Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 19:41 5 707 33

11 години затвор за шефката на компания за медицински изследвания

  • елизабет холмс-
  • теранос-
  • сащ-
  • съд-
  • затвор-
  • присъда-
  • изследвания-
  • медицински изследвания-
  • лаборатория-
  • кръвен анализ

Тя е излъгала, че може да диагностицира стотици заболявания само с една капка кръв

11 години затвор за шефката на компания за медицински изследвания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съд в град Сан Хосе, щата Калифорния, осъди основателката и главен изпълнителен директор на биотехнологичната компания "Теранос" (Theranos) Елизабет Холмс на 11 години и три месеца затвор за измама на инвеститорите, предадоха световните агенции.

Окръжният съдия Едуард Давила, осъди Холмс по три обвинения в измама на инвеститори и едно - в заговор. Съдебни заседатели признаха 38-годишната Холмс за виновна през януари след продължило три месеца съдебно дело, отбелязва Ройтерс. Съдията оповести, че срокът на наказанието започва да тече от 27 април 2023 г. Очаква се адвокатите на Холмс да поискат от съдията да ѝ разреши да остане под гаранция за срока на обжалването.

Преди да бъде произнесена присъдата, помощник-прокурор Джеф Шенк каза на съдията, че 15-годишна присъда "би отправила послание, че целта не оправдава средствата". Адвокатът на Холмс, Кевин Дауни, поиска за нея домашен арест, заявявайки, че снизходителността би била оправдана, тъй като за разлика от човек, извършил тежко престъпление, нейните действия не са били продиктувани от алчност. Според съдебната документация Федералната пробационна служба е препоръчала 9-годишна присъда затвор.

Холмс основава биотехнологичната компания "Теранос" през 2003 г., когато е 19-годишна студентка в Станфордския университет. Година по-рано тя получава стипендия за изследователски проект. Отказва се от следването си и убеждава своя преподавател по химическо инженерство Чанинг Робъртсън да използват парите за разработване на новаторска система за кръвен анализ. Идеята на Холмс е да създаде устройство, което може да извършва десетки анализи и да диагностицира стотици заболявания само с една капка кръв, взета от пръста, предаде БТА.

Идеята се оказва привлекателна за инвеститорите. Капитализацията на "Теранос" бързо се увеличава, като в определен момент възлиза на 9 милиарда долара. Стартъпът се превръща в една от водещите компании в Силициевата долина, а Холмс бива сравнявана със Стив Джобс, Илон Мъск и Марк Зукъръбърг. През 2015 г. обаче става ясно, че устройството за кръвен анализ "Едисон" не работи. Холмс е дадена на съд за мошеничество и измама на инвеститорите, след като компанията бързо се обезценява и престава да съществува.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    49 8 Отговор
    Типични краварски ценности, измами и мъни

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Скорпи

    18 7 Отговор
    Цели три месеца се е проточило...да дойдат в БГ...за два часа ще я осъдят ,не е казал Гешев...не е станало...
  • 3 Руснаков

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    А в Русия...Искърското...какво е ..корупция и подкупи.....до х..
  • 4 Майна

    32 2 Отговор
    Тя може да лекува само с една капка кръв, с квантова матрица, по метода ,който откраднаха от Гаряев ,и който миналата година ,,почина,, , лека му пръст на този велик човек..
    Фармацията, създадена от ,,давоските гешефтари,, не прощава..

    Коментиран от #25

  • 5 За нея добре

    42 2 Отговор
    А тия с недоизследваните опасните странични явления на ваксините кога, а !?
    Или те си вързаха гащите с подписването на "информирано" съгласие ?
    Вашата ма...... !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Риторично

    20 6 Отговор
    А просото киро и лъжливия асан колко ще лежат задето ни уредиха с 30% по-скъп руски газ, а и сега ще плащаме глоба на Газпром?
  • 8 Галина Колева,

    24 3 Отговор
    Да, неудобна за фармацевтичните мафии. Както казва един индиански шаман за рака има билки, но за фарм. компании не е изгодно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Преминаващ оттук

    33 2 Отговор
    Тези американци са толкова кухи, че не може човек да си представи. Щом бяха стигнали до там да пият белина по време на пандемията, правете си изводи. Между другото живял съм там седем години и съм видял акъла им. Видял съм и как си правят къщите от талашит, дървени конструкции и гипсокартон. Тухлата и варта за тях е непозната. Тук такива ако мога да го нарека дом наричаме дървени бараки. При един по-силен вятър всичко отива на кино.

    Коментиран от #24

  • 12 моше

    30 2 Отговор
    де да бяха толкова строги и към създателите на "васкините" дето уж предпазвали от короната и сега една камара ваксинирани страда от странични ефекти

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    20 2 Отговор
    Ковид-математиците и лаборантките от Берн. ще ги съдим ли, или Бог ще им въздаде?
    Щото Бог знае как да накаже.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Истината

    16 2 Отговор
    При живков ги съдеха директори, учени и лежаха за нищо по затворите. Директора на ДАП, т. е, началника Кирчев, бе убил стара жена с колата и го осъдиха ефективно, жена му се казва Роза, а дъщеря му по време на живков бе известна цигуларка и ходеше в САЩ. А роза живее зад мвр в провинцията, в къща, дано да е жива и здрава. Железни закони имаше при бай Тошо, и бе за мен Ок.
  • 17 Госあ

    26 2 Отговор
    Хахаха има ли печалба, всичко е наред въпреки съмнителни резултати и рискове за потребителя, но няма ли печалба - 11г затвор ! Краварски ценности хахахаха Жалка история.
  • 18 Артилерист

    23 2 Отговор
    Четох в една американска книга, не помня вече коя, че една млада аспирантка постигнала значителен резултат със собствена методика за ограмотяване на маймуни. Извикал я шефът, попитал я това ще помогне ли и за ограмотяване на хора (американците), тя отговорила утвърдително, той казал, че това не е добре-ще вземат да разбират, че ги лъжам-прекратил работата й по тази тема, увеличил заплатата й три пъти и я прехвърлил в колектив за създаване на пилета с по три бута...
  • 19 стоян георгиев

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "моше":

    Една голяма част от тези които страдаха,вече не страдат,защото са в Божието царство,а там страдания няма...
  • 20 Вижте сега,

    12 1 Отговор
    Този случай е нагледен пример за това какво се случва с научните изследователи днес, когато бизнесът и печалбарството напълно надделяха над науката. Случаят граничи с наука и изобретение. Елизабет може да се класифицира като учен. Не можеш да даваш затвор заради това, че научната хипотеза е отхвърлена и не работи. Елизабет, разбира се, в даден момент се е заиграла - нормално за младостта. Истинският проблем обаче е, че финансовите ястреби около нея, бидейки безумно алчни и оставайки с пръст в уста, са решили безмилостно да я накажат. Днес, инженерният и изследователски кадър е здраво притиснат "до стената", защото контролът в корпорациите е изцяло превзет от "бизнесмените". Отливът сред младите от трудните технически специалности е голям. Инженерът вече не е сред уважаваните професионалисти. Всичко това, разбира се, ще има своите негативни последствия.
  • 21 Серсем

    6 1 Отговор
    Епа нашата българска Ружа трябва също толкова да и дадат. Така де, престъплението е, че е излъгала инвеститорите.
  • 22 уaйтнoйз

    5 1 Отговор
    теранос си беше перфектна схема. обшеството требе да получи жертва и я получи :)
  • 23 От чужбина

    9 4 Отговор
    Не са ми ясни подробностите, но ми се струва, че е осъдена НЕ справедливо. Тя вероятно наистина е искала да сътвори нещо ново, а т.нар. инвеститори се оказват някакви алчни наглеци дето са се надявали да приберат огромни печалби от нейната разработка. Ами те е трябвало да са на ясно със степента на риска. Ако инвестираш в нещо е редно поне малко да си запознат и технически с нещата. Например преди време в едни коментари, някой беше написал как някъде около София ще се построи някаква ферма, първата в света, за незнам си какъв вид бамбук който растял екстремно бързо и ставал за гориво за ТЕЦ. ДА, ама който малко разбира от енергия и т.н. може сам да прецени, че идеята е твърде НЕ реалистична. Та подобно е положението и с това устройство. Аз не разбирам нищо от кръвни изследвания и не бих инвестирал в подобно устройство. Нека инвестират тези който разбират от това. Ако аз инвестирам, ще е като игра на ТОТО или лотария.
  • 24 Няма такава държава

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Преминаващ оттук":

    А тия където са умни са емигранти европейци цялата им научни общност е извън Америка
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 уaйтнoйз

    6 1 Отговор
    схемата си е все същата. мъск е същия психопат. просто и а късмет да крепи къшата от карти по-дълго време.
  • 27 Американска им работа!

    10 1 Отговор
    Занимават се само с лъжи, мошеничество, кражби и падпалване на войни.
    What a waste of life!
  • 28 хензел и гретел

    6 0 Отговор
    Гледах документален филм затова и тази лъжеше хората че са здрави от една капка кръв хора които наистина са болни но ги таксуваш доста по-евтино от останалите здравни заведения в щатите където всичко е платено и е доста скъпо
  • 29 абе

    7 0 Отговор
    Документалния филм може да го намерите в документални.com и ще видите за каква измама става въпрос не я правете на ангел долна измамница е
  • 30 Гръч

    3 1 Отговор
    Цели 12 години цялата краварска напаст бива лъгана от една студентка и една машина и за 12 години никой не е разбрал нищо чак накря по някаква случайност и грешка
  • 31 Икономиката е наука за грабенето

    1 0 Отговор
    Харвард, Станфорд .... все мошеници!
  • 32 Мисля

    0 0 Отговор
    А за парацетамола кога ще има разследване?
  • 33 гост

    0 0 Отговор
    От тези 9 млрд. само 100млн. да е прибрала на кайманите, пука й дали ще лежи 5-6г. ефективно или не. Малко като стартрек е било като идея, ама също като стартрек - само на филм.