Last news in Fakti

21 Септември, 2022 18:00 2 354 79

Способен ли е Путин на ядрен ход срещу Украйна?

  • русия-
  • владимир путин-
  • ядрена война-
  • атомна бомба

Въпросът беше предизвикан от двусмислените изявления на Путин и на неговия прессекретар, които някои анализатори изтълкуваха като ядрена заплаха срещу украинската армия

Способен ли е Путин на ядрен ход срещу Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В редица изявления на Москва се посочва, че Русия проучва възможността за използване на тактически ядрени оръжия за спиране на украинската контраофанзива. Как оценяват този риск западните анализатори?

"Не го прави, не го прави, не го прави." Така американският президент Джо Байдън отговори на въпроса на водещия от телевизия CBS какво би казал на Путин, ако той прояви склонност към използването на ядрено оръжие в контекста на контранастъплението на Украйна и руските загуби във войната.

Въпросът беше предизвикан от двусмислените изявления на Путин и на неговия прессекретар, които някои анализатори изтълкуваха като ядрена заплаха срещу украинската армия. Доколко реалистична е подобна заплаха според западните експерти?Мненията са разделени.

Успехите на Украйна и рискът от ядрена ескалация

Професорът по международни отношения от Университета в Инсбрук Герхард Мангот, който е експерт по Русия, казва, че Путин е в състояние да използва такова оръжие, ако руската армия е принудена да продължи с отстъплението си - особено ако след загубите в Харковска област се появи и заплаха от загубата на Крим. Като начало той би могъл да даде един вид предупредителен ядрен изстрел, например над Черно море. А ако подобна тактика не сработи - и директно срещу украинската армия, прогнозира Мангот.

Сходно е мнението на британския генерал в оставка Ричард Барънс: "Ако следващата година се очертае победа на Украйна във войната, а Русия се изправи пред поражение, което застрашава нейната сигурност, съгласно руската военна доктрина би трябвало да се използват тактически ядрени оръжия. Трябва да имаме това предвид".

Според Барънс контраофанзивата на Украйна представлява не само "важен обрат във войната", но и огромна заплаха. "Западните държавни и правителствени ръководители трябва да бъдат подготвени, че Путин ще използва ядрено оръжие или ще се опита да въвлече НАТО директно в конфликта."

Ядрен удар по Киев?

Професор Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен вижда ситуацията по различен начин: "Разбира се, съществува теоретична възможност за използване на химическо или атомно оръжие. Но в момента смятам, че това е изключително слабовероятно".

Масала изтъква чисто стратегически доводи срещу използването на такива оръжия на бойното поле. "Къде всъщност би могъл да нанесе удар Владимир Путин?", пита риторично професорът. "В Киев, за да се предадат украинците? Те няма да го направят, което най-вероятно Путин разбира." Нанасянето на удари по фронтовата линия също е безсмислено: "В този случай той ще трябва да рискува поражението на собствения си народ".

Професор Петер Нойман от лондонския "Кингс колидж" също изключва ядрен ход на Путин. Но поради други причини - възможната реакция на Запада и особено на Съединените щати. "Путин разбира, че САЩ в такъв случай (при използването на тактическо ядрено оръжие - бел. ред.) веднага ще се намесят активно в хода на военните действия", обяснява германският експерт. Това ще бъде краят на Путин и той знае това", смята Нойман. Според него същото се отнася и за употребата на химически оръжия.

Последствията от възможен ядрен сценарий

Германският военен експерт Густав Гресел също е сред скептично настроените. Той обаче признава, че използването на атомни оръжия от страна на Русия в първата фаза на настъплението на Украйна край Харков е можело да спре украинците. "А ако Русия беше хвърлила 20-30 атомни бомби в цялата страна, това щеше да е краят на Украйна", посочва Гресел. "Но приложението на ядрено оръжие би имало огромни последствия за Путин."

"Използването на един-единствен ядрен заряд не би спряло спре войната", смята той."При това положение във Вашингтон всички ограничения за доставките на оръжие за Украйна и за санкциите срещу Русия биха паднали."

Въпреки това експертът не изключва напълно възможността за ядрен сценарий във войната. Подобно на Герхард Мангот той предполага, че Русия може да използва ядрено оръжие в случай на непосредствена заплаха за Крим. Но и ако армията започне паническо бягство по всички фронтове в Украйна, а войниците, които бягат към Русия, се превърнат във вътрешнополитически риск за Путин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободна Европа

    26 21 Отговор
    Путин е истеричен като уплашена жертва

    Коментиран от #75

  • 2 Лъжите на ДВ

    28 19 Отговор
    Поредната порция н бивалици на ДВ

    Коментиран от #72

  • 3 Свободна Европа

    12 15 Отговор
    изглежда, че е готов да избухне в сълзи ,изглежда като дете, което се опитва да постигне своето ,каква шега на човек, някой да му избърше бюрото, той може да се подхлъзне на това
  • 4 Русофил

    19 15 Отговор
    На Путин вече не му е до Украйна. Нашето разузнаване пак се е издънило. Мислели, че китайците ще нападат
    Тайван, а се оказва че искат Сибир. Шефовете в паника.
  • 5 гтнск

    9 4 Отговор
    точно израза го нема никъде ..
    ама давайте лъжете ...
    де да знаеш - може да ви стигне това което си пожелавате
    и никой нема рИве за вас
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 007

    11 16 Отговор
    Абсолютно не е способен. Или ако го направи ще виси разчет нат на червения площад.
  • 8 Свободна Европа

    11 6 Отговор
    Мисля, че е истеричен, но не мисля, че блъфира. Притеснявайте се колко застрашен се чувства той
  • 9 Свободна Европа

    17 15 Отговор
    Този човек напада друга държава, убива стотици хиляди хора и сега по някакъв начин той е жертвата.

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ТаУмВзе

    13 11 Отговор
    Тия от 300 хиляди мобилизация изпаднаха в Амок и шаш Паника, пък натам памперсите няма да стигнат! Z
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Свободна Европа

    8 8 Отговор
    Путин: Моля, разработчиците нервират американската артилерия Химарс, тя е оперативна и проваля кампанията ми. Разработчици: Това е изнервената версия на Химарс, спри да се оплакваш.
  • 14 Свободна Европа

    11 18 Отговор
    Помните ли Либия преди няколко години? Някога в тази страна също имаше твърд диктатор. Накрая не изглеждаше толкова трудно...

    Коментиран от #44

  • 15 .......

    12 1 Отговор
    Днес е световен ден на мира,а цял ден въртите новини за ядрени оръжия,мобилизация,обстрел на АЕЦ и т.н.
    Всички са полудели!
    По-добре да пишат и говорят за мирен изход от създалата се ситуация.

    Коментиран от #61

  • 16 да бе ...

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Свободна Европа":

    що не излезеш от филма в който си влезнал
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Свободна Европа

    13 16 Отговор
    Той е единственият, който винаги споменава за ядрените оръжия ... Британските и френските подводници с ядрени бомби обграждат водите на Русия в момента. Ако НАТО наистина иска да смаже Русия, те могат лесно да го направят, но няма да го направят
  • 19 Свободна Европа

    10 10 Отговор
    Надявам се, че е поръчал достатъчно чували за трупове и за всички тях.
  • 20 Иван

    21 8 Отговор
    Боклука Байден подкрепяше използването на снаряди с обеднен уран срещу Сърбия.
  • 21 Свободна Европа

    8 14 Отговор
    Той наистина се превърна в д-р Евил от истинския живот. Този човек е неспокоен и със сигурност трябва да има високопоставени хора на негова страна, които знаят истината и ще намерят начин да спрат лудостта му.
  • 22 Свободна Европа

    9 8 Отговор
    Уау..... Сериозно никога не съм виждал някой да лъже толкова уверено в лицето на света.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Свободна Европа

    8 17 Отговор
    изглежда Путин е решил да се освободи от още десетки хиляди млади момчета, които са белели картофи и са търкали обувки в армията. И от друга страна украинската армия, която вече 7 месеца воюва с модерни оръжия)))
    Режим на агония xD

    Коментиран от #76

  • 25 ха ааа

    8 11 Отговор
    Скопени бгпутлерасти вият на умряло.
  • 26 Свободна Европа

    10 12 Отговор
    Ето защо забраната на руски медии извън Русия е лоша идея сама по себе си, тя лишава всички ни от добър смях, дори в нашите собствени тревожни времена
  • 27 каза ви

    10 2 Отговор
    го в прав и недвусмислен текст, те двусмилени думи търсят....
  • 28 НЕЗАБРАВКА ⚰

    13 10 Отговор
    Най-добре за украинците да не изпитват "късмета" си, който като виждаме не е от най-печелившите.
    Ще има Ултиматум и след него....Гъбка ))
  • 29 Свободна Европа

    10 11 Отговор
    Класическа реторика на КГБ, масово използвана от времето на Сталин: обвинявайте опонентите си в това, което правите или ще направите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Свободна Европа

    9 13 Отговор
    Сега е моментът да изпратим повече и по-тежка военна подкрепа в Украйна, за да продължим натиска. Путин никога няма да прекрати тази война, освен ако руснаците не го принудят да го направи. Това няма да се случи без успех на Украйна на бойните полета. На оръжие срещу тиранията!

    Коментиран от #70

  • 32 Свободна Европа

    8 10 Отговор
    Ядрените оръжия са като най-слабата заплаха, защото не можете да унищожите държава, без да бъдете унищожени, затова ядрените оръжия съществуват за защита, а не за нападение
  • 33 Свободна Европа

    10 12 Отговор
    Той буквално създаде тази война, като създаде квази руски републики в Украйна. И сега той ги нарича руски територии, които трябва да бъдат защитавани срещу Украйна... Ето една игра за вас, диктатори/нашественици: 1. Нахлуйте в територията на вашата целева държава; 2. Направете референдум със 100% за присъединяване към вашата страна. ваалия! Сега вие защитавате териториите си и не сте нашественик.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Свободна Европа

    8 10 Отговор
    Нападат ни!!!! На земята на хората, които нападнахме първи… горките ние!
  • 36 Свободна Европа

    5 11 Отговор
    Ако Путин толкова харесва референдумите и в крайна сметка трябва да бъде решаващ, мисля, че референдумите в Украйна са отлична идея! само две условия. 1) независими наблюдатели, които могат да проверят резултатите 2) едновременно референдуми във всяка руска провинция, където могат да решат дали искат да останат под контрола на Кремъл или могат да станат автономна държава. Дай го!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Свободна Европа

    3 11 Отговор
    Путин: Обичам мира и войната едновременно. Светът : Какво ???!!!
  • 39 Свободна Европа

    5 12 Отговор
    Първо за всички, които не знаят. Украйна не извършва терористични актове, тези думи просто се злоупотребяват постоянно. Второ, не става въпрос за пълно унищожаване на Русия, а за прекратяване на войната. Трето, Русия беше тази, която обстреля и окупира тази ядрена централа на първо място чисто сама, това изобщо беше насърчавано.

    Коментиран от #73

  • 40 Свободна Европа

    5 10 Отговор
    Той създаде тази катастрофа със своите безсмислени гериатрични мечти за нов Съветски съюз
  • 41 Свободна Европа

    5 8 Отговор
    Този човек страда от лош случай на параноя. Никой не е против Русия и не иска нейната гибел. Той си купи тази ситуация, като нахлу в Украйна, убивайки хиляди невинни хора. Защо е добре да се прави това на невинна държава, но не и на Русия? Човекът е не само глупак, но и опасен глупак.

    Коментиран от #49

  • 42 Опонент

    2 6 Отговор
    Ядрен пазарлък и шантаж. Само осчетоводяване на евентуални репарации биха отрезвили притихналите противници на Путин.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Въпрос

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Свободна Европа":

    Абе Свободния, ти би ли отишъл в днешна Либия да видиш какво демокръси е там?
  • 45 Свободна Европа

    4 13 Отговор
    Какъв пълен луд! Той е по-страшен, защото е толкова луд; защото не се страхуват от изстрелване на ядрени оръжия. Мисля, че скоро ще се случи истински WIII. НАТО ще трябва да се намеси. Това е ужасна мисъл

    Коментиран от #71

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Свободна Европа

    8 8 Отговор
    Нарича ядрената война „специална радиационна операция“?

    Коментиран от #77

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Путлер плаши простите гарги!":

    И това не е Иран, а Израел.
  • 52 Това да употребиш ЯО

    7 10 Отговор
    против един съседен, братски по кръв и вяра народ е безумие. Има стотици хиляди, може би милиони смесени бракове децата от които са полуруси и полуукраинци. Какво става и със самочувствието на вечно побеждаващата руска армия победила Наполеон, Бисмарк, Хитлер без ЯО? Да ползва ЯО против една съседна неядрена държава отказала се(имала е) от ЯО с обещанието, че Русия ще гарантира целостта ѝ?

    Коментиран от #54, #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Иван

    10 6 Отговор

    До коментар #52 от "Това да употребиш ЯО":

    Шиле, руските ядрени оръжия са срещу Западна Европа и САЩ.

    Коментиран от #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 хаха

    10 3 Отговор
    американците заради няколко ядрени ракети в куба щяха да подпалят света( докато имаха такива в турция и германия) а сега путин не трябвало да използва ядрени оръжия когато запада заявява , че само поражение на русия е приемливо ??
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Лопатар

    8 1 Отговор
    не сте нормални, ядрената трияда на Русия е предназначена за сащисаните не за братските народи!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ами

    6 9 Отговор

    До коментар #15 от ".......":

    Мирния изход е налице! Зеленски го е казал още от начало. Изтегляне на руските войски от Украйна и подписване на мирен договор. Все пак, украинците не могат много да направят след като те са си вкъщи, а руснаците са им на гости. Така, че ако не искат да си ходят, начина е да им се помогне да си идат. Друго какво да е?

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Култура миянко

    7 1 Отговор
    Абе кви са тези гл уп ости на разни аналлизатори.Путин дискретно и директно им казва,ако Отан влезе официално на терен ще бъдат изпепелени.Щом двама достоини американци, офицери от запаса и анализатори,няколко пъти казаха ,че руснаците са сериозни и не се шегуват и каквото казват го правят.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Не, по-скоро

    6 4 Отговор
    Русия първо ще удари САЩ, Британия и някои страни от ЕС.
    НО, мисля, че няма да има изобщо "контролен изстрел", когато става въпрос за работа на РВСН!
    По-скоро САЩ и Британия ще загинат още от първият удар. За останалите цели знае генералният щаб на Русия!
  • 66 Гошо

    4 1 Отговор
    Деутче Зеле пак пише глупости!!!
    За кво му е по уКРайна да бие !?
    Той подсеща въздухарите от Маш и острова на бабата - мир на праха и,!А и некои авропейци да му мислят! Но той при тях ще дойде на кафе !
  • 67 Свободна Европа?

    8 3 Отговор
    Няма такова животно!
    Европа, без Русия естествено НЕ е свободна!
    Най-големите и уж влиятелни страни в Европа (без Русия) са Германия, Британия, Франция! Е, дали тези са свободни?
    Не са, зависими са от САЩ, от две неща: От армията на САЩ и от печатницата на доларите!
    Всеки, който не го е забелязал, не разбира нищо от история и геополитика!

    Коментиран от #69

  • 68 ей тъй съ зъмислих,

    3 3 Отговор
    кремъл елита ако трябва да бяга от Русия с куфарите с долари и евро, в кои ли държави ще ги приемат?
  • 69 Лопатар

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "Свободна Европа?":

    колкото и да коментираш, на Путин не му пука, няма как да го спреш, даже няма и да разбре че си живял някога!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 А бе бастун..

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "Свободна Европа":

    Оня с деменцията е луд,оти знае че губи войната,а путин си върши работата-а нещата ще станат както в крим.
  • 72 Дали така ти се иска?

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лъжите на ДВ":

    А дали е така,не както ти се иска?След двете ядрени бомби Японският посланик в Москва отива при Сталин и му предлага съюз срещу вчерашните му съюзници.Сталин отказва,но това засилва лакомията му за нови територии на изток.После даже поиска и остров Хоншу,но му бе отказано.
  • 73 А бе тюфлек..

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Свободна Европа":

    Осем години бандерите тероризират донбас,оти избраха москва-те са царе на конспирацията,а за аец запорожие..ама тя си е руска-просто сега и обръщат жиците към крим.
  • 74 Крали Марко

    5 2 Отговор
    Не срещу Украйна не подвеждайте и не лъжете читателите Ви, срещу САЩ ще е удара и Полша Турция и Великобритания, които воюват срещу Русия.
  • 75 Русия е вечна

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Свободна Европа":

    Ааа способен е,вие го ръчкайте още...па питайте способен ли е
  • 76 А бе чвор..

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Свободна Европа":

    Когато си учил,говеда ли си пасъл..знаеш ли какво е штрафбат,това са хора който са били против режима,ама на бойното поле са се раздавали защото зад тях е била матушка россия.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Дойчо Зелев

    1 2 Отговор
    Не четем доче веле
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания