Last news in Fakti

30 Юли, 2013 09:26 993 1

Израел и Палестина отново на масата за преговори

  • израел-
  • палестина
Израел и Палестина отново на масата за преговори - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел и Палестина отново седнаха зад масата за преговори. Това става след тригодишно прекъсване. Преговорите са под егидата на САЩ и се провеждат във Вашингтон.

Президентът Барак Обама приветства инициативата, но предупреди, че Израел и палестинците са изправени пред много трудни решения.

В знак на добра воля Израел се съгласи да освободи около 104 палестински затворници.

Повечето от затворниците са от две десетилетия зад решетките и излежават повечето от тях доживотни присъди за своите терористични актове срещу еврейски цивилни цели като градски автобуси, жени и деца.

Държавният секретар Джон Кери отбеляза, че това е много специален момент. Той призова и двете страни да са готови да направят компромиси.

Израелската делегация е водена от министъра на правосъдието Ципи Ливни, а палестинската - от главния преговарящ Саеб Ерекат.

Ципи Ливни дори седна до Саеб Еракат на масата в залата на Държавния департамент, където държавният секретар Джон Кери даде вечеря - ифтар в чест на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Вероятно спорните въпроси между Израел и Палестина няма да бъдат обсъждани засега. Сред тях са бъдещето на израелските селища на Западния бряг, статута на Ерусалим и съдбата на палестинските бежанци.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tatar

    0 0 Отговор
    da se pazari6 s evrein MISIYA IMPOSIBEL