26 Септември, 2022 21:50 2 970 94

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна

Силата на Запада ще се състои както в способността му да се бори срещу вътрешната фрагментация на обществата си, така и в способността му да изгражда нови съюзи и да слуша своите партньори

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато в Европа бушува война, на Изток продължават да си плетат взаимоотношенията. На срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд китайският и руският президент показаха желанието си да се подкрепят взаимно и да заздравят връзките си в разгара на кризата със Запада. Преразглеждането на международния ред, което вече е в ход, поставя въпроса ще бъде ли изпълнен социалният договор на демокрациите (защита, богатство, свобода) и няма ли да се наложи западният свят да преформулира концепцията си за демокрация. Това казват в интервю за списание Atlantico Флоран Пармантие, доктор на политическите науки, преподавател в Парижкия институт за политически изследвания и Мишел Руими, икономист и директор и на мозъчния тръст SPAK.

ATLANTICO: Шанхайската организация за сътрудничество се събра в много специален контекст и демонстрира своето единство. Каква е тежестта на тази организация в момента (по отношение на население, икономика, иновации, военна и дипломатическа сила) в сравнение със Запада?

Флоран Пармантие: Шанхайската организация за сътрудничество, или ШОС, е група от държави, чиято цел е да се бори срещу "екстремизма, тероризма и сепаратизма", и чиято устойчивост се е увеличила значително след създаването ѝ през 2001 г. Първоначално тя имаше 6 членове (Русия, Китай, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан), с две вълни на разширяване, през 2016 г. (Индия, Пакистан) и през 2021 г. (Иран). Вероятни са други вълни на разширяване, доколкото няколко държави са изразили интерес да се присъединят към институцията, включително Турция, Египет, Афганистан или Монголия. Турция със сигурност е специален случай, тъй като тази страна също е член на НАТО.

ШОС е една от регионалните организации, създадени по инициатива на Русия, като Евразийския икономически съюз и Организацията на договора за колективна сигурност; BRICS е друга организация, насочена към противодействие на западното влияние, включително Китай, Русия, Индия, но също така Бразилия и Южна Африка.

Тяхната тежест на международната сцена е много важна, ако вземем предвид, че тази организация обединява двете най-населени страни в света (с всички членове, 40%), икономики с висок потенциал (30% от световната икономика по паритет на покупателната способност ), което не означава, че тази група не страда от собствените си слабости.

Мишел Руими: Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е междуправителствена организация, съставена от 9 държави (Китай, Индия, Иран, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Пакистан, Русия и Таджикистан), чиято цел е да гарантира взаимната сигурност на своите държави-членки и да се даде възможност за тяхното икономическо развитие и политическо и военно сътрудничество. Като насърчава митническия съюз на своите членове, ШОС създава компактна и обединена търговска зона, която осигурява трансфери и търговия в Евразия.

Въпреки малкия брой членове в сравнение с много други международни организации, ШОС представлява значителна група в географско отношение(малко над 34 милиона km², или около 25% от повърхността на света), която обединява най-голямата държава в света (Русия) и двете най-населени (Индия и Китай).

Икономически, членовете на ШОС събират около 20% от световните петролни ресурси, 40% от природен газ и въглища и 30% от уран. Съставен от развиващи се страни, неговият брутен вътрешен продукт (БВП), изразен в стандарти за покупателна способност, представлява малко над 20% от световния БВП, докато населението представлява малко над 40%.

Това е търговска и военна сила, далеч превъзхождаща Европейския съюз и САЩ, чийто съответен дял в световния БВП е близо 16-16,5%. Въпреки че Съединените щати и Китай са приблизително с еднакъв размер по отношение на БВП, техният БВП/глава от населението се различава с коефициент 4.

ATLANTICO: До каква степен членовете на Шанхайската организация за сътрудничество, начело с Китай и Русия, могат да станат значими и да заемат централно място на световната сцена в различни сектори?

Флоран Пармантие: Икономически страните-членки на тази организация имат значителен потенциал за растеж и разполагат с много ресурси. Тази организация обаче все още е слабо институционализирана, което намалява ефективността на сътрудничеството между членовете. Освен това съвместното включване на Индия и Пакистан прави тази група по-хетерогенна, намалявайки възможностите за по-нататъшно проучване. Дилемата за разширяването се среща и тук, както в контекста на европейската интеграция.

В действителност Русия може да се позиционира като тази незаменима страна за задоволяване на китайските и индийските интереси: тя поддържа близки отношения с първите, но и с вторите, особено по отношение на военното сътрудничество.

Мишел Руими: В Източна Европа светът се опитва да се прекомпозира. Регионът беше разтърсен от голямото събитие в края на 20-ти век: разпадането на СССР. Освен това Китай и Русия имат регионална загриженост: страните от Централна Азия са твърде слаби, за да се справят с нарастването на екстремизма на техните територии.

Въпреки това, ако е трудно да си представим, че тази организация би представлявала, особено за Русия и Китай, инструмент в услуга на тяхната обща опозиция срещу хегемонията на американската власт, фактът си е факт: организацията може да служи като реле за по-глобални амбиции. По този начин през последните години този орган, първоначално предназначен да стабилизира Централна Азия, все повече се използва, както от Москва, така и от Пекин, като вектор, насочен към ограничаване на американското влияние в международен и регионален план и към структуриране на друг свят, обърнат към Пасифика.

Всъщност организацията служи по-специално като "резонансна кутия" за Русия, чието влияние беше подкопано от падането на Съветския съюз. Няколко изявления на ШОС отразяват опасенията на Русия, по-специално тези, които заклеймяват интервенциите, направени в името на правата на човека, като намеса във вътрешните работи на държавите.

Въпреки това, ако китайско-руският съюз намира конкретен израз чрез ШОС, чиято движеща сила са Пекин и Москва, то отношенията между двете автокрации не са прости.

ATLANTICO: Ако погледнем назад във времето, ще може ли Западът да се изправи срещу руско-китайската "мечка-дракон" през 21 век?

Флоран Пармантие: Срещите на ШОС са възможност за политическото ръководство да предаде няколко послания на международната сцена: Русия възнамерява да покаже, че не е изолирана от останалия свят, както лесно вярват западняците; Тук Китай може да разчита на важна държава в съперничеството си със Съединените щати. Поради няколко причини Китай се интересува от по-тясно сътрудничество с Русия: търговия, космически и отбранителен сектор, присъствие в Арктика... Желанието за многополярност след десетилетия на американска хегемония е силно в някои държави. Китайско-руският съюз обаче е крехък, защото не е лишен от скрити мотиви и от двете страни, особено на определени места, където геостратегическите интереси се припокриват. И както Китай, така и Русия показват сериозни признаци на демографска нестабилност: с други думи, ако се придържаме към класическия въпрос, ще остарее ли Китай, преди да стане богат?

Силата на Запада ще се състои както в способността му да се бори срещу вътрешната фрагментация на обществата си, така и в способността му да изгражда нови съюзи и да слуша своите партньори.

Мишел Руими: Международният ред е във фаза на преход, в която се появяват два центъра на власт: Съединените щати и Китай. В настоящия контекст Китай трябва да избягва всеки сценарий на вътрешна икономическа и социална нестабилност и в същото време да се изправи пред раздвоението на световната система. Освен това, в условията на крайна изолация на страната от Запада и след военните неуспехи на бойните полета в Украйна, политическото, икономическото и финансовото оцеляване на Русия ще зависи до известна степен от Китай. Следователно е правдоподобно да се счита, че Русия, която иска отново да стане велика сила и да си възвърне аурата на световната сцена, спешно се нуждае от мощен съюзник, докато Китай търси лоялен партньор с регионална проекция на сила, за да подкрепи своето глобално влияние и да укрепи регионалните мрежи в Евразия и извън нея.

Следователно китайско-руската двойка не е нито традиционен съюз според западните концепции, нито споразумение, нито "брак по сметка", а временни асиметрични отношения, в които Китай основно задава тона, но остава заинтересован от суровините, космическия сектор и отбраната на Русия, както и чрез присъствието ѝ в Арктика ("хищническо" поведение).

Вместо това Китай и Русия предприеха тактическо сближаване, за да управляват заедно несигурната преходна фаза на раздвоението и да осигурят вътрешната си стабилност, която е от съществено значение за тяхното оцеляване. Основният общ знаменател е не само целта да се демонстрира надежден противовес на глобалната мощ на Съединените щати, но и да се създаде смислена евразийска свързаност в отговор на морското господство на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион и в дългосрочен план в Арктика. Двете страни ще трябва да намерят справедлив баланс пред риска от потенциална конкуренция, която може да възникне между тях, което да доведе до разбалансиране на силите в ущърб на Русия.

Това сближаване обаче може в бъдеще да не се ограничава само до Китай и Русия, а може да се разшири и интегрира други участници. Множество развиващи се страни гледат под лупа резултатите от западното лидерство и или ще подкрепят това китайско-руско сближаване, или ще се присъединят към него.

От своя страна, тъй като няма възможност, Западът цели да изолира напълно Русия. Ако въздействието на санкциите е тежко за Русия, то остава твърде ограничено, тъй като не става дума за "глобален режим". Въпреки това, в желанието си да бъдем упорити сами - никоя страна в Африка, Латинска Америка или АСЕАН не е наложила санкции срещу Русия - рискът е да видим Запада да се изолира на свой ред.

ATLANTICO: Изправен пред сегашните си недостатъци, какво трябва да направи Западът, за да се увери, че ще се справи с конкуренцията за десетилетия напред?

Мишел Руими: Преди всичко това е въпрос на оцеляване, на международно доверие в една силно нестабилна глобална система. Русия и Китай приемат, че световният ред претърпява системна трансформация, чийто резултат е непредсказуем и който вероятно ще има различни непредвидени негативни последици за руските и китайските интереси.

Проблемът на западняците се основава на догмата, че "добрият закон" преобладава при всички обстоятелства. На политическо ниво и в международните отношения тази доктрина се изразява в идеята, че демокрациите винаги триумфират над тираниите. Превръща се във форма на арогантност към определени държави, като им се налагат определени идеи и принципи и в крайна сметка ги заставят да вярват, че светът мисли като Запада.

Всъщност това не е така. Когато погледнем ретроспективно историята, забелязваме, че от 90-те години на миналия век на международната сцена броят на демокрациите е в упадък (никаква смяна на режима не води до появата на нови демокрации) и че влиянието на Съединените щати бързо намалява. Можем да видим в това вече започнало премоделиране на международните отношения, особено след като например Русия и Китай са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Тази позиция им придава значителна дипломатическа тежест и води до парализиране на функционирането на организацията, принудена да се крие зад морални пози, които са напълно неефективни.

Следователно Западът трябва да преосмисли позицията си и да преформулира концепцията за демокрация в светлината на икономическите и социални проблеми, настоящи и бъдещи.

ATLANTICO: Някои тежки тенденции, като населението, изглеждат трудни за преодоляване. Може ли Западът да се справи, като заложи на други проблеми?

Флоран Пармантие: Наистина, Западът неизбежно ще съставлява все по-малка и по-малка част от световното население, богатство и власт. Въпросът е в правилното управление на тези различни трудности, тези "тежки тенденции", за които говорите.

Развиването на способност да се изправяте срещу различни заплахи, е най-важното нещо. Изправени пред множество рискове от фрагментация, ще бъде ли изпълнен социалният договор на демокрациите (защита, богатство, свобода)? Още повече, че американците, както и европейците, трябва да се съобразяват с интересите и възприятията на своите партньори. И европейците трябва да укрепят своя отбранителен капацитет, доколкото авторитарен лидер като Тръмп може да се върне на власт в Съединените щати.

Мишел Руими: В този променящ се свят целта на западните страни би била, като отбелязват настоящите дисфункции, да си представят Нов свят, нови системи на икономическа мисъл, генератори на приобщаващ растеж, като вземат предвид проблемите между поколенията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАПАДНА ДОМИНАЦИЯ НАД СВЕТА

    19 64 Отговор
    Мечката се оказа болна, а драконът - книжен.

    Коментиран от #7

  • 2 Ххх

    40 11 Отговор
    Не, няма шанс. Що за деградирал въпрос..

    Коментиран от #10

  • 3 НИКАКЪВ!

    41 9 Отговор
    Приемете си съдбата!

    Коментиран от #14

  • 4 Пучо Капучо

    44 6 Отговор
    Немат шанс. Никъф. Щото иначе изчезва Краварията. И после пак ще я населяват индианците...както си е редно, се.
  • 5 Факт

    13 49 Отговор
    Мечката се оказа фалшив военен лидер.Дракона уж е голяма работа в икономиката а реално е затънал в кредити за трилиони.И двете диктатури са колоси на глинени крака.

    Коментиран от #37

  • 6 УКРАЙНА🇺🇦

    14 52 Отговор
    Китай без запада е кръгла нула всичко се разработва от запада Китай е един евтин изпълнител а руснаците без чиповете от запада и вибратор не могат да направят

    Коментиран от #17, #25, #30, #39

  • 7 Мечката е умрела

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАПАДНА ДОМИНАЦИЯ НАД СВЕТА":

    А дракона киха - болен е
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анализатор

    8 36 Отговор
    Дракона ще изяде мечката за закуска...
    То пък една мечка - порода сибирско джудже...
  • 10 Мечката е умрела

    5 24 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    А дракона киха - болен е!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Еми

    16 1 Отговор
    Има, ама друг път
  • 13 КОЛЕТО

    41 7 Отговор
    АМЕРИКА И ЕВРОПА ЗАТЪНАХА ЗДРАВО

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаха

    34 5 Отговор
    Ротшилдовата мафия квичи, все едно я колят.
  • 16 Китайският възход залязва

    8 26 Отговор
    САЩ и ЕС заложиха на Индия. Тя ще е новата световна работилница.
  • 17 Пък

    35 7 Отговор

    До коментар #6 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    На запад без силиция от русия ще ползват релета

    Коментиран от #29

  • 18 Да,бе

    28 1 Отговор
    Западналия му трябва да се гримира и да скочи в роклята...

    Коментиран от #21

  • 19 Хахахахаха

    4 35 Отговор

    До коментар #13 от "КОЛЕТО":

    Европа и Америка са Сила! А Русия я няма вече!

    Коментиран от #22

  • 20 Хахаха

    5 34 Отговор
    Китай си наляга парцалите и дума не дава да подкрепя Путин. Индия пък направо отвъртя един през врата на Пусин.
    Утре Херсон ще бъде освободен ... Пусин е труп, русия също.

    Коментиран от #27

  • 21 Путинка ще го направи

    4 16 Отговор

    До коментар #18 от "Да,бе":

    За да е красива за Медведев
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 отново

    10 6 Отговор
    На времето Сталин и Хитлер също са били верни партньори и даже са имали планове за подялба на Европа.
  • 24 в462345

    14 1 Отговор
    Могат. Ама друг път. Денисчо отваряй д-то и на фронта
  • 25 един от многото

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Не всичко се разработва от запада , но иначе всичко се изработва от изтока. Прехваления запад без вноса от изток са умрели за една седмица
  • 26 Хахах

    3 15 Отговор
    Дракона си купи мечка в рокля ;-) Запада само ще гледа междувидов хахаах
  • 27 Някой

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Сериозно? Важно е ти да си вярваш. И здраво да рабогиш за центовете си.
  • 28 Китайците казват

    6 4 Отговор
    Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо!
  • 29 Знаеме, че русофилите са неграмотни

    8 19 Отговор

    До коментар #17 от "Пък":

    Най разпространеният елемент на Земята е силицият.
    Например, цялата Сахара е само силиций. Демек пясъка е силиции.
    Чул, недочул си нещо от руската пропаганда.

    Коментиран от #34, #35, #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да ! Путин и

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "КОЛЕТО":

    Неговия любим Медведев!
  • 32 мечка и дракон

    15 2 Отговор
    Западните медии от два дни тиражират че имало преврат в Китай и Си бил арестуван . Май последни напъни да се разклати положението там .
  • 33 Така така

    9 1 Отговор
    Нямат никакъв шанс
  • 34 ВерноЛи

    18 3 Отговор

    До коментар #29 от "Знаеме, че русофилите са неграмотни":

    Начи от сахара идват процесорите, ай малко да мислим

    Коментиран от #41, #52

  • 35 Географ

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Знаеме, че русофилите са неграмотни":

    Сахара краварска ли е ? А и не всеки пясък става на полупроводници .

    Коментиран от #38

  • 36 Умник

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "Знаеме, че русофилите са неграмотни":

    Все си мислех, че най-разпространения елемент е Водорода, ма у харварду може и друго да казват, че ирански народ ще брани киеф
  • 37 верно бе

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Китайците са индустриален гигант и нямат никакви заеми . Даже са най големите кредитори на краварите . А относно Руснаците - цяло нато стои и гледа и цъка с език обаче не смее да се намеси .

    Коментиран от #40, #44

  • 38 Хахаха

    5 17 Отговор

    До коментар #35 от "Географ":

    Само от руски пясък става, но за жалост руснаците не са имали, нямат, няма и да имат технология за производство на чипове.
    Всичко под 12 гаечен ключ в русия е фина механика, а под 4 е нанотехнология.
    Нещастници ...хуманоидна тор

    Коментиран от #43

  • 39 нулево производство

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "УКРАЙНА🇺🇦":

    Видяхме бе , Фолксваген удари кепенците . И няма да са единствените до края на зимата.
  • 40 Хахаха

    2 12 Отговор

    До коментар #37 от "верно бе":

    Само от руски пясък става, но за жалост руснаците не са имали, нямат, няма и да имат технология за производство на чипове.
    Всичко под 12 гаечен ключ в русия е фина механика, а под 4 е нанотехнология.
    Нещастници ...хуманоидна тор
  • 41 Да точно от пясъка се правят процесорите

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "ВерноЛи":

    Тотална неграмотност.
    Поне чукни малко с пръстчета в ютюб. Там простичко ще ти обяснят. Щото нашите даскали хич ги няма.

    Коментиран от #50

  • 42 Никви шансове няма!

    6 7 Отговор
    Но китаеца е страхлив.
    Точно сега му е времето да превземе военно Тайван и Западът ще е мат!
    САЩ обещаха, да защитят с военна сила Тайван, но ако започнат, Русия ще ги удари в гръб и заедно ще ги размажат!
    Идеалн вариант е, но Си е страхлив и проваля всичко!

    Коментиран от #72

  • 43 рошльо

    18 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хахаха":

    и ние и Руснаците произвеждахме процесори и всякакви чипове още 80 те години . Има гугъл можеш да провериш . В България серията СМ601 е български 8-битов микропроцесор проектиран от Институт по Микроелектроника в София. СМ601 е пълен аналог на интегрална схема MC6800 на фирмата Motorola. Част е от микропроцесорната фамилия СМ600.

    Микропроцесорът разполага със 72 инструкции за аритметични, логически и управляващи операции.

    Същата серия се произвеждаше и в Русия с тяхна номерация .

    Какво се произвежда сега не знам . От 30 години няма реални новини за Русия , само простотии.

    Коментиран от #48, #51

  • 44 Хахаха

    5 9 Отговор

    До коментар #37 от "верно бе":

    Тъй ли ... Само Евъргранде строителен консорциум между частни и държавни китайски корпорации има дълг от 350 милиарда долара.
    Че в Китай има бунтове на ипотекарни длъжници на апартаменти на зелено, които виждат, че плащат за нещо, дето няма да го има, а отделно вложители дето не могат да си изтеглят парите.
    Китай е свършен

    Коментиран от #45, #49

  • 45 смешник

    12 2 Отговор

    До коментар #44 от "Хахаха":

    То бунтове на ипотекирани имаше и в краварника още 2008 година . От там тръгна и световната финансова криза .
  • 46 го шо

    9 1 Отговор
    че как! шанс винаги има. чаршафчето, омотава се и бавно, към гробищата.
  • 47 Ццд

    8 2 Отговор
    От четвърт век запада не прави нищо за високите технологии, реалната икономика, всичко в Чайнатаун да крадат по- лесно патенти и производства, че един и половина жълтурски лебарки требва да ядат, а западняците не требва да раждат и работат
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 доларес ще ходи у каналес

    14 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хахаха":

    Рисков актив: Китай продаде държавен дълг на САЩ ??!!
    Притежанията на Китай в държавния дълг на САЩ паднаха под трилион долара за първи път от 12 години. Мащабните антируски санкции подкопаха доверието в основната резервна валута. Не добавя оптимизъм и инфлацията, която е рекордна от 40 години насам. В същото време не само Пекин рязко загуби интерес към държавните ценни книжа - други централни банки също се отървават от тях.
  • 50 Абе

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Да точно от пясъка се правят процесорите":

    Кой го гледа тоя туби има си телеграми за тия цели
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ЦК на КПСС

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "ВерноЛи":

    моя процесор е от песоКО на слънчакО
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Абе

    5 4 Отговор
    Айде жуженцето да пуска бомбата и да се свършва със скапания ЕС!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Имахме "електроника"

    3 11 Отговор

    До коментар #48 от "Да, имахме електроника":

    Имахме НТР. Милиционери от Научно-техническо разузнаване, които крадяха шаблони на чипове от Германия.
    И младите и дъртите русофили не са в час.

    Коментиран от #58

  • 57 папурко

    11 1 Отговор

    До коментар #53 от "ООН":

    Краварите сами война не са водили . Винаги глутница от едни 20-30 държави . Справка - Ирак ,Сирия ,Либия ,Афганистан ,Сърбия ......
    Къде са водили самостоятелно война ? Ааа. ...сетих се . Гренада !!!
  • 58 като не разбираш поне си мълчи

    12 3 Отговор

    До коментар #56 от "Имахме "електроника"":

    Какви шаблони сме крали от ГДР то ? Че те бяха много след нас по онова време . Ние бяхме в топ 10 на държавите произвеждащи компютри . Колко държави в ЕС са произвеждали компютри изобщо ?

    Коментиран от #59, #61

  • 59 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "като не разбираш поне си мълчи":

    Колкото и сега произвеждат. Фуджицу се опитаха да направят нещо със Сименс, но се отказаха. Обречена работа.
  • 60 Госあ

    3 2 Отговор
    братчедите от Индия въртат некви номера само, но ще се увъртат и те. Слуги.
  • 61 Май си забравил,

    3 7 Отговор

    До коментар #58 от "като не разбираш поне си мълчи":

    че внасяхме чипове за тези "компютри" именно от ГДР, Чехия и Унгария. Чешката фирма беше "Тесла" , а унгарската " Тунгсграм".
    Не ми дрънкай,защото съм бачкал в ЦИИТ 17 години

    Коментиран от #63, #66

  • 62 Про митак

    3 0 Отговор
    разбира се, има шанс да погали отверстието и скротума с влажен език
  • 63 извинявай наборе

    11 0 Отговор

    До коментар #61 от "Май си забравил,":

    Обаче и аз съм бачкал в ДЗУ 17 години . Единствените чужди чипове които сме ползвали са едни таймери на Нек .
    Кажи ми едни процесори произвеждани от "Тесла" или" Тунгсграм".
    А компютри на "Тесла" или" Тунгсграм".

    Коментиран от #64, #67, #76

  • 64 Наборе, сигурно вече не помниш,

    2 6 Отговор

    До коментар #63 от "извинявай наборе":

    че в един компютър няма само процесори. Има и други нещица.
    Ама простено ни е. То е от ЕГН-то :)

    Коментиран от #69

  • 65 56фжб

    5 0 Отговор
    Да го разтурят тоя ЕС и да си останат само западните държави там!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Наборе, а за " ИКО" чувал ли си?

    1 5 Отговор

    До коментар #63 от "извинявай наборе":

    Тя отдавна е ликвидирана. Там милиционерите /ако са още живи/, щяха да ти обяснят от къде точно идваха технологиите за нашите "процесори".

    Коментиран от #73

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 наборе

    14 0 Отговор

    До коментар #64 от "Наборе, сигурно вече не помниш,":

    Ти сигурно си запознат какво има в един компютър . Я вземи ни осветли малко . Да кажа че освен компютри произвеждахме и Дискови запаметяващи устройства . Произвеждахме и електроника за роботи . Нещо което 85 година беше нещо непознато за широката аудитория .
    ние произвеждахме електрониката , Берое сглобяваше крайния продукт .

    А това което произвеждахме за военни цели се самотестваше . Нямаш си на идея за какво ставаше въпрос по онова време .

    Коментиран от #71

  • 70 Точно това е интересното

    14 0 Отговор
    В капитализма всичко се смята още от нулата.
    И ако не е изгодно, бързо да даде печалба, не се реализира изобщо. Такива идеи и проекти умират още в самото начало. Всичко зависи от парите.
    В социализма има стратегически план и са решили да имаме електроника :)!
    Строят се заводи, пускат се такива специалности в университетите и в средните технически училища, започва се веднага с големи заводи и с много работници и инжинери. Създават се всичките звена, затваря се цялата верига. Освен компютрите, произвеждахме и процесорите, мониторите, релета, кондензатори, резистори, аналогови микросхеми, кутиите, кабели, ключове, светодиоди, потенциометри и т.н..
    Колкото и да е "нерентабелна" социлиастическата икономика, ти работиш при социализма с голям замах. Целия народ "копае" някъде в системата, използваш всички в икономиката.
    Докато при капитализма много се борят за едно работно място и един го вземе, а останалите инжинери? Карат такси или работят нещо извън квалификацията си...
    Тошо беше прав в края на системата му: "Това, което ние построихме, вие не можете само да боядисате!" (при капитализма)!
  • 71 Да, така беше наборе

    0 8 Отговор

    До коментар #69 от "наборе":

    но исках да ти кажа, че всичко беше крадена технология.
    Като сме толкова велики, сега защо не произвеждаме? Виж чехите как си произвеждат.

    Коментиран от #92

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 наборе

    8 0 Отговор

    До коментар #67 от "Наборе, а за " ИКО" чувал ли си?":

    Все пак не ми отговори за процесорите произвеждани от "Тесла" или" Тунгсграм" . Тесла произвеждаха предимно кондензатори и транзистори . А Тунгсрам - радиолампи и осветителни тела .

    Коментиран от #74

  • 74 Наборе

    3 3 Отговор

    До коментар #73 от "наборе":

    " Тесла" и " Тунгсрам" ни продаваха интегрални схеми - логически елементи, а не процесори. Казах ти, че в едно РС няма само процесори.

    Коментиран от #78

  • 75 Знам, че измервателната

    2 6 Отговор
    ни техника беше руска и едни големи "съндъци"!
    Имахме и един западен осцилограф с две сонди, два лъча, беше много по лесно да се работи с него :)!

    Коментиран от #81, #83

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 така е наборе

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Наборе":

    Опитаха се да правят елементарна логика от типа "И - НЕ " и " ИЛИ - НЕ" и някой и друг компаратор но те нямаше къде да ги ползват. А ние ги произвеждахме същите .
  • 79 Да допълня

    7 0 Отговор

    До коментар #76 от "Кинжал":

    Че правехме и електроника за първите цифрови централи . Първите две линии за компакт дискове в цяла Източна Европа бяха наши .
    ДЗУ беше най голямато по обем и по печалба предприятие в България.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 интересно

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Знам, че измервателната":

    Къде си работил че имахте само един осцилоскоп ?

    Коментиран от #88

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 май не си виждал осцилоскоп

    5 2 Отговор
    Бяхме оборудвани с осцилоскопи Тетроникс ,Филипс , Хитачи . Още ги продават из сайтовете . Руските по размер не са по големи от тях , но синхронизацията беше по лоша . Иначе вършеха работа .

    Коментиран от #89

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Историята на запада свърши

    5 0 Отговор
    Идват канибалски времена

    Коментиран от #90

  • 88 един осцилограф

    4 0 Отговор

    До коментар #83 от "интересно":

    Имахме много измервателна техника тогава.
    Но един осцилограф беше ни подарен от Запада тогава. Работил съм и с него и с руските (съветските) измервателни прибори.
    Ние си мислехме тогава, че "Западът е по-напред от нас"! А те по принцип имат много по-добра "опаковка"!
    Даже и невкусен шоколад, ако го украсиш с много добре нарисуван целофан, направен красиво и с вкус, ще бъде купуван повече. Така и ние се излъгахме "набори" тогава. Ние повярвахме, че тези са "по-напред" от нас. Били са в някои неща по-напред, но за нас свързването ни с тях, се превърна в катастофа!
    Няма вече такава електроника у нас. Всичко загубиха. И специалностите тогава от СПТУ-Е, Електротехникумите вече ги няма. Особено средното училище, дето доста добри специалисти излизаха, са били нещо уникално тогава. Западът няма такъв размах. Няма и да имат. При тях всичко започва от парите. Пък и на олигархията на власт не им трябват специалисти. Те сега са се заели да ни "свалят" до нивото на животните. Не само със специалностите, нравствено всички виждаме на къде ни водят тези от ЕС. Щели сме да "ядем насекоми", понеже "месото и производството му унищожавало планетата"???
    Вече всичките извращения се легализират: Педофилията: " Човекът не бил виновен, че се възбуждал от деца"??? За 32-та пола вече всички знаят... Ако някога знаех тези неща, щях да им изхвърля осцилографа от 10-ият етаж и да ги пратя за зелен хайвер....
    Тошо беше поел правилно за България направление. Ние можехме дори да се
  • 89 Да, бе не съм?

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "май не си виждал осцилоскоп":

    Вземах по 380-400 лева на месец (в края на социализма) и работех всеки ден с такава техника.
    Но много вода изтече от тогава.
  • 90 Ами да...

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Историята на запада свърши":

    Лъжат хората, че "ги спасяват", но ги закопават!
  • 91 Кинжал

    3 0 Отговор
    Прав си колега , не се връзвай на невежите соросоиди. Когато България произвеждаше чипове и компютри на световно ниво в Китай наистина ядяха само ориз и не бяха виждали компютри. Освен това летяхме в космоса и произвеждахме и космическо оборудване. И не бяхме в топ 10 на света в този бранш а в топ три ! Освен компютрите, бяхме най-големия производител на хард дискови и флопи дискови устройства с наши патенти в разработките. Произвеждахме и модеми. В чиповете също имахме успешни модели, правеха се в новия завод на 7-ми километър оборудван по най-съвременния начин. Имахме и най-големия завод за опитични влакна в източна Европа в Сливен с изцяло японска технология. БТК още през 80-те годи пусна оптични кабели под земята в цяла България . Бяхме всепризната световна високотехнологична сила по времето на социализма. Що са касае за руснаците, в момента те имат много успешни процесори от серията Байкал, които са дори малко по-добри като производителност от интелските I-3 и I-5. Имат и други по-мощни но са засекретени. Правят се в Дубна , а там работят и много български учени. Не знам само защо ме изтриха, явно истината е болезнена за соросоидите.
  • 92 Щото умнико

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "Да, така беше наборе":

    Първото нещо дето западат затвори като производство беше именно ДЗУ Стара Загора..
    Или си мислиш, че някой от САЩ ще те остави да го конкурираш. Що не си купиш газ от Русия и не махнеш санкциите. Щото фашингтонския коминтерн не дава. Не ние , а ти ни копирана всички разработки на ДЗУ и после ни накараха да закрием...и продажните правителства на Филип Димитров и Костов го направиха.
    Така, че мантрата за свободния пазар и конкуренцията не на нас , ако обичате.

    Коментиран от #93

  • 93 Абсолютно е така, колега!

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "Щото умнико":

    Ние сме наистина техническа нация.
    НО: "..Щото фашингтонския коминтерн не дава..."
    Тези искат да ни свалят до ниво тъпи роби!
    Не е нормално, да сме имали такава техника и технологии и сега да се оставим, тези да ни направят на нищо?
    И заводите във Велико Търново за телевизори и тези в Русе за многопластови печатни платки и тези в Михайловград "Акустика" и "Аналитик", този във Вършец за релета и РИД-контакти и много други. Ние имахме техника на времето. Просто съвсем малко ни е трябвало, което не сме знаели и могли, за да сме по-добри от Запада. Но бяхме и адски наивни тогава. Вече не сме, но и всичко ни унищожиха тези дебили....
  • 94 ела

    1 0 Отговор
    Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?Тъй като нямат никакви шансове по добре да продължат и организират паради като" Парад гордости " Трансгени паради това е много важно тъй като са Западни , Европейски ценности.