Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 10:23 9 144 51

Резултатите на Демократическата партия са шокиращо добри

  • републиканци-
  • демократи-
  • сенат-
  • конгрес-
  • сащ-
  • избори-
  • междинни избори-
  • джо байдън

Републиканците са изложени на голям политически риск

Резултатите на Демократическата партия са шокиращо добри - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за "червена вълна" в САЩ", пише в. "Ню Йорк таймс" във водещо заглавие, предаде БТА.

Контролът над Камарата на представителите и Сената все още не е решен и може да отнеме известно време, за да се очертае по-пълна картина - но вече е ясно, че изборите не се развиват по начина, очакван от Републиканската партия, пише в. Ню Йорк таймс. И двете партии постигнаха значими победи в надпреварите за губернатори и сенатори, но все още няма признаци за очакваната от републиканците "червена вълна" (червеното е цветът, с който се асоциира партията в САЩ - бел. ред.), все още не се е появила, тъй като демократите се представиха достойно на смятани за определящи изборни надпревари в цялата страна.

До ранната сутрин днес само един кандидат на демократите, конгресмен Илейн Лурия от Вирджиния, беше победена в борбата за Камарата на представителите. При други две решаващи надпревари, в Роуд Айлънд и и Вирджиния, спечелиха представителите на "сините". Броенето на гласовете в щатите продължава и при толкова много оспорвани надпревари цялостна картина ще се появи по-късно днес. Но вече е ясно, че изборите се развиха по неочакван начин - демократите дори започнаха да подобряват шансовете си да запазят контрол над Камарата на представителите.

Кандидатите демократи за Сената Маги Хасан от Ню Хемпшир и Майкъл Бенет от Колорадо са спечелили категорично преизбирането си, решавайки две изборни надпревари, смятани за потенциални предвестници на републикански триумф. В Охайо обаче писателят и инвеститор Джей Ди Ванс победи своя претендент от Демократическата партия Тим Райън със седем процентни пункта.

Очаква се тези избори да бъдат едни от най-значимите от години насам, тъй като избирателите определят коя партия ще контролира не само Камарата на представителите и Сената, но и 36 губернаторски поста и редица важни държавни длъжности, като държавни секретари и съдии. Изборът им ще повлияе на останалата част от мандата на Байдън и може да окаже влияние върху самата демокрация в САЩ, отбелязва американското издание. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис спечели гръмка победа в окръг Маями дейд, който от две десетилетия не е гласувал за републикански кандидат-губернатор, а това може да означава предстоящ сблъсък с Тръмп за президентската номинация на партията му през 2024 г., посочва в. "Ню Йорк таймс".

След като през 2018 г. ДеСантис спечели изборите на косъм, с малко над 36 000 гласа, сега той получи преднина от близо 20% (59,3% при преброени 88 % от бюлетините), което му дава възможност да претендира за президентската кандидатура на Републиканската партия на изборите през 2024 г., отбелязва френският в. "Монд".

Победите на ДеСантис в окръг Маями дейд и подкрепата на 56% от латино избирателите във Флорида може да накарат Тръмп да побърза с обявяването на собствената си президентска кандидатура за изборите през 2024 г., за да попречи на губернатора да набира подкрепа за евентуалната си номинация, отбелязва френското издание. Какво обяснява неочаквано доброто представяне на демократите на избори, на които по традиция опозиционната партия има предимство? Възможно е това да се дължи на стратегията на Демократическата партия, която заложи на спорната тема за абортите в предизборната си кампания - въпреки предупрежденията, че това не е въпросът, който избирателите смятат за най-важен, пише британският в. "Гардиън".

Това предположение се потвърждава от факта, че демократите се представиха особено добре в районите с голям брой бели избиратели без силни религиозни чувства. Разбира се, тази стратегия стана възможна само благодарение на решението на Върховния съд на САЩ да отмени съдебното решение "Роу срещу Уейд" - доста предвидима последица от последните назначения в институцията, която въпреки това шокира много американци и може да ги е накарала да реагират. Заслужава да се отбележи и че ДеСантис, отбелязал големия успех на републиканците във Флорида, проявяваше особена предпазливост по тази тема.

Резултатите на Демократическата партия са почти шокиращо добри, предвид състоянието на икономиката. Това показва не само успеха на тактиката им, но и напомня, че републиканците са изложени на голям политически риск, ако инфлацията намалее през следващите няколко години, отбелязва британското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    94 26 Отговор
    Демократите губят катастрофално.Войната в Украйна приключи.Радвай се народе!Мир и просперитет за Европа!

    Коментиран от #10, #11, #21

  • 2 мдда

    75 12 Отговор
    Глупости. на много места имат разлика от по 30-40% с републиканците.

    Коментиран от #41

  • 3 Републиканец

    71 13 Отговор
    И както изментят соросите демократи изборите гражданската война започва.
  • 4 математик

    60 8 Отговор
    Затова ли днес няма ковид ?

    Коментиран от #8

  • 5 Пич

    33 7 Отговор
    Хахаха.....биха ни като маче у дирек , ама е екстра..... Все едно , БСП се оправдава..... хахаха.....
  • 6 Да бе

    61 11 Отговор
    В. Ню Йорк Таймс е в.Правда от времето на Хрушчов! Леко послъгва, някъде около 100%!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ъхъ

    51 7 Отговор

    До коментар #4 от "математик":

    И Зеленски е позеленял!
  • 9 Ерор 404

    77 22 Отговор
    Републиканците направо размазват демократите на дементния старец, не знам кого заблуждавате тук . Военната и финансова помощ за фашистите от Украйна приключва ! Къде ще се крият нашите байдънисти не е ясно.

    Коментиран от #23

  • 10 Хахахаха

    25 61 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А фашистите печелят в Русия! Начело с главния фашист Путин.
  • 11 Пеци

    25 52 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нищо катастрофално няма.Истинските софиянци чакат с нетърпение освобождаването на Херсон, последния пак ще си прибира руското знаме в скрина и ще кисне на Орлов мост да чака АсвАбАдителите.
  • 12 Софиянец

    15 40 Отговор
    Последната надежда на вова се изпари яко дим
  • 13 МммммДа

    39 6 Отговор
    Ето ги резултатите.

    Коментиран от #17

  • 14 шампиона

    35 11 Отговор
    Нали не очаквате, че изборите ще се честни, дори там..Още с президентските се показа, че всичко е нагласено..Не знам само как изпуснаха Тръмп да изкара един мандат..
  • 15 Токсик

    54 9 Отговор
    Вчера Европа заяви , че не може да отпусне обещаната по-рано помощ от 3 милиарда евро за нацистите от Украйна. Същото ще чуем и утре от задокеанския обор след като републиканците ни отърват от неофашистите на демократите и спрат всякакви помощи за нацистката хунта в Киев.
  • 16 ще ви се

    49 7 Отговор
    алооо има хиляди чужди сайтове за информация - що за глупости драскате тук - ха ха ха
  • 17 дааа

    30 7 Отговор

    До коментар #13 от "МммммДа":

    точно :) но това как да го обясниш на тази истинска новинарска медия - фактите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 уaйтнoйз

    12 5 Отговор
    не е всжно кой как гласува, а кой брои гласовете. ама ае и аз ще се направя на изненадан :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай-бай бай Дън !

    26 6 Отговор
    аре бай-бай , бай Дън !
  • 23 Тодоров

    37 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ерор 404":

    Ами кого заблуждават, себе си. На целия свят е ясно, че в. "Ню Йорк таймс" е вестник на демократите, а Тръмп дори го нарича омразен вестник с фалшиви новини. Каква друга водеща статия да напише NYT, освен, че демократите се представят сравнително добре. Гледах картата на щатите, почти всичко беше в червено, и републиканците най-вероятно ще изместят от камарата на представителите онази вещица Нанси Пелоси.
  • 24 свършекът

    16 39 Отговор
    Независимо кой спечели , разпадът на Русия е неизбежен .
  • 25 българина

    35 7 Отговор
    факти, толкова ви личи от известно време на чия хранилка сте... дано натрупате повече за след сушата, която ви чака, освен ако не обърнете палачинката.
  • 26 За протокола

    30 8 Отговор
    А така пускайте фейкове и зеленото джудже да чете, може пък от радост да прешмърка и да отърве света
  • 27 Г.Георгиев

    34 7 Отговор
    Демокрацията в САЩ, отново изненада света.
    Оказва се, че 2 милиона починали американци, имат правото все още да гласуват . :)

    Коментиран от #51

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Става интересно

    11 26 Отговор
    Съветниците на Байдън, вече го предупреждават че след резултатите от междинните избори, републиканците са във форсирана контраофанзива и времето за протакане с продължителното стратегическо изтощаване на Русия във войната с Украйна е изтекло, затова ако иска да спечели втори мандат като президент и да е победител в САЩ на следващите избори, трябва веднага в оставащите 2 години незабавно да ускори военната помощ и подкрепа за Украйна до победата и капитулацията на Русия във войната...!!!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да но...

    26 5 Отговор

    До коментар #29 от "Става интересно":

    При победа на Републиканците, дори и да няма импийчмънт а Байдън да остане до края на мандата си, то ще бъде само като кукла. Никакви решения няма да може да взимат демократите.

    Коментиран от #33

  • 32 стоян георгиев

    7 32 Отговор
    Проблема на републиканците е тръмп.той направи маса хора фенове на демократите и ако не бъде позорно изгонен баидън ще вземе и втори мандат.стабилизира ли се американската икономика което ще стане републиканците нямат шанс с този клоун начело.

    Коментиран от #39

  • 33 стоян георгиев

    7 24 Отговор

    До коментар #31 от "Да но...":

    Тва е само путлераска мечта.

    Коментиран от #34

  • 34 Да но...

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Коя е тази мечта? Да спечелят Републиканците ли? Или?

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 На Изборите в САЩ "печелат" и двете

    17 5 Отговор
    Партии според тях самите!! На практика ще спечели ТРЪМП!!
  • 37 стоян георгиев

    3 13 Отговор

    До коментар #34 от "Да но...":

    Няма повод за импиичмънт тва едно второ дори да няма мнозинство американския президент може да взема решения .та не пиши щуротии.даже да нямало импиичмънт....няма да има и без даже хахаххааха

    Коментиран от #38

  • 38 Да но...

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Значи нищо не разбираш. Ясно е!
    Никакви решения не може да взима...

    Коментиран от #45

  • 39 Моряка

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Интересен анализ и кристално ясно бъдеще.Стоянчо,на боб ли гледаш или на кафе?

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сигурно

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "мдда":

    но нали знаеш, че надеждата умира последна...
  • 42 Флипп

    7 2 Отговор
    Не случайно Байдън ни в клин ни в ръкав един месец преди изборите заговори как резултатите ще са изненадващи, цяла Америка е пропищяла от неадекватните политики на либералната сган, но на избори не можеш да ги пипнеш. Демокрацийка баце...
  • 43 трамп пам пам

    6 5 Отговор
    докато рижия идиот говори от името на републиканците ще е така
  • 44 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Моряка":

    И на боб.
  • 45 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Да но...":

    Я провери кви решения взе Тръмп за Сирия Афганистан и Ирак без одобрението на конгреса.може тогава поне да ти просветне.
  • 46 ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ...

    3 4 Отговор
    ТУКА САМО ВИ МАНИПУЛИРАТ МЕДИИТЕ И ВИ ПРЕДСТАВЯТ ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ.СКОРО И ТЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА МАНИПУЛАЦИИГЕ.
  • 47 Тон

    3 5 Отговор
    Украина какво да и харесвам, с манталитет от 1980 по обед ходят пияни вече. Те имат грозно минало, и още по грозно настояще! Преди се кланяха на Хитлер и избива ха своите който не са съгласни с тях сега всичко се повтаря, и този конфликт не е без причина. Ание украйнският режим сега се кланяме на англосаксите от който никой добро не е видял!

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ОШипка радефф

    3 3 Отговор
    ИЗНЕНАДИ НЯМА ! ЕДИНСТВЕНО БИТИЯ ТРЪН/п/ НАДУВА ФАНФАРИТЕ ! ЗА НАС Е ДОБРЕ , ЧЕ ПОМОЩА ЗА УКРАИНА Н Я М А ДА СПРЕ !
  • 50 Червеното ядрено копче

    1 0 Отговор
    Инш аллах.......
  • 51 Филип Ейджи

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Г.Георгиев":

    Даже избирани!