Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 17:00 935 8

Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах

  • русия-
  • армения-
  • азербайджан-
  • владимир путин-
  • нагорни карабах

Руският президент Владимир Путин изрази надежда тристранната му среща с лидерите на Армения и Азербайджан да даде възможност за набелязване на стъпки за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах

Путин обнадежден за преговорите за Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази надежда тристранната му среща с лидерите на Армения и Азербайджан да даде възможност за набелязване на стъпки за разрешаване на проблема с Нагорни Карабах, съобщава ТАСС.

"Знам, че имате политическа воля да го направите и ние подкрепяме това. Трябва да очертаем ключовите аспекти, които ще ни позволят да продължим напред по време на нашата среща и на тристранна среща по-късно", заяви руският лидер, обръщайки се към премиера на Армения Никол Пашинян на среща между двамата.

Той подчерта, че разрешаването на такъв сериозен и продължителен конфликт, какъвто е въпросът за Нагорни Карабах, изисква много усилия.

"Всъщност започнахме тази дискусия, когато се срещнахме в Астана, тримата", посочи той, добавяйки, че тези усилия не са достатъчни в момента.

Руският президент отбеляза, че Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) е провела извънредна среща на върха по инициатива на Армения.

Той припомни и как е било договорено прекратяването на въоръжения конфликт.

"По онова време всички ние вярвахме, че осигуряването на мир и създаването на условия за развитие на икономиката на Армения е основната цел, защото деблокирането на транспортната инфраструктура и създаването на нови маршрути са сред въпросите, свързани с икономическото и социалното развитие. В крайна сметка за това работим, всичко това е в помощ на хората", подчерта Путин.

Руският президент изтъкна, че Армения е стратегически партньор и съюзник на Русия от древни времена. Той добави, че "това е специална ситуация" за Русия.

Очаквам, че ще можем да предприемем стъпки за разрешаването на въпроса, завърши Путин.

Преди дни Пашинян заяви, че Армения иска удължаване на мандата на руските миротворци в Нагорни Карабах с до 20 години. Той уточни, че не може сам да реши въпроса с удължаването на мандата, тъй като това е тристранен документ, но настоя руският президент да излезе с такава инициатива.

Русия, която разполага с военна база в Армения, изпрати хиляди миротворци в региона през 2020 г. като част от споразумение за прекратяване на военните действия през 2020 година, по време на които Азербайджан постигна значителни териториални придобивки във и около Нагорни Карабах.

През септември тази година ситуацията на арменско-азербайджанската граница отново се изостри. Армения заяви, че Азербайджан е проявил агресия, а Баку на свой ред определи събитията като провокация от страна на Ереван. Според министър-председателя на Армения Никол Пашинян в резултат на нощните боеве са загинали 49 арменски военнослужещи, а Азербайджан съобщава за 50 убити азербайджански военнослужещи.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 странен народ е руския

    25 1 Отговор
    този защо още не са го отровили ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 то е ясно

    6 3 Отговор
    Оставете арменците в ръцете на азерите, виж как бързо ще си дойдат нещата по местата им. Над 30 години са окупирали Карабах и още реват, че някой ги бие зад врата. Малко им е

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тц Тц Тц

    8 3 Отговор
    Една държава в света назовете която е с Русия. Тези никой не ги бръсне за слива . След тях само пустош
  • 6 Вова Пут.ята из Кремль

    7 2 Отговор
    Тоя кремълски нещастник се опитва да извлече дивиденти от преките преговори между арменци и азери, докато малодушно остави да избият ерцхакската войска по границата. А уж Армения била защитена в измислената ДОКС, ще умра от смях! Явно арменците се уплашиха и ще приемат всичко, а Вова Куйло е смешник...
  • 7 ъндъртейкър

    1 1 Отговор
    Путин е обнадежден,че скоро ще му турят връжника
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.