Last news in Fakti

31 Август, 2021 19:23 9 071 40

Лъжа за 9 милиарда: възходът и падението на детето чудо Елизабет Холмс

  • елизабет холмс-
  • theranos

Малко преди „Theranos“ да банкрутира, служители на фирмата унищожават сървър, на който са съхранени резултатите от милиони кръвни анализи

Лъжа за 9 милиарда: възходът и падението на детето чудо Елизабет Холмс - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тя е само на 19, когато основава биотехнологичната си фирма. Редица прочути хора вярват в нея и влагат милиони. Накрая всичко се оказва огромна лъжа. Това е историята на възхода и падението на детето чудо Елизабет Холмс.

Допреди шест години тя беше смятана за голямата звезда на Силициевата долина. Елизабет Холмс, която днес е на 37 години, дори беше сравнявана с основателя на "Apple" Стив Джобс, когото тя обичаше да имитира, носейки например типичните за неговия стил на обличане черни пуловери. „Първо те смятат за побъркан и се борят срещу теб, а после ти променяш света“, заяви Холмс по време на една подиумна дискусия преди шест години.

Пътят на Елизабет Холмс

Когато през 2003 година основава биотехнологичната си фирма „Theranos“, Холмс има за цел да революционизира сферата на кръвните изследвания. По онова време тя е едва 19-годишна и тъкмо е прекъснала следването си в Станфорд още след първата година. Холмс успява да привлече могъщи инвеститори - издателят Рупърт Мърдок влага 100 милиона долара в нейния стартъп. Същата сума добавя и бившата американска министърка на образованието Бетси де Вос. Фирмата на Холмс привлича още десетки големи инвеститори, а в Надзорния съвет са известни личности като някогашните външни министри Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

Преди през 2016 да бъде разкрита цялата измама, „Theranos“ има славата на деветкратен „unicorn“ - стойността на фирмата се изчислява по онова време на 9 милиарда долара. „Ако тази технология действително беше функционирала, това щеше да сложи край на традиционните кръвни тестове - такива, каквито ги познаваме и до днес. С нея те щяха да спечелят страшно много пари“, казва разследващият журналист Майкъл Сиконолфи от „Уолстрийт Джърнъл“ по повод тогавашната истерия около „Theranos“.

Разработеният от фирмата на Холмс уред за кръвен анализ се нарича „Едисън“ и представлява черна кутия с големината на настолен принтер. Само с няколко капчици кръв уредът можел да извършва около 240 различни анализи на кръвта. Такива са поне амбициозните реклами. В крайна сметка обаче се оказва, че „Едисън“ определя с точност само едно - дали някой има херпес.

През 2015 година репортер на „Уолстрийт Джърнъл“ разкрива, че Елизабет Холмс тайно е използвала уреди за анализ на фирмата „Siemens“. Холмс обаче отхвърля обвиненията: „Никога не сме използвали чужди лабораторни уреди. Всеки тест е бил провеждан с разработената от нас технология“, твърди тя по онова време.

Малко по-късно мнозина от 800-те сътрудници на фирмата излизат пред обществеността, защото не желаят повече да прикриват машинациите на Холмс. По това време уредът „Едисън“ вече се ползва от редица аптеки в САЩ и постоянно дава грешни резултати.

Съдебният процес срещу Елизабет Холмс е изправен пред един основен проблем: липсват категорични доказателства, че тя съзнателно е мамила всички. Малко преди „Theranos“ да банкрутира, служители на фирмата унищожават сървър, на който са съхранени резултатите от милиони кръвни анализи.

Оневиняващи обстоятелства?

Освен това стана известно, че адвокатите на Елизабет Холмс ще се опитат да приведат оневиняващо обстоятелство - Съни Балвани, бившият заместник на Холмс в „Theranos“, с когото тя е имала и интимни отношения, ще бъде представен като организатор на цялата машинация. Твърдението е, че години наред той е оказвал психически и сексуален натиск над Холмс. Ако тя бъде призната за виновна, я очакват до 120 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Сийка

    43 0 Отговор
    9 милярда за Елизабет Холмс: Възходът и падението на лъжата.

    Коментиран от #25, #32, #35

  • 2 5679

    84 9 Отговор
    Женския Илън Мъск.

    Коментиран от #11, #23

  • 3 Мъдурко

    87 2 Отговор
    Докъ има балъци, ще има и терикати!
  • 4 РЕАЛИСТ

    105 11 Отговор
    Целта оправдава средствата. И Бойко ви се направи на министър председател и направи пари горе долу, колкото тази жена, ама като има балъци, как да не ги излъжеш.
  • 5 плюс минус

    86 4 Отговор
    Приказки за наивници.
    Те така ние, българите, решихме, че демокрацията ще ни направи богати и щастливи.
    Ядец!
    Явно за човечеството трябва нов социален ред, защото това, което е в момента е "Мижи да те лажим"!
  • 6 !!!?

    22 57 Отговор
    Репортажа май е за Киро Факиро с недоказаното канадско гражданство в Румъния !!!?
  • 7 аууууууу

    28 46 Отговор
    Тя не е успяла, но след нея някой ще успее. Така се развива света ,а вие освен да давате акъл, да пиете ракия и да пишете тъпи коментари- друго не можете.
    То за тва сме и извън нормалния свят.

    Коментиран от #19

  • 8 !!!?

    15 35 Отговор
    Киро от дъното на Язовиро нали обеща да ви направи богати само ако се корумпирате колкото словенците. Направете го "Цар" !!!?
  • 9 Гост

    94 5 Отговор
    Защо да е лъжа и измама... Например в България бяха откраднати заграбени за 30г. в пари и активи (на нашите бащи, майки, дядовци, баби..) над 300 000 000 000 евро... И никой никого не наказа, даже вече ги хвалят

    Коментиран от #10

  • 10 !!!?

    23 37 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Имаш предвид червената русофилска Мафия по времето на соца и след "пржмяната" !!!?
  • 11 Ан тидебил

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "5679":

    Колко со пр ост
  • 12 Mалее

    11 1 Отговор
    Мале-е-е 120 години затвор!
  • 13 Хаха

    74 13 Отговор
    А лъжата за кацането на Луната колко ви струваше? Че то и сега САЩ без да купят руски двигатели не могат да преодолеят земното притегляне, ама преди 50 години ходили до Луната! Уорнър Брос представя...

    Коментиран от #14

  • 14 Хехе

    18 48 Отговор

    До коментар #13 от "Хаха":

    А за "полета" на Гагарин,няма ли да ни светнеш бе,клозетен експерт?

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Механик

    38 4 Отговор
    Всички ИЗДИГНАЛИ се са точно такива. Просто на едни им дават "още гювеч" (гейтс, мъск, сорос), надруги им режат пипалата (епщайн, холмс, гинка (дето купи чез), бойко борисов (дето го детронираха)....
    На път е сегашният президент на България (в случай, че не слушка ковидарите).....
    Е така са нещата в света, а вие си мислите, че талант и ум са най-важни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Офф

    39 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хехе":

    Станцията МИР кой я създаде, бе, идиот безмозъчен?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мноого

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "аууууууу":

    е сгодна за мандръсане, ще си забрави неволите! Баш сега като е на топа на устата искам да съм й адвокат...
  • 20 нашия

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хехе":

    кой де а кажи ти като знаеш кой суздаде совалките......

    Коментиран от #22

  • 21 гост

    13 1 Отговор
    Ами какво става с Никола- великата компания за камиони? Абсолютно измамна схема, в която скочиха големи компании, Гугъл изгоря с много стотици милиони. И какво? Нищо, пича си е наел адвокати и няма да лежи, а източил торбите с милионите долари, направили няколко прототипа и готово.
  • 22 Хехе

    4 23 Отговор

    До коментар #20 от "нашия":

    Абе не знам кой,само знам,че рушляците я прекопираха,както китайците копират каквото им падне.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Анонимен

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "5679":

    Аааа! Не! Бил Гейтс, Дьорд Шорош....!
  • 24 Пешо Папура

    4 28 Отговор

    До коментар #22 от "Хехе":

    Те и в копирането са сакати. Направиха един Буранчик дето фръкна веднаж и после го паркираха за вечни времена из казахските трънаци. А за Конкордчик да не говорим. Не само че го копираха, ами и едни свестни двигатели не можаха да му намерят. Продаваха билетите за него в комплект със шлемофон, тефтерче и моливче( даже за рекламна химикалка се скръндзееха бонзите от цк на КПСС).

    Коментиран от #27, #30

  • 25 Анти Хунта

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Сийка":

    Тази удари Бойко и Доган,
    направо в земята!
  • 26 Алф

    8 7 Отговор

    До коментар #22 от "Хехе":

    Преди това и Конкорда копираха, Ту144 се наричаше.
  • 27 Хехе

    5 9 Отговор

    До коментар #24 от "Пешо Папура":

    Те си преписват от край време,защото ги бива в кражбата,но не толкова в изобретяването.Глей им недоиздяланият "стелт",дето още не могат да го приемат на въоръжение.Копи-пейст от всякъде.
  • 28 От краваристан

    20 2 Отговор
    Нормално за вековни измамници и убийци, като американците. Цялата им държава, култура, политика и т.н са точно като Теранос - удна фасада с гнило съдържание.
  • 29 Дедовия

    10 6 Отговор
    Пропускате нещо много важно уважаеми тролове: в лошата Америка мошениците ги хващат и пращат в пандиза а в България мошениците ви управляват и цедят до дупка!

    Коментиран от #39

  • 30 Зайко Байко многознайко

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пешо Папура":

    Ти наистина отговаряш на ника с който си се нагласил! Ти с тоя самолет летял ли си поне веднъж , эащото аэ съм летял!?! 3ащото сме нация техническа , всеки може да върши работата на другите , но своята не , эатова сме на тоя хал! Половината тук не энаят да пишат думите правилно а другата половина в която попадам и аэ не могат да поставят правилно препинателните энаци!?
  • 31 Сатъра от Хана

    10 2 Отговор
    Един Български Професор комунист в Канада с баща от ЦК на БКП и Майка руска еврейка се оказа по-хитър ... Прибра 2 милиона долара от грантове за Реактор с атомни бактерии, вдигна си заплатата в университета до 150 000 долара годишно и се укроти като Иван Костов и Стефан Софиянски , сега почна далавери със Зелената революция. - предполагам че преди пенсиониране ще открадне още 1-2 милиона долара от грантове
  • 32 Jacques Yves Moineau

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Сийка":

    А дали това не е атака срещу нея от страна на големите лаборстории....все пак с един тест за няколко долара елиминираш сложни и скъпи тестове.

    Коментиран от #33

  • 33 Сатъра на Хана

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "Jacques Yves Moineau":

    Има 3 изисквания да получиш патент- ново нещо, полезно и да работи ... Тая се е издънила защото нейното не бачка
  • 34 ОМГ

    11 0 Отговор
    Ами до това води липсата на критично мислене и здравословна доза скептицизъм от едната страна - на инвеститорите. Да не забравяме и желанието за печалба в големи размери;)
    Другата страна е ясна - дете чудо, продукт на модела " млади, умни, красиви и много богати"...
  • 35 измамата

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Сийка":

    има документален филм за това на dokumentalni.com тая колко хора оплете
  • 36 НЯКОЙ

    8 0 Отговор
    аз мислех, че ние българите сме най-голямите измамници ама явно имаме конкуренция.
  • 37 Зор да останат

    6 0 Отговор
    милиони лаборанти без работа, щото анализите на кръвта трябвало да ги прави машина. И много още по-важно да не чакали. Те там са подивели да получават всичко веднага и на минутата.
  • 38 Кръндела

    7 0 Отговор
    Тепърва разни “стартъпи” ще гърмят като пуканки. Е такива вършили-недовършили образованието си решават, че ще правят революция. Други пак такива вършили-недовършили заслепени от алчността и “възможността” да си увеличат кинтите, дето за 10 живота не мое ги изхарчат дават ли дават правейки се на меценати и благодетели и накрая- дупка от геврек. Подозрително ми напомня цялата тая вакханалия за някои примери от светлия комунизъм с грандиозните проекти тип “Кремиковци” и хамсията от оня филм. Риба, ама цаца, цаца ама риба. Накрая сметката ще я плаща обикновения, средностатистически човечец, който съвестно се опитва да допринесе с труд и производство на блага, вместо да надува балони и да си клати краката по някакви разноцветни псевдоконференции, конгреси и дискусии.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ал Тъпоне

    9 0 Отговор
    Това напълно подкрепя моя отдавнашна теза, че можеш да бъдеш успешен в предприемането на всякакви дивотии и мошеничества стига да има кой да инвестира т.е. някой да ти даде пари да се занимаваш с глупости, независимо какви глупости са. Може и големи!