Last news in Fakti

2 Август, 2013 10:03 1 013 0

Гневен Берлускони: Аз съм жертва на безпрецедентен съдебен тормоз

  • силвио берлускони-
  • присъда
Гневен Берлускони: Аз съм жертва на безпрецедентен съдебен тормоз - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аз съм невинна жертва на невероятна поредица на обвинения и съдебни процеси, които нямат нищо общо с действителността. Това заяви в близо 9-минутно телевизионно обръщение бившият премиер на Италия Силвио Берлускони.

Тази присъда е лишена от всякакво основание и ще ме лиши от свободата ми и от политическите ми права, емоционално отбеляза Силвио Берлускони. Той не пропусна да се опише като „жертва на безпрецедентен съдебен тормоз“.

Все пак бившият премиер не пропусна да покаже борбеност, заявявайки че „трябва да продължим да се борим, да се занимаваме с политика, за да извършим всички необходими реформи, на първо място тази на съдебната система“.

Берлускони обеща, че не възнамерява да напуска политиката. Самият Върховен касационен съд не потвърди втората част от присъдата му да няма право да заема обществени постове в срок от 5 години. Това решение беше отложено за допълнително разглеждане.

50-тината дела, които се водят срещу мен, не е нищо друго освен „ истински съдебен тормоз, който няма аналог в цивилизования свят“, заяви Берлускони. Той не пропусна да отбележи, че след като 20 години е служил на родината си, не заслужава подобно отношение.

„Тази ли Италия искаме? Тази ли Италия обичаме? Абсолютно не!“, заяви Берлускони.

В четвъртък Върховният касационен съд на Италия потвърди осъдителната присъда на Силвио Берлускони по обвиненията за данъчна измама. Той беше осъден на 4 години затвор от по-долна инстанция. Според действащата амнистия от 2006 г. присъдата автоматично му се намалява на 1 година.

76-годишният медиен магнат няма да лежи в затвора заради напредналата си възраст, коментират юристи.

Най-вероятно наказанието му ще бъде заменено с полагане на общественополезен труд или домашен арест.

Магистратите обаче поискаха преразглеждане на решението на по-долната инстанция за 5-годишната забрана Берлускони да заема обществени длъжности.

Осъдителната присъда ще предизвика политическа криза в Италия заради участието на партията на Силвио Берлускони в коалиционното правителство на министър-председателя Енрико Лета, обясняват политически анализатори.

Веднага след решението на върховните магистрати, президентът Джорджо Наполитано призова към спокойствие.

"Страната трябва да преоткрие спокойствието и единството по жизненоважни институционални въпроси, заради които не успяваше да направи реформи", бяха думите на държавния глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: