Last news in Fakti

10 Октомври, 2022 16:03 818 3

Съветът на Европа удостои с наградата "Вацлав Хавел" за тази година руския опозиционер Владимир Кара-Мурза

  • владимир кара-мурза-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Изисква се невероятна смелост да се противопоставиш на властта в днешна Русия, заяви председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Тини Кокс

Съветът на Европа удостои с наградата "Вацлав Хавел" за тази година руския опозиционер Владимир Кара-Мурза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът на Европа тази година присъди наградата "Вацлав Хавел", която се дава за принос в борбата за човешки права, на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза. Той се намира в затвора, след като беше осъден в Русия по обвинения в държавна измяна, предаде Франс прес.

"Изисква се невероятна смелост да се противопоставиш на властта в днешна Русия. Владимир Кара-Мурза е пример за такава смелост", заяви днес председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), нидерландецът Тини Кокс.

Арестуваният за критики срещу войната в Украйна журналист беше съратник на опозиционера Борис Немцов, който загина при покушение през 2015 г. Миналия четвъртък той бе признат за виновен в държавна измяна, което може да доведе до присъда от над двадесет години затвор.

В словото си пред Съвета на Европа Евгения, съпругата на Кара-Мурза, цитира думите му: "Със своята брутална инвазия в Украйна Владимир Путин започна още една война - война срещу истината в нашата страна". Тя каза още, че наградата, с която е удостоен съпругът ѝ, е за хората, които не могат да замълчат пред зверствата, дори плащайки за това с личната си свобода.

Европейският съд по правата на човека осъди миналата седмица решението на Москва да не допусне Кара-Мурза да се кандидатира за руския парламент с мотива, че той има и руско, и британско гражданство.

Журито на наградата "Вацлав Хавел" е съставено от влиятелни активисти за човешки права и е председателствано от Тини Кокс. То избра още двама финалисти за тазгодишното издание - "Дъга", обединение на унгарски организации, защитаващи правата на ЛГБТКИА+ общността, и украинското сдружение "Коалиция Украйна 5 АМ", която документира предполагаеми престъпления срещу човечеството, извършвани в страната.

Миналата година лауреат на наградата стана Мария Колесникова - опозиционерка от Беларус с дейно участие в оспорването на изборните резултати в страната през 2020 г. Тазгодишното издание е и първото след изключването на Русия от Съвета на Европа заради военните действия в Украйна.

Наградата "Вацлав Хавел" е основана през 2016 г. и придружена с парична премия от 60 000 евро. Сред последните ѝ лауреати са още Илхам Тохти - уйгурски интелектуалец, който също е в затвора, награден през 2019 г. заедно с младежка инициатива за помирение на Балканите и саудитската феминистка Луджейн Хаслул през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загубена в превода

    6 2 Отговор
    КАРА МУСТАФА ОТ КОЗИЯТ РОГ.ЧЕСТИТО.
  • 2 PУCCКИЙ НЕМОГЛИК ♿

    7 3 Отговор
    На кубето му пише ПРЕДАТЕЛ
  • 3 Напреднал

    8 2 Отговор
    Този предател е съден за предоставяне данни на НАТО в продължение на години срещу $30000 на месец. Истински атлантик
Новини по държави: