Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 14:37 1 608 17

По примера на Русия: Китай се опитва да се намеси в изборите в САЩ?

  • китай-
  • русия-
  • тайван-
  • сащ-
  • избори-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • хакери

Китай се опитва да повлияе на вота в САЩ с дезинформационна кампания, в която участват китайски хакери

По примера на Русия: Китай се опитва да се намеси в изборите в САЩ? - 1
Снимка: Shutterstock

На 8 ноември в САЩ се провеждат междинни избори. И ето, че отново има опити за намеса в изборния процес, става ясно от доклад на изследователския център на Гугъл - Mandiant, публикуван наскоро. Според него в онлайн пространството тече дезинформационна кампания, опитваща се да подхранва политическото напрежение в САЩ преди вота, която в голяма степен е свързана с китайски хакери. Сред наративите, които хакерите се опитват да прокарат в американското онлайн пространство, са опити за разубеждаване на американците да гласуват, всяване на съмнение в европейските съюзници на САЩ, както и твърдения, че Вашингтон носи отговорност за саботажите на газопровода "Северен поток".

Китай става все по-агресивен

Опитът за намеса в изборния процес на САЩ е сценарий, познат от изборите за президент през 2016 година, когато Москва бе обвинена в умишлена хибридна кампания срещу демократичния вот в страната. Китай обаче рядко се е намесвал толкова отявлено в чужди вътрешни процеси. Но тенденцията пропагандните действия на Пекин да стават все по-агресивни се задълбочава, смята Румена Филипова, съосновател на Института за глобални анализи. "Нещо, което наблюдаваме още от началото на пандемията от коронавирус, е начинът, по който Китай изостри пропагандната си дейност в света", казва експертката.

Според Филипова тази склонност на Пекин трябва да се разглежда в общите тенденции на развитие на китайската външна политика в последните години. "Постепенно те спират да действат по начина, по който са действали преди - да се развиват икономически и да не бъдат агресивни на международната сцена, защото това евентуално би довело до агресивна кампания и срещу тях", коментира експертката. По думите ѝ тази тенденция се наблюдава по-ясно в последно време и това е свързано с консолидацията на власт от Си Дзинпин във вътрешно отношение. "В международен план Китай вече много по-ясно действа срещу Запада и това противопоставяне е все по-изострено."

Копиране на тактиките на Русия

Филипова отбелязва и очевидната прилика между подхода на Китай и този на Русия. "Китай все повече копира руските стратегии, тактики и послания за дезинформация", казва експертката. "В момента е много сходен начинът, по който китайците се опитват да насаждат разделение в американското общество и да всяват недоверие в демократичната система."

Хибридните атаки, които китайски хакери предприемат срещу Запада, показват, че Пекин се учи от руските стратегии, казва Филипова. Според нея съвпадението на дезинформационните наративи е ясен знак, че Пекин и Москва споделят един светоглед както за международните отношения, така и за мястото си в света. "Те са обединени помежду си от своята антизападна политика и цялостна ориентация в международните отношения", казва Филипова.

Фактът, че Китай не дава еднозначен отговор на въпроса подкрепя ли Русия във войната в Украйна, е нещо характерно за външната политика на Пекин, смята експертката. Според нея това е стратегия, с която Китай се опитва да избегне негативните последици за себе си от явна и директна подкрепа за Русия - такива би имало особено в икономически план. "Китай обаче определено показва своята реална насоченост в хибридните си действия, подкрепяйки руските дискурси", коментира Филипова.

Аналогии между сценариите Украйна и Тайван

Подкрепата на Китай за Русия по отношение на войната личи и в това, че част от дезинформационните послания, установени от доклада на Mandiant, са пряко свързани с руското противопоставяне със Запада. "Това, че саботажът на "Северен поток" присъства в наративите показва ясно, че Китай подкрепя руските действия, които са агресивно насочени срещу Запада", смята Филипова.

Според нея Пекин вижда ясна аналогия и между позицията на Москва относно Украйна, и своята относно Тайван. Принципът, който Русия използва като един от основните стълбове на дезинформационната си стратегия - прехвърлянето на вина върху Запада, е също стратегия, която Китай би искал да заемства. "При потенциално изостряне на напрежението с Тайван, Китай със сигурност ще използва този метод, за да прехвърли вина върху САЩ, които са и най-важният съюзник на Тайпе. Затова и Пекин използва този момент, за да прави опити за вмешателство в американската система", коментира експертката.

Опит за удар по основите на американската демокрация

Филипова е категорична, че с опита си за намеса в междинните избори в САЩ, Китай не се опитва да подкрепи някой конкретен кандидат за сметка на друг. "В Америка определено няма политическа сила, която да изразява прокитайска позиция. Там политическият консенсус е в това, че Китай представлява заплаха за световния ред и принципите и нормите, върху които той е установен", казва експертката.

Част от дезинформационните послания, открити от проучването на Mandiant, са насочени именно към разубеждаване на американците изобщо да гласуват на междинните избори. Това кара Филипова да смята, че онова, което Пекин се опитва да постигне, е много по-мащабно. "Те използват тази възможност да насаждат разделение като цяло в обществото и да подкопават доверието в демокрацията, политическите институции и да настройват едни обществени групи срещу други."

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8666

    35 2 Отговор
    И те ли?
    Само ние още не сме сме намесили.
    Докога ще чакаме?
  • 2 Теле

    31 3 Отговор
    Китай опитвал, а нашите машинки ги хакват от сащ посолството

    Коментиран от #4

  • 3 Ами

    21 2 Отговор
    няма само обора да се меси в цялата планета!
  • 4 А неее бе

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Погрижи се да разбереш в тебе какво е хакнато?
  • 5 Ха,ха,ха

    25 1 Отговор
    То все Русия и Китай им виновни. Ааааа, тя причината никога не е в тях. На калпава ракета, космоса и крив.Те сближиха Русия с Китай. Сега ще им ядете попарата.
  • 6 Вирус

    17 1 Отговор
    Зеуе много сте обратно на острото сега пък китай не бе целия свят се меши в изборите на краварите вие сте пълни смешници
  • 7 ДжанамХанам

    17 2 Отговор
    фащ ще изгубят тази война
  • 8 Додо

    16 2 Отговор
    Китайският посланик раздава сандвичи и казва как да се гласува(Извинете!Това беше Пелоси, в Украйна,но това не се наричаше намеса).
    Плиткоскроено оправдание за демократите,които се очаква да загубят и сега тренират,че Космосът им е попречил.
    Бай,Бай, Байденко !
  • 9 Някой

    17 0 Отговор
    На американците все някой им е виновен. Особено на демократическата партия. Или Русия, или Китай. Може и Иран и Северна Корея. А те, милите, никога никъде не се мести по света. Ни в избори, ни войни разпалват, ни милиони цивилни изтрепват в опит за налагане на митичната демокрация.
    Чудят се с какво да оправдаят утрешното си поражение на междинните избори. Не, разгром ще е.
  • 10 Дедо Z

    14 0 Отговор
    Аман от пишман-анализаторки!
    За Нюланд и Майдана нещо да кежете?
    Много "дълбоки мисли" от такава "плоска" ....толожка!
  • 11 сорос веле

    5 2 Отговор
    Глупости, Китай е на страната на демократите, не срещу тях. Републиканците са по-твърди спрямо Китай.
  • 12 ханс

    11 0 Отговор
    Според тея лумпени президентите в сащ ги назначават ту Русия,ту Китай
  • 13 лицемери

    10 0 Отговор
    Русия и Китай ли им пратиха 4 млн фалшиви бюлетини по пощата????
  • 14 Котка ученият

    3 2 Отговор
    Според плана на Русия на тези избори не трябва да има победители. Всички ще загубят, Америка ще загуби, Европа ще загуби, светът ще загуби.
  • 15 Спикер

    8 0 Отговор
    Каква невероятна футболна драма , драги зрители ! Руснаци и китайци спорят кой да назначи президента на краварите !
  • 16 човек от народа

    3 0 Отговор
    на най-демократичната демокрация скоро и марсианците от сатурн ще започнат да ѝ се мешат и пречат !
  • 17 Малоумници

    2 0 Отговор
    Нищо ново не могат да измислят. След Русия сега и КНР започна да им пречи на изборите. Ми да си вземат наблюдатели от Българско.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания