Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Ноември, 2022 12:45 2 389 48

Зеленски постави условията за преговори с Москва

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • преговори-
  • володимир зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е отворен за разговори с Русия, но само за "истински" преговори, които биха възстановили границите на Украйна

Зеленски постави условията за преговори с Москва - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е отворен за разговори с Русия, но само за "истински" преговори, които биха възстановили границите на Украйна, биха ѝ дали компенсации за руските атаки и биха наказали отговорните за извършените военни престъпления.

Коментарът му, направен в нощното му видеообръщение, идва само дни след съобщението на "Вашингтон поуст", че Вашингтон иска Киев да покаже готовността си за преговори, поради опасения, че като изглежда твърде неотстъпчив, Киев може да навреди на позицията си за международна подкрепа.

В реч, преди да се обърне към световните лидери на срещата на върха за климата днес, Зеленски подчерта: "Всеки, който е сериозен относно климатичния дневен ред, трябва да бъде сериозен и относно необходимостта незабавно да спрем руската агресия, да възстановим нашата териториална цялост и да принудим Русия за истински мирни преговори".

Украйна многократно е предлагала такива преговори, но "винаги сме получавали безумни отговори от Русия с нови терористични атаки, обстрел или изнудване", изтъкна той.

"Още веднъж - възстановяване на териториалната цялост, спазване на Устава на ООН, обезщетение за всички щети, причинени от войната, наказание на всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се повтори. Това са напълно разбираеми условия", категоричен бе президентът.

След като Русия обяви анексирането на четири украински области в края на септември, Зеленски се зарече, че Киев никога няма да преговаря с Москва, докато Владимир Путин е президент. Официални лица в Киев повториха същата позиция през последните дни, като същевременно уточниха, че Киев би преговарял с бъдещия наследник на Путин.

"Да преговаряме с Путин, би означавало да се откажем и ние никога няма да му дадем този подарък", отсече съветникът на Зеленски - Михайло Подоляк, в интервю за италианския в. "Република".

От своя страна секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов също заяви, че основното условие за подновяване на преговорите с Русия ще бъде възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

Данилов каза, че Украйна също се нуждае от "гаранция" под формата на модерна противовъздушна отбрана, самолети, танкове и ракети с голям обсег.

"Русия, преговори. Основното условие на президента на Украйна е възстановяване на украинската териториална цялост", написа Данилов в Туитър.

"Гаранцията - модерна противовъздушна отбрана, самолети, танкове и ракети с голям обсег. Стратегия - проактивни стъпки. Руските ракети трябва да бъдат унищожени преди изстрелване във въздуха, на сушата и в морето".

Русия настояваше Украйна да направи териториални отстъпки като предварително условие за преговори, което ги направи невъзможни за момента, посочи той и добави: "Обществото никога няма да приеме това. Руската армия ще напусне украинската територия и едва тогава ще има диалог".

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори позицията на Москва, че е отворена за преговори, но че Киев ги отказва. Русия многократно е заявявала, че няма да преговаря за територии, които е анексирала от Украйна.

През последните месеци украинските сили са в контраофанзива, докато руската армия се прегрупира, за да защитава окупираните украински територии.

Русия евакуира цивилни от окупирани райони, особено от Херсонска област в Южна Украйна, в операция, която според Киев включва принудителни депортации, което е военно престъпление. От своя страна Москва твърди, че отвежда хората на безопасно място.

Очаква се следващата голяма битка да бъде за малко, контролирано от Русия парче земя на западния бряг на река Днепър, което включва град Херсон - единственият областен център, който Русия превзе след нахлуването си през февруари.

Вчера стана ясно, че съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е провел разговори с руски официални лица за предотвратяване на ескалация на конфликта.

Белият дом обаче уточни, че няма да предприема дипломатически ходове за Украйна без участието на Киев.

"Запазваме си правото да водим преки разговори на високо ниво по въпроси, които вълнуват Съединените щати. Това се случи през последните няколко месеца. Нашите разговори бяха фокусирани само върху намаляването на риска и отношенията между САЩ и Русия", заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божинов

    26 2 Отговор
    на вън е само за вътре
  • 2 За протокола

    67 5 Отговор
    Откога губещите поставят условия?

    Коментиран от #20, #28

  • 3 Истината

    54 4 Отговор
    Белото не прощава на никого !
  • 4 Да бе , да. ! 😜

    53 6 Отговор
    Терористът Зеленски не е никакъв че да поставя условия - марионетка на Саш и Турция за геостратегическите им интереси . Щом БайДън му е казал да започва преговори - да започва ! Без да се прави на интересен !
  • 5 МирО

    39 6 Отговор
    Джуджака наркоман скоро ще преговаря лично с бандера
  • 6 Извод

    36 4 Отговор
    Прав е , но това трябва да важи за целият свят - да се върнат всикчки заграбени и анексирани територия след 1500 година .... смешки в бели дрешки !
  • 7 Най наглите хора са украинците. Да върв.

    42 4 Отговор
    Ще ядът дебелия

    Коментиран от #17

  • 8 ссср

    41 3 Отговор
    Тоя шут трябва да се радва ако Русия въобще му остави половина от Украйна .
  • 9 Ксаниба

    37 3 Отговор
    зеленченко не е в позицията за даиска каквото и да било! Той е в поза.

    Коментиран от #13

  • 10 Фашистка Русия

    8 41 Отговор
    Отново се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света
    са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!

    Коментиран от #14, #27

  • 11 Наблюдател

    35 4 Отговор
    Колкото повече един индивид се друса , толкова повече изпада в умопомрачението на собственният си измислен свят !
  • 12 С терористи не се преговаря!

    8 39 Отговор
    Вън ватниците от Украйна, Грузия, Молдова, Чечения!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ксаниба

    4 24 Отговор
    Никакви преговори, българските путлераси ще се бием за Херсон да последният руски чмобик!

    Коментиран от #34

  • 16 ДойчеЗеле

    16 12 Отговор
    Условията за преговори с Русия са:
    Пълно изтегляне на руснаците от Запорожие, Донецк, Луганск и Крим......и от Москва......И преговори само с нов президент на Русия, избран от нас.
  • 17 Истината

    6 30 Отговор

    До коментар #7 от "Най наглите хора са украинците. Да върв.":

    Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селектирани чудовищни
    морални y poди, при които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лай ната, в които иска да потопи целия свят.

    Коментиран от #48

  • 18 9689

    2 9 Отговор
    Тука не става въпрос за условия а за пълна капитулация......
  • 19 Укра

    18 2 Отговор
    Коментарът му, направен в нощното му видеообръщение

    Всички такива изцепки са все нощни видеообръщения. Явно след белото обича да се снима зеленият че и да се показва. Е понякога се налага да ги трият на сутринта.

    Коментиран от #22

  • 20 стоян

    2 22 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    До 2 ком - другар - Едно въпросче -руснаците печеливши ли са - след още 6 месеца украинците с това темпо ще са избили поне 150 000 и 300 000 сакати - досега са унищожили 2760 танка 5500 бронетранспортйора и след шест месеца руснаците ще ходят на война с каруци и коне

    Коментиран от #26, #31, #35

  • 21 Урюрвкос

    16 1 Отговор
    а само трябваше да дадат временен особен статут на ДНР и ЛНР и след 1 год избори в местна администрация. Кръв се измива само с кръв, края не се вижда на тази война.
  • 22 .....

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "Укра":

    "след белото " Толкова често го повтаряте това, че няма да се учудя, ако сте започнали да го вярвате. А тръгна от един ДОКАЗАН руски фейк.
  • 23 стоян георгиев

    14 0 Отговор
    Еленски единствено,което може да постави са отворени бу з ки и да чака благоволение.

    Коментиран от #24

  • 24 ....

    1 11 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Май руските терористи в Херсон се готвят за това.
  • 25 мдааа

    13 0 Отговор
    А най добре е спешно да спре белото да вдигне белото знаме пълна капитулация, преговори и МИР... Еее ша му остане и 1/3 една трета 0крайна, но и това е нящо!!!
  • 26 Рублата

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    А знаеш ли колко фира даде украйна
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Путинче

    0 15 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    Е губещи в момента е руската парадна армия 😂 Затова Вовата за 20 минути 8 пъти повтори че иска преговори. Защото след тоя резил в Украйна и масовото уволнява е на командващи най накрая ще трябва и той да понесе вина за неуспехите. Бушоните свършват 😂 Накрая ще изгори главния предпазител 😂😂 А Готвача и Кадиров не искат да са бушончета 😂😂 Накрая май Готвача ще сготви Путин 😉😂😂
  • 29 боил

    12 0 Отговор
    Това е някакво малоумие , да не говорим за тези , които на сила ни натрапват тази личност . Възмутително е , превърнахаха Европа в “Алиса в страната на чудесата“ , всичко стана ненормално и не вярваш какво ти пробутват за истина . .
  • 30 Бибитко

    11 0 Отговор
    Зеленият смешник сякаш е превзел Москва, та поставя условия. Дано републиканците в САЩ овладеят Конгреса, че да престане Бай Издън да налива пари и оръжие в Украйна!
  • 31 Абе стуянчо

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    На укрите още от първите дни имизфирясаха всички самолети, техника и около 300,000 войска затова постоянно викат запасняци, а от 1.10.22 взеха и жените, а вече търсят и инвалидите!!!
  • 32 пешо

    9 1 Отговор
    зеления не може да поставя никакви условия
  • 33 Разбира се

    5 0 Отговор
    И поне 10 млрд в неговата сметка.
    Блажени са вярващите
  • 34 Ксаниба

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ксаниба":

    денизе, ти ли си ма???
  • 35 Стуенчууу

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян":

    Пак почна да брои по еврейски
  • 36 Перо

    8 0 Отговор
    Главният виновник за промяната на границата е ционисткия, превратаджииски режим,създаващ и употребяващ, изкуствен нацизъм от неетническа нация, режим,правещ геноцид и дискриминация на големи групи от населението /руско и българско говорящи/,през 21-ви век! Както Горбачов направи непоправими грешки и национално предателство,така и Зеленски провокира войната и обрече на гибел и страдание огромни вътрешни и външни части от населението на Украйна и света. Загуби и територии! Губещата страна не може да поставя условия за преговори! Сам нанесе вреди и е виновен за положението! Неговият и предходния режим са незаконни,след държавния преврат на Майдана!
  • 37 Бай Благой

    7 0 Отговор
    Демек...скоро няма да има дори преговори.
  • 38 Гочо

    3 5 Отговор
    Казаха си го рушляците...за заграбените територии няма да преговаряме.Тогава за какви преговори става на въпрос...да си чешат езиците....руските терористи...
  • 39 Иисус Навин

    0 1 Отговор
    ИЛЛИ ИЛЛИ ЛАМА САБАТХАНИ,КАЗАЛ ИИСУС.И изпил оцета.
  • 40 Ти си

    3 1 Отговор
    Нещо не ми изглежда Зеленски да е в позиция да поставя условия ... ....
  • 41 Олету

    3 1 Отговор
    Едно от условията за преговори на наркомана фашист зеленски към Москва е, Русия да му подари ядреното си оръжие.
  • 42 Пророка !

    2 1 Отговор
    Капана за мишки,скоро ще щракне.
  • 43 ами

    1 1 Отговор
    зеленски иска да смени президента на русия, и на мен не ми харесва бай дън ама не им се меся на сащ
  • 44 Кобилкина

    0 1 Отговор
    На това му се казва -”нощни полюции”.
  • 45 Хахаха

    1 1 Отговор
    ,,А руски означава велик и справедлив, и духовен, и народен, и силен, и верен, и честен, и светъл, и жертвоготовен, и нежен..." ( Дугин).
  • 46 пенко

    1 1 Отговор
    Г НУ СНО ЦИ ОНСТ КО СЕ МИТСКО ИЗТЪРСАЧЕ ---"ЦИКЛОН -Б " ЗА ЦЯЛАТА ВИ С Г АН !!!!!!!
  • 47 нещастник

    1 1 Отговор
    Когато всичко свърши той иска да сложи начало. Не съзнава че е извън играта
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: