Last news in Fakti

15 Септември, 2022 21:29 852 3

Започна предизборната кампания в Израел - анкетите предвиждат нова безизходица

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • яир лапид

От 2019 г. насам в страната се състояха четири парламентарни вота, които доведоха до създаването на две коалиционни правителства с кратък живот

Започна предизборната кампания в Израел - анкетите предвиждат нова безизходица - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Политическите партии в Израел внесоха днес своите окончателни кандидатски листи за безпрецедентните пети избори за последните четири години, които едва ли ще преодолеят разлома между бившия премиер Бенямин Нетаняху и неговите яростни политически противници, предаде Ройтерс.

За вота на 1 ноември Нетаняху ще се яви начело на блок от десни и ултрарелигиозни партии в надпревара с центриста премиер Яир Лапид, който оглавява доста по-раздробен лагер, простиращ се от левица до десница. Нито една предизборна анкета досега не дава на някой от лагерите мнозинство в 120-местния Кнесет (парламент). Това според анализатори това може да изправи Израел пред нови месеци на политическа нестабилност на фона на увеличаващите се проблеми за икономиката и сигурността.

От 2019 г. насам в Израел се състояха четири парламентарни избора, които доведоха до създаването на две коалиционни правителства с кратък живот. За това време бе приет само един държавен бюджет. Междувременно Нетаняху е подсъдим за корупция, което обвинение той отхвърля.

"Израел е в състояние на политическа криза от 2019 г. Това има дълбоко отражение върху цялата политика. Страната плаща цената", казва Йоханан Плезнер, председател на Израелския демократически институт. Той отбелязва, че отдавна са необходими реформи в икономиката, образованието и транспорта, които да спомогнат за ограничаването на растежа на разходите за живот и за разкриването на работни места.

Нетаняху, който е неизменно на власт от 2009 до 2021 г., обеща вчера да състави "силно, стабилно и национално" правителство, което "да възпре тероризма, да възстанови националното достойнство и да намали разходите на живот". Но въпреки че неговата партия "Ликуд" вероятно ще има най-много места в Кнесета, последните проучвания сочат, че на десния блок няма да достигнат между едно и четири места за абсолютно мнозинство.

Очаква се лагерът на Лапид да се представи още по-зле, а съставляващите го партии изключват възможността да участват в коалиционно правителство с Нетаняху.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    0 0 Отговор
    Там няма оправия защото евреи и араби са едно и също семитско тесто просто с различни противоречащи си религии.

    Коментиран от #2

  • 2 Tърновец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Израелтяни и Палестинци произхождат от планината Цион - така ми каза мой приятел Палестинец, а Израел не е държава а вероизповедание, и то няма обща точка с духовното учение на Исус Христос и Йоан Предтеча
  • 3 Е то започнало,но...

    0 0 Отговор
    Сходна ситуация с БГ.Свалиха Натаняху и оттогава Израел по същия начин се гърчи с популистки партии и нестабилност.Един известен техен астролог с български корени каза ,че БГ и Израел са под влиянието на едни и същи планети ,затова са и политически сме на един кантар.Но това изобщо не е добре за никоя от двете държави