Last news in Fakti

1 Юни, 2013 11:25 1 072 0

Светът се забави с позицията за Хизбула

  • карлос едде-
  • хизбула-
  • светът-
  • позиция
Светът се забави с позицията за Хизбула - 1
Снимка: БНР

Досега не е известно официално кой отговаря за атаката в Бейрут, но ние имаме доста ясна представа кой стои зад нея. Както винаги има агенти провокатори, които работят за разпространението на конфликта. В този конкретен случай има консенсус, поне в ливанските медии, че това е един вид напомняне от страна на Хизбула, че те имат способността да пренесат конфликта в Ливан. Това каза ливанският депутат и председател на една от най-старите маронитски-християнски партии в парламента - "Национален блок" Карлос Едде в предаването "Събота150" по БНР по отношение на ракетния обстрел над квартали на Бейрут, контролирани от Хизбула.

Ракетите не паднаха точно в райони, контролирани от Хизбула. Те бяха на границата межди християнския и шиитския район в Бейрут. Също така бе стреляно в квартал, контролиран от друзите. Това бе и послание към техния лидер да внимава какво прави. Имам предвид натиска да се проведат предсрочни избори по стария избирателен закон. Това би дало мнозинство на опозиционната коалиция "14 март", която е противник на Хизбула. Шиитската организация няма интерес от провеждането на избори сега, защото не е готова, добави Едде.

По отношение на прогнозите, че е възможна нова гражданска война в Ливан заради конфликта в Сирия и крехкия баланс на религиозните малцинства в страната, Едде коментира: Ако започне гражданска война, а тази мисъл тревожи все повече хора, тя няма да бъде заради дисбаланса в ливанското общество. Това ще се случи, ако сирийският режим реши да вдигне залозите и да въвлече Ливан във войната. Ако сегашната власт на Асад не може да запази контрола в цяла Сирия, алтернативата е отцепването на нова алауитска държава./.../ Някои фанатици наистина мечтаят за разкъсването на Сирия и Ливан на отделни части. Моето опасение е, че евентуална гражданска война може да бъде наложена отвън от хора, които имат интерес от разцепването на Ливан, като план Б, в случай, че сирийският режим не успее да победи бунтовниците.

По отношение на атентата в България Едде заяви: Ако разследването покаже, че членове на Хизбула са участвали в терористичния атентат в България, както и тяхната отговорност за няколко покушения в Ливан, трябва да признаем фактите и да се заемем с проблема. За съжаление твърде дълго международната общност се колебаеше преди да вземе по-остра позиция по този въпрос.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА