Last news in Fakti

23 Юли, 2013 08:44 1 019 0

Хизбула: ЕС подпечата решение, написано от САЩ с израелско мастило

  • хизбула
Хизбула: ЕС подпечата решение, написано от САЩ с израелско мастило - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на ЕС за включване на военното крило на Хизбула в списъка на терористичните организации е „било написано от ръката на САЩ и с израелско мастило, а от Стария континент се е искало да го подпечата“. Това се казва в официално съобщение ливанската шиитска организация.

Според Хизбула позицията на Брюксел е агресивна, несправедлива и не се основава на никакво оправдание, а още по-малко и на доказателство. ЕС се бил огънал под американско-ционисткия натиск и диктата на Белия дом, което е опасна тенденция. Това решение не отговаря на интересите на народите от Стария континент и може да донесе само загуби и разочарования, посочват още от Хизбула.

„Хизбула” има 12 депутати в парламента на Ливан. Тя дори влиза в състава на комплицирана управляваща коалиция от 9 партии, която се опитва да лавира между разрастващата се война в съседна Сирия и икономическата криза.

Позицията на Общността беше приветствана и от САЩ. Държавният секретар на Белия дом Джон Кери коментира, че със своето решение ЕС е дал ясен сигнал на „Хизбула”, че действия Израелските лидери припомниха, че политическото и военното крило на „Хизбулла” са двете страни на една и съща монета.като терористичния акт в Бургас не могат да останат безнаказани.

Висшият духовник на шиите в Ливан определи решението на Брюксел като „терористичен акт".

„Решението на ЕС за Хизбула е следствие на нейното активно включване в гражданската война в Сирия на страната на пропрезидентските сили на Башар Асад“, коментира пред Ал Джазира експертът Амал Саад-Горайеб.

Европейските министри на външните работи в понеделник решиха да впишат въоръженото крило на Хизбула в списъка на терористичните организации, като увериха, че желаят да продължат диалога с политическите й лидери.

Миналия месец Съветът за сътрудничество в Залива, който обединява богатите на петрол страни от Персийския залив, решиха да третират Хизбула като терористична. Основна причина послужи ролята на шиитската организация в гражданската война в Сирия. От своя страни страните от Персийския залив обещаха да предприемат и санкции и срещу тези организации, за които се смята, че са свързани с Хизбула.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА