Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 14:40 571 1

ЕК иска да повиши киберсигурността

  • хакери-
  • киберсигурност-
  • ек-
  • ес-
  • интернет-
  • сигурност

Последните удари по енергийната и транспортната инфраструктура показаха опасността

ЕК иска да повиши киберсигурността - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи днес предложение за повишаване на европейската киберсигурност с обединяването на усилията на гражданските и военните организации. В предложението се отбелязва, че мярката се налага заради влошената обстановка на сигурност след началото на руската война в Украйна.

Последните киберудари по енергийната и транспортната инфраструктура показаха опасностите, затова са необходими допълнителни действия за защитата на гражданите, въоръжените сили и мисиите на ЕС, се посочва в съобщението. ЕК уточнява, че цели да се постигне съгласуваност между цивилните и военните организации в защитата срещу подобни посегателства.

Комисията отбелязва, че дори безобиден софтуер може да стане причина за пробиви в сигурността на дружества и правителства. ЕК предлага да се въведат общи изисквания за сертифицирането на софтуер. Държавите от ЕС трябва да вложат повече средства в съвременни способности за военна електронна защита и бюджетът на ЕС може да бъде използван за тази цел, пояснява комисията, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон

    1 0 Отговор
    С решенията си Европейската Комисия, трупа БЮДЖЕТНИ РАЗХОДИ, които от някъде трябва да се събират ?

    Кой НАЗНАЧАВА АДМИНИСТРАТОРИТЕ в ЕК ( Европейската Комисия ) ?!

    "Скритите факти от Лисабонския договор. 17.9.2019" - в ютуб