Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Септември, 2022 19:27 2 192 76

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

  • русия-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • мобилизация

Лидерите на Евросъюза отправиха смесени послания преди срещата на посланиците в Брюксел в понеделник, като още една среща е планирана за вторник

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат в понеделник как да се отнасят към руснаците, които се опитват да влязат в блока, за да избегнат мобилизацията, започната от президента Владимир Путин заради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, след като Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната, предава Ройтерс.

Още новини от Украйна

Последните събития породиха опасения от увеличен трафик и възможни рискове за сигурността по границите. Лидерите на ЕС отправиха смесени послания преди срещата на посланиците в Брюксел в понеделник, като още една среща е планирана за вторник.

Белгийският премиер Александър де Кроо каза в телевизионното предаване, че блокът не трябва да отваря широко вратите си за тези, които сега бягат от военна служба.

"Мисля, че сега Европа не може да решим да кажем "да" на всички руснаци, които отказват да служат по съвест или не са съгласни с режима в Русия", каза де Кроо.

"Днес почти не раздаваме визи на руснаци и искам да остане така... Ще бъде труден сигнал във връзка с многото украински бежанци, които сме приели в нашата страна, изведнъж да започнем да приемаме руснаци като добре дошли."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел възприе различна тактика, като каза пред Politico в петък, че блокът трябва да покаже "отвореност към тези, които не искат да бъдат инструментализирани от Кремъл".

Представител на ЕС каза пред Ройтерс, че отварянето на границите може да предизвика голям миграционен натиск върху източния фланг на ЕС, както и рискове за сигурността, ако руски агенти също преминат, за да организират провокация или да участват в хибридна война.

От друга страна, липсата на ангажираност би обезсърчила тези руснаци, които се противопоставят на Путин, добави служителят, който говори при условие за анонимност.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, съобщиха финландските власти, докато руските държавни медии съобщиха, че времето за чакане за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един момент в неделя, с повече от 3000 превозни средства на опашка.

Повече от 2000 души са били задържани в цяла Русия за протести срещу мобилизацията, казва независимата мониторингова група "ОВД-инфо". На фона на забранената критика на конфликта демонстрациите бяха сред първите признаци на недоволство от началото на войната.

В понеделник високопоставеният руски депутат Сергей Цеков каза пред агенция РИА, че самата Русия трябва да забрани на хората в наборна възраст да напускат страната.

Запитан за такава възможност, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери: "В момента не са взети решения по този въпрос".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    23 4 Отговор
    Да ги праща на къра.
  • 2 Киро Острото

    21 8 Отговор
    Ще ги настаня на Слънчака
  • 3 Адолф

    17 17 Отговор
    Да отворим Освиенцим и Треблинка.Трудът ще ги освободи.
  • 4 ТаУмВзе

    14 4 Отговор
    ЕС мисли и обмисля? Храни са дезертьори, щом храниш ислямисти де. Z
  • 5 Пловдивчанин

    44 15 Отговор
    Аз не съм виждал кьорав руски ббежанец, но всеки ден срещам нагли украинци навсякъде.

    Коментиран от #28, #35, #42, #45

  • 6 Ученият котка

    12 10 Отговор
    Това са вашите затворници. Кремъл настоятелно съветва да се отнасяме към тях хуманно. В противен случай ще пострадат хиляди натовски войници в украински униформи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 "ЕС мисли"...

    23 6 Отговор
    Извинете това ЕС някакъв колективен разум ли е? Или може би модеран алгоритъм за изкуствен "интелект"?
  • 9 Сито

    10 13 Отговор
    В Грузия и Казахстан, за да си наеме руснак квартира казва "слава на Украйна"
  • 10 Турчин

    20 21 Отговор
    Руснаците не бягат от война. Никой не е нападал Русия. Русия е нападнала суверенна държава призната от ООН. Самата Русия е признала тази държава. Руснаците бягат не защото не харесват Путин. Те харесват Путин и подкрепят агресията в Украйна. Просто за тях е добре да гледат войната по телевизора а разни буряти, якути, дагестанци и чеченци да умират докато Путин с италианско яке за 15 хиляди Евро им говори по телевизора. Не е фашизъм като не се приемат руснаци. Ако това е фашизъм значи е фашизъм да не се приемат и бежанците от близкия изток и Африка. Украинските бежанци са съвсем различна категория. Те са нападнати. По техните градове падаха бомби. По руските градове не падат бомби. Щом руснаците не са съгласни с Путин да излязат по улиците. Вижте в Иран за една убита жена от така наречената "нравствена полиция" на брадатите терористи вече има над 40 убити протестиращи.

    Коментиран от #15, #18, #21, #32

  • 11 Хихихи..

    18 7 Отговор
    Избягалите руснаци са капка в морето,вие мислете за десетките милиони от Африка.Студеноо..Гладноо..Хихихихи..
  • 12 Бутай ги в Африка

    11 3 Отговор
    Там на топло биха се почувствали удобно.

    Коментиран от #17

  • 13 Мечкаров

    14 8 Отговор
    Да ги връщат обратно да тепат диктатора.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Добрия анадолец

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Що така с рускитесороси ва комшу?

    Коментиран от #23

  • 16 Сатана Z

    11 5 Отговор
    Това е част от инвазията на Кремъл е Европейския Райх.Спящи клетки навсякъде из Евроoбоpa.
    И в един момент се чува "Ставай страна огромна"

    Z
  • 17 Ученият котка

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бутай ги в Африка":

    Пази Боже. Те ще ръководят Африка.
  • 18 Mнаф

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Прав си ,ходжа.
  • 19 ъъъ

    14 8 Отговор
    абе тоз гумен балон наречен ЕС ще се спука ,бе !
    то не бяха харабели ,муслимане,кафяви,украинци сега и руси?

    Ще са спука ,бе ей!!!!

    или ще видят на местно ниво как възникват проблеми от коренно различни хора и раси и идеологии
  • 20 Баце

    8 4 Отговор
    Ако има такива, би трябвало да ги приравним с укрите като борци против ВВП и в хотели по морето минимум 4 звезди и по 40 лв. на ден, айде хотелиерите е време да се задейства, че сезона свърши!
  • 21 Беловеца

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Те и за един убит църнокож в хамерика ,направиха същата инсценировка...краварска му работа.
  • 22 д-р Мушков 4-и км

    5 6 Отговор
    Айде нема нужда да ги приемаме.
  • 23 Турчин

    10 13 Отговор

    До коментар #15 от "Добрия анадолец":

    Не съм със сороси. Аз съм на страната на правдата. Преди една година бях един от най върлите защитници на Русия и Путин. А днес пиша съвсем друго. Не защото някой ми плаща. Руската агресивна политика е вредна за Света, за Европа и самата Русия.
  • 24 Е кво мисли

    8 3 Отговор
    да прави каквото прави и с бягащите от мобилизацията украинци
  • 25 Путинофил

    3 6 Отговор
    Аз написах какво направи ЕС, но ме изтриха.
    Затвори границите. Само България не е.
  • 26 Бягат

    10 7 Отговор
    Тези, които бягат не са дезертьори, тези са синове на политици и бизнесмени,имат предостатъчно пари и на границата си затварят очите за тях,а децата на обикновените руснаци са задължени да воюват срещу волята си. Да ги връщат обратно в Русия. Нали мразят Европа, защо бягат в Европа. Връщайте ги на Путин,да си ги дундурка

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Как

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Пловдивчанин":

    Не могат русняците да влизат в ЕС. Грузия, Армения, Казахстан вече им се повръща от тоя наплив. Гледам руски блогър, който избяга в Грузия веднага след като Русия нахлу в Украйна, обърна към приятели в Русия и ги покани да бягат докато са отворени границите.
  • 29 Ами

    8 5 Отговор
    Ами айде да ги заменят за путинофили, които искат да воюват за Путин, да освободят място за руснаците. Айде путинофили, помагайте на вашия фюрер, а също ще помогнете на руснаци, като им освободите вашите места.

    Коментиран от #41

  • 30 Слава на саш и нато

    4 10 Отговор
    Просто саш не трябваше да помага на ссср и сега немаше да има русия и подобни проблеми
  • 31 Баууууу

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен- _Язовец":

    Комуноидно, в Русия вече има партизанско движение! Това е началото на гражданска война!!

    Коментиран от #52

  • 32 Ама руснаците така не изкат

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Турчин":

    Искат да си живеят живота,да ходят в Анталия,да гледат телевизия как върви войната(както каза де),а сега кво стаа.Ши видим след месец кво стаа.А тия,Ко ши Кайл да му ги върнат на Путин и да свърши най-после азил-атаката на Европа.Шо не говорят нищо за 100000 сирийски и други мизерници от кервана на свободата,дето атакуват гръцката граница на Марица.
  • 33 Турчин

    8 5 Отговор

    До коментар #26 от "Бягат":

    Ако информацията която чета в Интернет е вярна нама да има Сармати и бомби по Англия защото синът на Песков - Николай вече е на Острова. Ще умират бедняците а богатите ще си живуркат в чужбина.

    Коментиран от #38

  • 34 Бягат само млади мъже...

    6 3 Отговор
    Оставят самотни рускини...
    Аз ще ги утеша....

    Коментиран от #39

  • 35 Хахахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пловдивчанин":

    Те тия украинци и те са руснаци, защото Путин отиде тях да бомби, да "освобождава". Айде, като ги видиш утре, питай ги дали са за Путин и дали са гласували на референдум!
  • 36 Прозрял

    2 5 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен - _Язовец":

    Определено ДА!! Но вие нямата място в нея русофле!!
  • 37 мдаа

    7 3 Отговор
    Това вече е дискриминация. За сирийските дезертьори нищо не казахте.
  • 38 Гого

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "Турчин":

    Най добре е ,Турците да не се мешат в делата на Европейският съюз
  • 39 Турчин

    6 8 Отговор

    До коментар #34 от "Бягат само млади мъже...":

    В Украйна бягаха повече жени с деца. Разбира се имаше и мъже. Един украинец го бяха заловили с женски дрехи и перика докато бяга в Полша. Но както писах горе над Украински градове падаха бомби. В Киев виега сирени и хиляди киевчани спяха в метрото. А Русия? Никой не е нападнал Русия. Там са добре. Бяха добре докато гледат всичко по телевизията. Но сега нещата са по сериозни и Руснаците с пари бягат в Казахстан, Турция, Армения, Финландия, Грузия и ЕС. Повечето са мъже в мобилизационна възраст. И ги мобилизират докато няма война. Това е специална операция. Ако кажеш война влизаш в затвора. Това не е война а специална операция но пък има мобилизация.
  • 40 ЧОЧКО

    9 6 Отговор
    ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДАТЕ ЕВРО КОЧИНАТА А НАДНИЧАТЕ В ЧУЖДДВОР

    Коментиран от #48, #51, #57

  • 41 Добре бе

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ами":

    Тебе що не те размениха с укропcка дезертирала на златните фашaгa?
  • 42 Гоооост

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пловдивчанин":

    Да бежанците от Украйна
    здрави и подлежащи на мобилизация
    що не са там?
    имаше бежанци и от други държави
    в който се водят военни действия
    И се питам защо?
    те не правиха такива демонстци
    и такава агитацията
    мисля че всичко е добре замислено
    просто се Замислете????????
  • 43 Ученият котка

    5 2 Отговор
    Възможно е да са избягали от своите данъчни, социални и кредитни задължения.
  • 44 Какво има

    4 0 Отговор
    Да му мисли европейският съюз
    Нали отказаха да приемат руски граждани и щом е така веднага да ги връщат обратно
  • 45 Бай Яни

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пловдивчанин":

    Ти маитапиш се нали,я от коя балкан махала си ,теливизия нямаш. А онези дето от два дни протестират пре своето консулство в София какви са,и днес в Пловдов имаше протести. Ти явно си кьор-бингьоз. Селянин маитапчия.
  • 46 стига с тия глупости

    10 4 Отговор
    Колко Руснака пристигнаха в Ес бягайки от Путин ? Май нито един !
    А колко украинеца избягаха от Украйна ? Май близо милион годни за военна служба .
  • 47 истината

    6 4 Отговор
    Ако има някой избягал , това ще са леваците подкрепящи Навални . Всички които вземаха пари от НПО тата .
  • 48 Не надничам

    4 6 Отговор

    До коментар #40 от "ЧОЧКО":

    Русяните пищят и викат на Путин "куче" чува се из целия свят. Започнаха да викати "нет войне", москвичите се ошмулват джендъри гиби и бягат.
  • 49 Селянин

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен- _Язовец":

    А е защо тея въшливи орки бягат от рая на жужиньо в лошия запад бе? Да ходят у Корея и китай.А ти заминавай на фронта страхливецо.
  • 50 хихи

    3 3 Отговор
    Това е въпросът!?!?
    Както украинските бежанци в петзвездни хотели или като сириици и афганистанци в лагери.
    От една страна като украинците са християни и "демократични" бежанци украинците бягаха от демокрацията, руснаците бягат към демокрацията...
    От друга страна не са много демократични бягат към демокрация а не от нея.....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 SDEЧЕВ

    3 0 Отговор
    Ваучери за Хилтън
  • 54 ха сега де!

    2 3 Отговор
    Е как какво да прави? Ами ЕС в момента не е в състояние да влияе сериозно на събитията в Русия, но руснаците могат. Да се връщат да си оправят държавата и политиците, а след това ще видим дали заслужават внимание от ЕС.
  • 55 хаха

    9 3 Отговор
    Един бяга,но 3-ма отиват,вие мислете тук ако има кой ще отиде?Демократите,с по един телефон,обеци и бради да спасяват България.Не ги мислете Русия,тя е велика и пак ще се справи.Най-големия цирк ще бъде "Мобилизация в Америка!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бай Руслан

    4 8 Отговор

    До коментар #40 от "ЧОЧКО":

    А бре умнико ,в Русия има вече партизанско движение, против мобилизацията ! Ти в кой свят живееш? Обявена е програмата им, как и с какви средства ще се борят, срещу режима на Путин!!

    Коментиран от #61

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Вуте

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Бесен - _Язовец":

    оти си толкоз залюпен бре.......
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хахахаха

    7 0 Отговор
    Ще вземат да се сбият руските с украинските бежанци тук после да се чудим как да ги разтърваваме...
  • 63 Ларс

    4 3 Отговор
    115 000 са пресекли границата с Грузия за последната седмица.
  • 64 Сократ

    6 2 Отговор
    Искам да ви видя как ще бягате, ако в България обявят мобилизация.

    Коментиран от #68

  • 65 Моарейн

    8 3 Отговор
    Какво толкова мислят брюкселските зелки? Нали искат час по-скоро войната да свърши. Като няма мобилизирани, няма армия, няма и война. Освен това нали посрещаха куцо, кьораво и сакато откъде ли не с цветя и плюшени мечета. Сега могат да си спестят разходите за китки и играчки. Достатъчно е да отворят границите. И хич да не ми излизат с опорката, че всеки руснак е потенциален шпионин, защото всеки арабин можеше да е потенциален терорист, но това не спря фрау Меркел и ко. Хайде да ги видим колко не са лицемерни.
  • 66 ЕВРОПААА

    6 2 Отговор
    "постави дилема за членовете на ЕС, особено държавите от Източна Европа, някои от които ограничаваха достъпа на руснаците в отговор на войната"
    "не трябва да отваря широко вратите си за тези, които сега бягат от военна служба"
    "Европа не може да решим да кажем "да" на всички руснаци, които отказват да служат по съвест или не са съгласни с режима в Русия"

    Нали Путинският режим беше едно, а руският народ - друго? Защо не помагате на руснаците бягащи от Путин? Пък помагате на украинците бягащи от руската агресия...!
  • 67 конц

    1 1 Отговор
    лагери
  • 68 Процедура ясна

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Сократ":

    Набързо ще трябва да могилизираме военнолюбеца. Това е най-логично, най-бързо и по-безопасно. Никой да не си помисля!
  • 69 Путин, В. В.

    2 3 Отговор
    Е нали знаехте от месеци, че ще правя мобилизация? Защо не си измислихте досега позицията?
    а) Щото ви е толкова акълът!
    б) Щото не ви оставих правилен ход!
  • 70 Майна

    4 4 Отговор
    Не ги искаме в Европа ! Да стоят в РФ и да протестират , да свалят диктатора ! Европа не е кошче за отпадъци и да прибира всички боклуци . Това са комунистически възпитаници, хора с промити мозъци . Европа чиста от рашисти !

    Коментиран от #73, #75, #76

  • 71 Диамантената ръка

    2 2 Отговор
    Мобилизация и на фронта срещу с.е.ляците на Путин...
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Моарейн

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Майна":

    Лицемери! Всичките "умно"-кресливи сте такива или само преобладаващата част?
Новини по държави: