26 Септември, 2022 21:28 4 095 42

Бягството на руснаците: защо избират Казахстан

  • русия-
  • казахстан-
  • мобилизация-
  • владимир путин-
  • украйна

От външното министерство на Казахстан припомнят, че граждани на чужди държави нямат право на неограничен престой в страната

Бягството на руснаците: защо избират Казахстан  - 1
Снимка: DW

Те бягат от мобилизацията в Русия. Страхуват се, че могат да бъдат изпратени на фронта да се бият против волята им. Екип на ДВ се срещна с избягали в Казахстан руснаци и разговаря с тях за мотивите и бъдещите им планове.

Границата между Русия и Казахстан е над 7 хиляди километра и на нея има изградени цели 51 гранични пункта. Това е и най-дългата граница на Русия със съседна държава. От 21 септември, когато Кремъл обяви военна мобилизация в страната, на пунктовете, намиращи се най-близо до Петропавловск и Уралск в Казахстан, се извиват километрични опашки на руска територия.

Какво точно се случва на границата?

Границата с Казахстан преминават предимно млади хора от Русия. Вече на казахска територия някои от тях показват снимки и видеоклипове, документиращи случващото се на границата. Мъж на средна възраст и момче на около 18 години разказаха на ДВ, че на граничния пункт откъм Русия имало 500-600 коли. Те потвърждават, че веднага след обявяването на мобилизацията всички самолетни билети бързо били свършили, въпреки че цените им скочили многократно - от 100 до 300 хиляди рубли в една посока.

Игор, компютърен програмист от Самара, който е прекосил пеша границата между Казахстан и Русия, споделя, че съпругата и двете му деца са останали в родния му град. Той е чакал 12 часа на опашка, за да мине границата. "Отивам в Уралск. Мои познати вече са получили призовки. Страхувам се да се бия, не искам да убивам и не искам да бъда убит", споделя Игор.

Запитан дали подкрепя действията на Кремъл срещу Украйна, той казва, че няма да коментира. Игор планира да работи дистанционно от Уралск и да следи какво се случва в родината му. "Ще се върна веднага щом ситуацията се промени", казва той и отива при таксиметровите шофьори, които се намират наблизо.

Рано сутринта пред хотел в Алмати, най-големия град на Казахстан, спира такси. Четирима млади руснаци между 20 и 25 години бързо вадят чантите си и тръгват да се настаняват. Един от тях е от град Тула, а останалите - от Москва. Компютърни специалисти са и работят дистанционно. Двама от тях имат собствен бизнес. Един от тях се престрашава и казва, че са напуснали Русия заради мобилизацията. "Официално се водя на работя в Русия. Все още не знам как мога да получа разрешение за престой тук." "Планираме да регистрираме фирма", казва друг от тях.

"Видях съобщения в Телеграм, че Киргизстан и Узбекистан търсят IT-специалисти, ще правят технопаркове, стартират различни проекти. Може би ще отида там", споделя трети от групата.

В Казахстан пристигат много подобни млади хора. Някои са дошли със семействата си, други - сами. Но не всички остават тук за постоянно. Някои просто искат да разгледат мястото, преди да продължат по своя път нататък.

Рискуват ли насилствено връщане?

Младите, пристигащи в Казахстан, обикновено попадат във втората и третата вълна на мобилизацията в Русия. Сред тях има и такива, които се тревожат, че може да бъде приет закон за издирване на мобилизирани руски граждани. Младежите се чудят дали казахстанските власти биха ги депортирали, ако това се случи. В законодателството на страната не се предвижда депортиране на чужденци конкретно заради мобилизация в друга държава.

90 дни максимален престой

По официални данни в момента в Казахстан се намират 20 хил. руснаци. От началото на 2022 г. в страната са влезли 1,66 млн. граждани на Русия, от които 1,64 милиона отново са я напуснали.

От външното министерство на Казахстан припомнят, че граждани на чужди държави нямат право на неограничен престой в страната. След пристигането си в Казахстан, гражданите на страните от Митническия съюз, като Русия, Казахстан и Беларус, трябва да се регистрират в рамките на 30 дни. А позволеният престой в страната е не повече от 90 дни от датата на влизане.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези същите

    42 16 Отговор
    преди 6 месеца крякаха: " Слава на Путин"!
  • 2 Хаха

    22 30 Отговор
    Ротшилдите не спряха да квичат, все едно ги колят.
  • 3 БОЛШЕВИК

    29 44 Отговор
    Къде са тия бягства, по кои телевизии да ги видим? Нещо пропагандата почва да куца на западните псета, а бяхя много добри поне в това!

    Коментиран от #12, #32, #33

  • 4 Турчин

    25 7 Отговор
    В Казахстан руския е официален език. Чувстват се като у дома си. "бежанците".
  • 5 ООН

    20 8 Отговор
    Е безаналоговите новобранци бързат да отидат обратно в Русия където се намира Космодрума Байконур в Казахстан бързат да излетят от тук нали са безаналогови астронавти може да си спретнат питник в космоса с китайските тайконавти
  • 6 Амии

    17 11 Отговор
    Бягството на украинците: защо избират Европа

    Коментиран от #16

  • 7 Истината

    25 18 Отговор
    Според последните данни от ВСУ, професионалната руска армия е унищожена 100% и вече няма такава. Сега започва унищожението на непрофесионалната армия и след броени дни руснаците няма да имат въоръжени сили. Веднага след това ще започне унищожението на невъоръжените сили в лицето на всеки етнически руснак и до края на годината Русия ще бъде анексирана към Украйна, разбирайте ще стане подмандатна територия на САЩ. Така стоят нещата с истинските новини, които се разпространяват с усърдие и у нас.

    ЕС се превърна в едно странно място в което живеят много странни хора. Едни такива витиевати, посредствени и дълбоко комплексирани индивиди, които много лесно превръщат въображението си в реалност. И дори цели нецивилизован свят /както го наричат европейците/ да им се подиграва и смее, те продължават да бъдат щастливи в нещастието си. Оказа се, че да живееш в клуба на богатите бедняци е нещо като наркотично опиянение под евроатлантически контрол.

    Прави добро впечатление, обаче, че единният ЕС е все повече разделен, нехомогенен и дълбоко неразбираем. Единствената надежда ни остана другарката фон дер Лайен, която бие през пръстите всеки народ дръзнал да има различно мнение от нейното. Нещо като лоша господарка в отвратителен секс. Такива едни неща се случват в обедняващата и хистеризирана Европа, посрамена за пореден път от абсолютни и завършени бюрократи-некадърници. За сметка на това пък са добри манипулатори, способни да спечелят всяка информационна война. За
  • 8 Напишете DW

    16 13 Отговор
    Къде бягат дезертьори те от украйна
  • 9 Путинофил

    21 10 Отговор
    Колкото повече руснаци в Казахстан, толкова по лесно ще ги анексират!
  • 10 Абе

    13 8 Отговор
    То и нас корю и кокорю с бацо ако на мобилизират опашката за сръбско ще е чак до люлин
  • 11 Объркано Атлантиче

    24 13 Отговор
    И отново:
    През ранната пролет на тази година след указа на президента Зеленски, задължаващ всички мъже в Украйна на възраст от 18 до 60г.да не напускат страната, десетки и стотици хиляди украински мъже на тази възраст се озоваха в европейски държави, вкл.в България. Защо не са останали да бранят родината си, престъпвайки указа на президента си, това си е тяхна работа. Но за Европа всички те са бежанци, най-вече в очите на обичните ни медии, които и дума не обелиха за факта, че тези "мъже"са зарязали родината си в критичен за нея момент...

    Сега обаче, когато иде реч за руски мъже, крясъкът на ятата мисирки е невъобразим! Те не били бежанци, а "бегълци" от Путин, осъждащи войната, като че ли украинците, избягали в Европа, са я приветствали и изгаряли от любов към президента си Зеленски...

    Коментиран от #29

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Налудник

    11 11 Отговор
    Добре си беше забранено зелето, тия са от най-големите помияри. Само лъжи и пропаганда. А и "Факти", гледам, са тръгнали по тоя път.
  • 14 Хихихи

    5 8 Отговор
    Фейктижамбазантолюф, разделено е забранено що нинам
  • 15 Нострадамус от Злокучене

    26 5 Отговор
    Масовото бягство на "смелите руснаци" е показателно за "подкрепата" на "специалната операция" и за "огромният рейтинг" на Путин.В Скапаната Воняща Тоталитарна Дупка,лъжата е издигната в култ и в държавна политика.

    Коментиран от #24

  • 16 Еrror 404 Хохо́л

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Амии":

    авантата е наше всё
  • 17 Над

    14 3 Отговор
    30% от жителите на Казахстан са руснаци и много голяма част от бежанците от Русия имат роднини там !
  • 18 Престанете

    13 15 Отговор
    Украинците не бягат от мобилизация, а просто си плащат 5000€ на границата и си джиткат по европейските курорти безплатно за сметка на данъкоплатците. Само бедните балами отививат в месомелачката пред дулата на азовците на Зеленски.

    Коментиран от #23

  • 19 Соваж бейби

    13 4 Отговор
    Горките хора ,избягали не избягали ,няма ли кой да ги спре?Стига се излагахме да се избиваме помежду си ,никой не иска да трепи хлебарки и паткани ,вредителите по полето ,само човешка кръв и страдащи.Колко съсипани държави вече има ,неска те утре може да сме ние.Не се смейте на чуждото нещастие !
  • 20 ЦК на КПСС

    14 9 Отговор
    Специално за доиче веле ще кажа, Избират Казахстан за да могат после да проведат референдум и да станат част от Русия. Вече ще ви взимам пари за тези неща.
  • 21 РУСНАЦИТЕ БЯГАТ

    15 7 Отговор
    И от фронта и от Русията и от Путлер....
  • 22 12340

    11 13 Отговор
    Германци се загрижили за руската мобилизация!?
    Ай сктр !

    Коментиран от #28, #31, #34

  • 23 УКРАЙНА, С ТЕБ СМЕ

    20 7 Отговор

    До коментар #18 от "Престанете":

    Украйна си защитава земята и семействата.....борят се за свободно съществуване....на руския агресор няма да се размине....

    Коментиран от #40

  • 24 БОЛШЕВИК

    11 15 Отговор

    До коментар #15 от "Нострадамус от Злокучене":

    България от една Райска градина до 1989г. за 32 години на грабеж и геноцид се превърна във воняща и мизерна дупка със самозабравили се олигарси, чорбаджии капиталисти и марионетки и подлоги с власт!
  • 25 Хаха

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Има ютюб":

    Кой верва на туната има и телеграм
  • 26 ПУТИН В ШОК

    13 3 Отговор
    Не щат да се бият за мен....
  • 27 Хахах

    10 4 Отговор
    Не бягат . Заобикалят да нападат в гръб хахахах въобще не им минав през акъла че проблема е в кремъл хахахаха
  • 28 Путинофил

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "12340":

    Браво момче! Рядко се намират умни момчета!
  • 29 УКРАЙНА, С ТЕБ СМЕ

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Объркано Атлантиче":

    Милион украинци стискат автомата.Защитават родината и земята си от руския агресор и сатрап....

    Коментиран от #37

  • 30 войника

    6 4 Отговор
    Оказа се че аз требва да пазя 35 годишни слаботелесни джендъри защото не са били в казармата, е при такива условия отказвам да ходя и аз на фронта.
  • 31 НЕМСКО ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ РУСНАЦИ

    11 6 Отговор

    До коментар #22 от "12340":

    Както през ВСВ.....сега на руснаците не им се мре под ударите на западното оръжие....
  • 32 ото

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "БОЛШЕВИК":

    по цял ден ги гледкаш тайно и сега от яд отричаш мишленце съветско хахах
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "12340":

    Германците си тестват оръжейните системи върху руснаците....
  • 35 НЕ ЩЕМ ДА МРЕМ ЗА ПУТИН

    12 4 Отговор
    Путин да си ходи на фронта.....
  • 36 Очаква се

    8 5 Отговор
    Скоро и в Казахстан да се провеждат "руски референдуми" за присъединяване към Русия...!!!
  • 37 Хахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "УКРАЙНА, С ТЕБ СМЕ":

    а други пет милиона украинци ще се изкъртят да цоцат сациалните помощи в Европа
  • 38 Въпрос

    4 4 Отговор
    Сигурни ли сте,че това не е фейк?В статията пише само за IT специалисти,а днес четох в други медии,че IT специалистите били освободени от мобилизация.
    Иначе ги разбирам защо напускат.Никой не иска война.Украинците същото направиха,но си плащаха на границите подкуп.При нас ако обяват също...чужда война не искаме.
  • 39 Дгс

    4 0 Отговор
    То ИТ специалистите отдавна избегаха в Германия,а Бай Дън каза, че щял да дава визи за образовани пРосляци със завършено щатско образование
  • 40 Престанете

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "УКРАЙНА, С ТЕБ СМЕ":

    "Украйна си защитава земята и семействата.....борят се за свободно съществуване".... Моляаа? Кои украинци?.За земята си семействата си ...и свободно съществуване се борят срещу Зеленски и азовците му, точно жителите на Донбас и Херсон. А Зеленски искаше да ги гони в Русия или да ги изтрепе. Ами послушаха го и ще си ходят в Русия със земята си.
  • 41 Мераклийски

    6 3 Отговор
    Руснаците да си стоят в Русия
    за да свалят Путин от вла Ст
    Този диктатор трябва да бъде съден за безчестията в Украйна! Мястото на Руснаците е в Русия,за да демонтират тази власт,с не да се крият в други държави!
  • 42 Напъните на унтерменшите ДВ

    1 3 Отговор
    Унтерменшите ДВ за половин година не направиха едно интервю на хилядите мъже бягащи от мобилизацията в Украйна. Но за Руската минимална мобилизация, се фукнаха чак в Казахстан. Ти да видиш!