Last news in Fakti

16 Септември, 2022 17:00 4 637 27

Великобритания мълчи за тъмното и кърваво минало на монархията

  • кралица елизабет втора-
  • история-
  • колониално минало-
  • великобритания-
  • елизабет втора-
  • британска империя-
  • монархия-
  • минало

Кралицата лично се е облагодетелствала от колониализма

Великобритания мълчи за тъмното и кърваво минало на монархията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В последните дни британските медии бяха изпълнени, от една страна, с тъга, породена от смъртта на кралицата, от друга - с радост от встъпването в длъжност на новия крал Чарлз Трети. Най-вече чуждестранните медии, като например американският канал MSNBS, бяха тези, които си позволиха да засегнат един тъмен аспект на британската корона: "Смъртта на кралица Елизабет натъжи целия свят. Но има и комплексни чувства като гняв, недоволство и яд - тъй като за мнозина управлението на кралицата бе символ на британското колониално господство - институция, обогатила се чрез брутално насилие, мъчения, кражба на територии, изнасилвания и поробване".

Историк: Кралицата лично се е облагодетелствала от колониализма

В тъгуваща Великобритания почти никой не говори за това: 400 години империя, в които близо 400 милиона души са били подчинени на британската корона. Империята се разпада по време на управлението на Елизабет. Но историкът Юрген Цимерер, преподавател в университета в Хамбург, отбелязва: "От историческа гледна точка управлението на Елизабет Втора е неразривно свързано с империята". Включително поради това, че кралското семейство и днес - в своя делник - печели от някогашния колониализъм, макар да не може да се определи точно колко. "Те печелят от това, че част от състоянието им се дължи на империята и продължава да носи лихви. Дворците са финансирани именно по този начин. Печелбите са непосредствени."

Индия и Южна Африка искат да си върнат някои от кралските бижута

Част от обвинения са в кражби: Индия и Южна Африка отдавна искат да им бъдат върнати някои от кралските бижута. Има и упреци в колониално мислене: до късните 1960 години хора, които не са с бял цвят на кожата, не са имали правото да служат в двора, както "Гардиън" разкри едва през 2021 година. Принц Филип освен това постоянно бе обект на критики заради расистки изказвания. Но кралицата мълчеше.

Историкът Цимерер казва още: "Тя всъщност само наблюдаваше отстрани. И изобщо не се включи в дебата за колониалното наследство, който се води от 15 години и става все по-интензивен. Затова кралицата остана толкова обичана - тъй като избягваше противоречивите въпроси."

Мълчи не само кралицата

Писателят Маркъс Райдър, който се застъпва за повече многообразие в медиите, казва, че мълчание запазва не само кралицата. Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало. "Това тук показва, че съществува определена неспособност и в британското общество, и в британските медии действително да адресират някои от най-тежките теми."

Наскоро антирасисткото движение Black Lives Matter успя да изостри чувствителността относно британските колонии, но не непременно в медиите. "Британските медии се ръководят предимно от бели хетеросексуални мъже без увреждания, които живеят в и около Лондон. Те са едва 3,1 процента от цялото население, респективно 3,1 процента от населението носят отговорност за голяма част от медиите", отбелязва Райдър.

Британците, на които колониалното наследство на кралицата не е безразлично, могат тези дни да споделят мнението си почти само в социалните мрежи. "Това означава: чернокожите хора, хората от Азия, които имат корени в някогашните колонии, виждат, че техните ценности и тази дискусия се разискват в медии извън Обединеното кралство." Към Райдър тези дни са се обърнали само медии извън Острова.

Автор Франциска Хопен


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    30 1 Отговор
    Писмо на братята Ротшилд
    Вие просто храните банкерите.
    "Всичко в по план, защото те са проектирали системата.Щеше ли да има Първа световна война,ако банкерите не бяха там ,за да го направят със заеми и на ДВЕТЕ страни?Те създадоха системата ,за да обслужват себе си и хората,от които се нуждаят да поддържат системата на място.
    "Малцината , които разбират системата, или ще бъдат заинтересовани от нейните печалби ,или ще бъдат толкова зависими от нейните предимства,че няма да има опозиция от тази класа,докато от друга страна,огромната маса от хора,умствено неспособни да проумеят огромното предимство, което капиталът извлича от системата,ще понесе своите тежести без оплакване и може би без да подозира че системата е враждебна на техните интереси.

    - The Rothschild brothers if London writing to associates in New York,1863
  • 2 факт

    49 4 Отговор
    250 ГОД. СМУКАХА РЕСУРСИТЕ НА СВЕТА , И СЕГА ИСКАТ УВАЖЕНИЕ . ХАК ИМ Е ,ЧЕ БЛЕДОЛИКИТЕ СТАНАХА ПОВЕЧЕ ОТ ИНГИЛИЗИТЕ !!!
  • 3 Шумкар

    7 26 Отговор
    И нашите БКП функционери-тоже
  • 4 МирО

    50 2 Отговор
    Успехът и просперитетът на англетата е потплътен от милионите убити и безброй кражби
  • 5 Теодор Рузвелт

    3 43 Отговор
    Войни се водят отдавна и то кървави, няма нужда от упреци защото британската империя е най добрата държава зА онова време

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасан

    20 38 Отговор

    До коментар #5 от "Теодор Рузвелт":

    Най-добрата империя по онова време е била Османската.
    Това е империя запазила културния облик на народите живеещи в нея.
    Всеки един етнос е запазил вярата и езика си.
    Всеки един човек е имал възможност да расте неограничено в армията или османската администрация.
    Отидете до Габрово, Трявна, Копривщица, Охрид, Битоля и вижте в какви къщи на два три ката са живели дедите ви.

    Коментиран от #12, #14

  • 8 00014

    43 4 Отговор
    Испанците са оставили в колониите си блестяща архитектура, французите култура, турците минарета, англичаните само са вземали - с бич и геноцид.

    Коментиран от #10, #11, #27

  • 9 Соваж бейби

    29 0 Отговор
    Ами ще мълчи ,защото имаше закон не знам дали все още е валиден ? Възможно да бъдете осъдени на доживотен затвор за това, че сте си „въобразили“ да свалите британската корона или да започнете война срещу кралица Елизабет II.
    Този закон се прилага за всеки „в или извън Обединеното кралство". А по принцип хората знаят по цял свят чели сме и учили история .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Явуз

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Турците са си оставили ДНК-то в завзетите територии...:)

    Коментиран от #15

  • 12 бай Пантелеймон наследникът на бай Юп

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    ами така е.в Под игото на дядо Вазов 4орбаджията имал 2 метра дувар.
  • 13 Много

    36 1 Отговор
    истина има в написаното. Владетели-паразити, ограбили и окървавили целия свят. И сме принудени цяла седмица да гледаме едно погребение, сякаш на някой му пука. И от месеци, всяка сутрин да се събуждаме и вечер да заспиваме с един надрусаняк, избиващ собствения си народ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Оруел 1984

    19 1 Отговор
    Мълчи и за тъмното и студеното и глада на което обрече гражданите си. А с тези "монархически дискусии" иска да смени темата в медииното пространство..Иначе монархиите са най-голямия трън в очите на марксическите интернационалисти, нарекли се сега "либерални глобалисти"
  • 18 Госあ

    28 0 Отговор
    Докато на континента се бият помежду си, хитрите инцести се бият с туземци и индианци и завземат територии. Това е славата на англичаните. Единствената им реална победа е срещу Индия, като са издебнали момента да се възползват от вътрешните неразбории там. Индийците трябва да са луди да угаждат на запада.
  • 19 Дядо Боби

    21 1 Отговор
    Той острова бавно потъва,ще видим какво ще правите!!!!
  • 20 нормален

    17 0 Отговор
    Чудя се как може хора на днешно време да почитат разни царе царици и не знам си какви още супер хора трябва да си много прост за да поставиш някого над себе си
  • 21 Иван Радоев

    22 0 Отговор
    А къде е паметника на 3000 невинни жертви на британските бомби над София през ВСВ. Е това сме, плаче за кралицата и показваме среден на Русия. Малоумие

    Коментиран от #26

  • 22 Империи и Монархии

    15 0 Отговор
    са отживелица и следва да останат в историята. Вампири, живеещи на гърба на народа си и днес. Британия никога не е била велика нито в миналото нито сега, а и в бъдеще няма да бъде❗
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дедо

    13 0 Отговор
    И нашите англофили мълчат приноса на Великобритания за Берлинския конгрес и орязването на освободена България. Нормално за нагл,ойс,аксокски шлуги.
  • 26 Мишо

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иван Радоев":

    Няма да има отговор. Тук пишат няколко щатни коментиращи с по няколко имена.
  • 27 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "00014":

    Това минаретата са голяма работа.Туристи от цял свят обикалят Родопите да им се налюбуват.Туроператорите изнемогват.
Новини по държави: