Тема: Украйна

30 Септември, 2022 12:20 1 592 32

Пресата на Запад коментира предстоящното анексиране от Русия на украински земи

  • украйна-
  • донбас-
  • крим-
  • референдум-
  • владимир путин-
  • русия

На фона на несъответствието между фантасмагоричната реторика на Москва и реалния живот в провинцията, много нейни жители окачествяват гамбита на Путин като нещо сюрреалистично и абсурдно

Пресата на Запад коментира предстоящното анексиране от Русия на украински земи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Москва текат приготовления за церемонията, на която днес ще бъдат подписани укази за най-голямото военно анексиране в Европа след Втората световна война, пише днес лондонският „Таймс“. Президентът Путин ще постави подписа си под документи, с които ще бъдат погълнати 15 на сто от територията на Украйна с площ приблизително колкото Полша и с население около четири милиона.

След поредицата от набързо организирани референдуми из окупираните части на Източна Украйна Кремъл съобщи, че церемонията по подписване на споразуменията за приемане на четири украински области в състава на Руската федерация ще бъде днес в 15 часа. А в среднощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски изрази увереност, че неговата страна ще си върне откраднатите земи, посочва „Таймс“.

Още новини от Украйна

„Файненшъл таймс“ цитира вчерашната закана на Зеленски, че Украйна ще даде твърд военен отговор на опитите на Русия да анексира нейни територии. „Териториалната цялост на Украйна ще бъде възстановена. И нашата реакция на руското признаване на резултатите [на референдумите] ще бъде много силен“, каза Зеленски в телефонен разговор с оттеглящия се италиански премиер Марио Драги.

Изданието цитира и среднощното видеообръщение на Зеленски, в което призовава гражданите на Русия и особено тези от етническите малцинства в Кавказ и Сибир, които протестират срещу военната мобилизация, да се опълчат на Путин.

„Гардиън“ припомня и оценката на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че анексирането е „опасна ескалация“ на конфликта в Украйна, която подлага на риск шансовете за мир в региона. По думите му това анексиране няма правна стойност и трябва да бъде осъдено, а ако бъде осъществено, ще удължи "драматичното въздействие върху световната икономика", особено в развиващите се страни, и ще затрудни възможностите на ООН да доставя животоспасяваща помощ.

Русия се кани да анексира Запорожието, но не го контролира изцяло, изтъква „Вашингтон пост“. Вестникът припомня, че украинските сили все още държат около четвърт от територията на областта заедно с главния град Запорожие на река Днепър, а регионалната администрация продължава да изплаща заплати, включително в окупираните населени места.

В кореспонденция от столицата на Запорожката област изданието посочва, че на фона на несъответствието между фантасмагоричната реторика на Москва и реалния живот в провинцията, много нейни жители окачествяват гамбита на Путин като нещо сюрреалистично и абсурдно. „Това е сериозно нещо, но как можеш да го възприемеш като сериозно“, казва една жена, избягала от териториите под руски контрол. „Те просто чертаят линии по картата“, заявява пред „Вашингтон пост“ жената, без да казва името си, за да не изложи на опасност роднините си.

Друга жена казва пред кореспондент на вестника, че е научила за плановете за анексиране едва когато е пристигнала в града и че посланието ѝ към Путин е кратко. „Ще му кажа да върви на...“ казва тя и довършва ругатнята си.

„Нощта в Украйна – Русия анексира украински територии“, гласи заглавие на германския „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

С подписаните тази нощ укази, с които Русия признава „независимостта“ на Запорожка и Херсонска област, Путин официално обявява разделянето на Украйна, изтъква полското списание „Впрост“. Изданието пише, че изменници на Украйна са отправили молба към руския президент да включи четири украински области в състава на Руската федерация, имайки предвид лидерите на сепаратистките републики и промосковската администрация в Запорожието и Херсон.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    35 12 Отговор
    Тези референдуми бяха залегнали още в Минския договор но днес западните лидери се правят на забравили.

    Коментиран от #3

  • 2 Пич

    33 10 Отговор
    И преди ви казах , че запада иска Путин да използва ядрени оръжия ! Мислите ли , че Козяк не е запознат , с ядрената стратегия на Русия ?! Ако мислите така , сте много наивни !!! Искат руснаците да свършат работата , която ковида не успя !!! Ресурсите на света не стигат вече !!! Ще ви нулират , а вие говорите глупости за западна демокрация !!!

    Коментиран от #11, #12, #25, #26

  • 3 Андро

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дългият":

    Затова ли покриха мути Меркел и Франсоа Оланд
  • 4 Ердоган

    12 13 Отговор
    И аз ше анексирам сичко до виена

    Коментиран от #19

  • 5 Да,бе

    18 8 Отговор
    Нищо,каквото остане си го вземете в ЕС и НАТО,ако остане,де...
  • 6 Сменям си ник-а

    29 8 Отговор
    Украйна е област в руската федерация.
  • 7 психо

    31 9 Отговор
    Още малко и Украйна няма да има достъп до Черно море

    Коментиран от #15

  • 8 Ммм дааа

    22 7 Отговор
    "Пресата на Запад коментира" - ами то само това и остана.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 6 Отговор
    САШко отвори Кутията на Пандора с Косово , вее моркова и пред Тайван, а сега бие тъпана, че това е заплаха за демокрацията
  • 10 От россия иде нов Ковид вирус

    2 21 Отговор
    Той се е родил в Сочи, там където се намира дачата на Путин. Когато Путин се криеше от хората, то опасността не е била той да се зарази, а как да опази околните от себе си.
    Неслучайно Риа новости пише следното:
    В 2020-м исследовательская группа под руководством Сергея Альховского, заведующего лабораторией биотехнологии НИЦ имени Гамалеи, выявила сарбековирусы Khosta-1 и Khosta-2. Как SARS-CoV и SARS-CoV-2, это коронавирусы. Ученые отлавливали летучих мышей в пещерах Сочинского национального парка (долина реки Хосты), а также в подвалах и на чердаках окрестных домов. Их интересовали два вида — большой и малый подковоносы (Rhinolophus ferrumequinum и R. hipposideros). Именно эти рукокрылые служат естественным резервуаром коронавирусов.

    Коментиран от #18

  • 11 Мумията е дал

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    списък с целите на Вовата. Дали Вашингтон е сред тях??

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Ами

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    принципно си прав, ама ресурсите не стигат, защото едни "доброжелатели" и "филантропи" искат да налапат целия свят, но се задавиха с Русия. Повтарям, Русия не е Либия, Путин не е Кадафи. Трябваше първо да премерят на задниците си дали налапаното може да излезе.
  • 13 А бе

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мумията е дал":

    Вашингтон може да не е, ама от стария списък са останали Берлин и Варшава.
  • 14 Ученият котка

    9 5 Отговор
    Съществуването на Европа е застрашено. Съединените щати разбраха, че Европа е слаба и неотзивчива.

    Коментиран от #17

  • 15 Уточнение

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "психо":

    нетрябва да има, иначе цялата тази СВО си губи смисъла. Попрочетете малко, кой си точи зъбите за контрол над Черно море от 100 години насам. Едни нагло.............ци. продължете сами.
  • 16 Продължение

    17 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мумията е дал":

    Следва референдум за отделяне на Тексас от ФАЩ.
  • 17 Анализатор

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ученият котка":

    нищо не са разбрали, това си е по план. ФАЩ никога не са искали силна Европа.
  • 18 Ами

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "От россия иде нов Ковид вирус":

    тази Алѐна кво казва по въпроса?
  • 19 А бе

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ердоган":

    стига вече глупости. ДПС по същия начин заплашва с "етническия мир" вече 30 години, само и само да си върти далаверите. Ако лежите на тази кълка, вечно ще сте му роби - сакън недей.
  • 20 !!!?

    9 10 Отговор
    Кремъл в алкохолен Делириум !!!?

  • 21 Кинжал

    13 3 Отговор
    Дълго и добре планирана операция на задокеанския обор!която първо пролича още от Брекзит , изтеглянето на войските им от Ирак и Афганистан макар и позорно, опит за овладяване на Казахстан, който е в тила на Донбас с удар и от Грузия и последващо превземане на южната и най-богата част на Русия и лишаването й от излаз на Каспийско море, от там и косвен удар срещу Китай който ще бъде сериозно отслабен без руските суровини. За тяхно нещастие Путин ги изпревари !
  • 22 Сократ

    13 4 Отговор
    Стига с това клише - анексиране. Русия просто си прибира земите, които по грешка са в Украйна.
  • 23 Еднополюстният свят свърши

    13 5 Отговор
    Брилянтен ход на Вова, най-добрият политик на нашето време. След два часа четирите области се връщат у дома. Отхвърлиха укрофашизма единодушно и легитимно с референдуми. А озъбеното задокеанско куче нека си лае.
  • 24 БОЛШЕВИК

    13 5 Отговор
    ЧЕСТИТО! На РФ за новите територии които стават част от родината си майка!
    ЧЕСТИТО! На всички руснаци, русофили и славяни като цяло!
    Нека да Живе и пребъде защитницата Русия и всички славяни на този свят.
  • 25 Вла

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Защо не нулират африканците, не е ли по-рентабилно?
  • 26 БОЛНАВ РУСПОДЛОЖНИК

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Явно не знаеш какво означава на стар опигинален български найменованието "пич",понеже не си много умен както всеки русфилтак иначе нямаше да се пишеш така,но пък ти приляга идеално като за евтина подложка ????!!!

    Коментиран от #30

  • 27 Иван

    1 2 Отговор
    Какви л...ай....на сте издрусали!!?!!??!!!
  • 28 Иван

    5 3 Отговор
    НАТО-ОТАН анексира 15% от Сърбия, Русия анексира 15% от Покрайна.
  • 29 Някой

    7 4 Отговор
    Пресата на Запад не изрзва мнението на хората, нито дори собственото си мнение. Изразява мнението на западните елити, което се различава страшно много от това на народите им. А тези елити изцяло са на синджирче на САЩ. Който плаща, поръчва музиката.
    Така че, нищо от това, което е казано в западните медии, не струва и цената на хартията, върху която е написано.
  • 30 Оправи си правописа,

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "БОЛНАВ РУСПОДЛОЖНИК":

    преди да се оливаш. Че се сцепиш от злоба. Обърни се към специалист за помощ.
  • 31 Иван

    2 3 Отговор
    Последната новина е, че Путин щял да прави нов референдум, но не за територии на Украйна, а за преименуването на Русия,
    Но няма да става СССР, а "Путлеристан"
  • 32 Обеля

    0 1 Отговор
    Една булка в метрото казала.