тая втасалата деменция с лигавник и памперс???
  • 10 по-точно

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "681":

    папа Бенедикт