Last news in Fakti

7 Декември, 2022 22:26 1 671 31

Предполагаемият заговор за преврат в Германия поставя екстремизма на ново ниво

  • франк-валтер щайнмайер-
  • германия-
  • преврат-
  • алтернатива за германия

Според германския главен прокурор военното крило на крайнодясната група, срещу която бяха предприети акции рано тази сутрин, е имало за цел да изгради нова германска армия

Предполагаемият заговор за преврат в Германия поставя екстремизма на ново ниво - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази днес безпокойство от предполагаемите планове на екстремистко движение да свали правителството в страната, съобщи ДПА.

По време на посещение в град Фрайбург в Източна Германия, Щайнмайер каза пред радиостанция "Ем Де Ар Актуел", че все още не знае до какво ще доведе разследването, но че инцидентът представлява "ново ниво" на екстремистката заплаха.

"Ако се потвърди, че са били подготвяни терористични престъпления, тогава трябва да се предприемат действия, тогава наказателното право също трябва да постави ограничения“, каза той.

Щайнмайер призова хората „да се обявят по-силно от обичайното в защита на демокрацията" и да стоят далеч от омразата и агитацията в социалните медии.

Крайнодясното движение "Граждани на Райха", което отрича съществуването на модерната германска държава, се радва на значителен приток на последователи през изминалата година и представлява все по-високо ниво на опасност, каза днес ръководителят германската агенция за контраразузнаване Томас Халденванг, цитиран от Ройтерс.

Групата, чиито членове бяха арестувани при полицейски акции в Германия рано тази сутрин, е първокласен пример за нов сценарий, в който идеологията на "Граждани на Райха", конспиративните теории и крайнодясната пропаганда се сливат в едно, каза той.

"Преди всичко пропагандата около един "Ден Х" (ден, в който екстремистите да задвижат плановете си - бел. ред.) може да създаде значителен натиск да се действа в такива тайни групи и в крайна сметка да се превърне в стимул към сериозни прояви на насилие", добави той и подчерта, че агенциите за сигурност следят отблизо развитието на събитията.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фезер похвали германските служби за сигурност за днешните акции за противодействие на терористичната заплаха от членове на крайнодясната среда на "Граждани на Райха", която не признава модерна Германия като легитимна държава. Фезер каза пред журналисти, че изглежда има „два организационни клона на самата организация: съвет и военно крило, и това вече разкрива опасността от тази предполагаема терористична организация".

„Конституционната държава е силна. Трябва да се изправим с цялата наша сила срещу враговете на демокрацията", каза тя.

Германия е бдителна, когато се отнася до заплахата от екстремизъм, каза говорител на министерството на отбраната, посочвайки като доказателство извършените днес полицейски акции в цялата страна срещу заподозрени заговорници за преврат.

На редовна пресконференция в Берлин, говорителят добави, че германската армия има политика на нулева толерантност към екстремизма, след като стана ясно, че един от 25-те арестувани заподозрени е войник на активна служба. "Дори един изолиран случай е твърде много", заяви говорителят, цитиран от Ройтерс.

Според германския главен прокурор военното крило на крайнодясната група, срещу която бяха предприети акции рано тази сутрин, е имало за цел да изгради нова германска армия.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво!

    13 10 Отговор
    Социалистическа революция в Германия както искаше Ленин! Всигайте ке роби на труда!👊

    Коментиран от #3

  • 2 Тепърва проблеми ще има

    16 4 Отговор
    Държавните служби са пълни с фашисти и това е от години. И полиция и военни... Сройни структури и цели поделения. Сега се правят на изненадани а затова се пише с години
  • 3 В случая става дума за десни

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Браво!":

    Крайно десни фашистки структури

    Коментиран от #9, #28

  • 4 Дааа

    40 2 Отговор
    Много ясно , че ще искат нова армия и нов отбор по футбол!!! Сегашните са креатури на ЛГБТ+ !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    36 3 Отговор
    Да не се отчайват превратаджиите .И Хитлер не е успял от първия път.
  • 7 Странен народ са руснаците!

    11 25 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: " Слава России"
  • 8 Хахахаха

    35 3 Отговор
    Докато Германия е окупирана от САЩ, там е възможен единствено преврат във федерацията по народна топка! Иначе другарето от ЦРУ, пак пресолиха манджата!
  • 9 Е те фашагите на Шолц

    24 5 Отговор

    До коментар #3 от "В случая става дума за десни":

    така ще кажат. Така наричаха и противниците на Ковид мерките.
  • 10 Ломчанин

    29 3 Отговор
    Защо ли ми се струва, че този "преврат" много прилича на едно опожаряване на Райхстага през 1933 г.
    Тогава слабата (все още) национал социалистическа партия използва този пожар за получаване на допълнителни пълномощия за борба с вътрешните и външните им противници.
    Сега .... В Германия обстановката не е много за завиждане. Народа на Германия вече се надига. И това е само началото.
    Дали пък някои не е решил да си осигури по стабилна позиция и повече права за справяне с бъдещите събития в Германия?
    Вярвате ли, че 25 човека (някъде се споменаха 52) ще тръгнат да завладяват Райхстага?
    Не съм с високо мнение за швабите, ама тез трябва да са изтрещели тотално.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чичак

    13 2 Отговор
    Търговия на дребно: Групата универсални магазини Galeria отменя своето „Договорно споразумение за реорганизация“, договорено от профсъюза Verdi през 2019 г. Компанията иска да се реорганизира, но, както Verdi признава, за сметка на своите работници. Те ще загубят своята договорна сигурност на заплащане, работа и местоположение. Много клонове на групата ще трябва да затворят. Освен това няма вероятност да бъдат наети нови временни работници. Само миналия януари компанията получи спасителна помощ от 220 милиона евро от федералното правителство.

    Коментиран от #30

  • 13 Чичак

    14 2 Отговор
    Хранителни продукти: В производителя на макаронени изделия Riesa Nudeln в Саксония преговорите между синдиката NGG (работници в хранително-вкусовата промишленост) и семейството предприемачи Freidler се провалиха след четири седмици стачка. Синдикатът NGG искаше да повиши минималната заплата от 12,51 евро за много от 140-те работници (в допълнение към незасегнатите 30-40 временни работници) с едно евро незабавно и с още едно евро през следващата година. Дори тази мижава оферта беше отхвърлена от ръководството.

    Хранителните продукти на Dr. Oetker обявиха планове за спестяване на 250 милиона евро годишно и съкращаване на работни места във всички области на компанията и във всички нейни филиали в 40 различни страни.
  • 14 Чичак

    15 2 Отговор
    Електроника: Новият ръководител на холандската глобална корпорация Philips планира да съкрати 4000 от общо 78 000 работни места в компанията.

    Bosch затваря завода си в Арнстад, Тюрингия, и уволнява 100 работници. Регулаторите за алтернатори се произвеждат там от 2014 г. В завода на компанията в Айзенах, също в Тюрингия, 600 колеги на Bosch наскоро участваха в краткосрочна предупредителна стачка. В Бюл, Баден-Вюртемберг, работническият съвет отмени отдавна планирана среща и за трите смени с кратко предизвестие, тъй като, според него, компанията има проблеми с финансирането си. Компанията възнамерява да освободи 300 от своите 3500 служители и да премести производството си в Източна Европа, където според председателя на работническия съвет няма защита срещу уволнение и работниците работят на 12-часов работен ден.Siemens Gamesa съкращава 2900 работни места по целия свят, или около 10 процента от работната си сила. Производителят на вятърни турбини, дъщерно дружество на енергийната група Siemens Energy, планира да съкрати 800 работни места в Дания, 475 в Испания и 300 в Германия.
  • 15 Чичак

    11 2 Отговор
    Химическа промишленост: С нова програма за спестявания BASF планира да спестява 500 милиона евро годишно от 2025 г. и да съкращава работни места в все още неопределен брой. Миналата година BASF вече уволни 6000 работници. Съкращенията ще засегнат основно главния обект на компанията в Лудвигсхафен, където в момента работят 39 000 от 110 700 служители; Там трябва да се спестят 250 милиона евро.

    В химическата компания Grace във Вормс, Райнланд-Пфалц, 100 от 840 работни места трябва да бъдат прекратени. В момента за компанията работят общо 4300 служители в над 60 държави.
  • 16 Чичак

    10 3 Отговор
    Метална и минна промишленост: В Eisenhüttenstadt, Бранденбург, 900 стоманодобивни работници са на краткосрочна работа. На протест миналия месец те поискаха край на войната в Украйна и достъпна енергия.

    В Норденхам, Долна Саксония, 400 работници също са били принудени да работят на кратко в завода за топене на цинк, за да спрат производството за цяла година.
  • 17 Чичак

    9 3 Отговор
    Машиностроене: Производителят на специални машини Zippel в Нойтраублинг, Бавария, е несъстоятелен и 94 работници трябва да загубят работата си.

    Противно на по-ранните твърдения, FLSmidth, доставчик на конвейерна технология, сега иска да съкрати почти всичките 140 работни места в своя обект в St. Ingbert-Rohrbach. Компанията беше купила завода от стоманодобивния гигант ThyssenKrupp едва миналия септември.
  • 18 Чичак

    10 3 Отговор
    Автомобилна индустрия: Според доклад на SP, производството на автомобили в Европа може да спадне с повече от един милион превозни средства на тримесечие през 2023 г. Нарастващите разходи за енергия оказват напрежение върху веригите за доставки. Недостигът на части и тесните места могат дори да накарат компаниите да спрат изцяло производството. В този случай SP очаква производствен дефицит от 4,8 милиона до 6,8 милиона единици на годишна база.

    В Инголщат, Бавария, Audi изпитва отмяна на смени на две от три производствени линии поради проблеми с доставките на полупроводници, наред с други неща. Цялата автомобилна индустрия вече се бореше поради проблеми с доставките, свързани с кабелните снопове в самото начало на прокси войната на НАТО в Украйна.
  • 19 Чичак

    11 3 Отговор
    Партньорът на Opel Segula планира да освободи 250 от 750 работници в Рюселсхайм, Хесен.

    Заводът на Ford в Саарлуис постепенно ще бъде затворен и около 4000 от 4600 служители на завода ще бъдат съкратени. Това ще доведе до премахването на още много хиляди работни места във фабрики доставчици в един вече структурно слаб регион.

    Mercedes принуждава до 2500 служители в Бремен да работят на съкратено работно време.

    След протести срещу уволнението на 690 работници в ZF (Zahnradfabrik Friedrichshafen) в Eitorf, профсъюзът IG Metall се намеси, като поиска компанията да организира съкращенията на работни места по „социално приемлив“ начин.
  • 20 Чичак

    10 2 Отговор
    Автомобилният доставчик Schaeffler съкращава допълнителни 1300 работни места в Инголщат и Морбах и подчертава: „Мярката трябва да бъде възможно най-социално приемлива въз основа на споразумението, сключено с IG Metall през 2018 г.“ През следващите месеци „концепциите за местоположение трябва да бъдат разработени съвместно с представителите на служителите“.

    Във Volkswagen периодът без стачки, определен от настоящия договор, изтича на 30 ноември 2022 г. Новите преговори ще засегнат основната работна сила на VW в Брауншвайг, Волфсбург, Касел, Залцгитер, Хановер, Емден и други заводи. За около 125 000 служители първият кръг от преговорите приключи без резултат. Въпреки историческия рекорден дивидент за акционерите, подобен на този, даден от Mercedes-Benz и BMW, синдикатът изисква само малко повече от 8 процента, т.е. много по-малко от процента на инфлацията.
  • 21 Чичак

    12 2 Отговор
    И т.н и т.н ...... Голяма хубост идва........
  • 22 Чичак

    12 1 Отговор
    Според проучване на института Ifo сред 1060 компании, 25 процента планират да съкратят работни места в Германия. В последното проучване на Ifo през април тази цифра е 14 процента. Около 90 процента очакват увеличение на цените. Пълното спиране на производството в момента се смята за вероятно от 13 процента от компаниите и преместването на операциите в чужбина от 9 процента.
  • 23 Това са били,

    9 4 Отговор
    само ураинските фашисти!
  • 24 АА ПДГОТВЯМ ПРЕВРАТ В БРЮКСЕЛ

    7 1 Отговор
    И БГГЕЙДЕПОТАТИТЕ СА УДАРНАТА СИЛА КАТО ВЗЕМАТ ВЛАСТТА НЕ НИ ТРЯБВА ШЕНГЕН СОФИЯ ЩЕ Е НОВИЯТ ГРАД С РОЗОВИ ЗНАМЕНА
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вирус

    9 0 Отговор
    Сега ще си гласуват сигурно и протестите за екстремизъм абе не трябва да има мърдане
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хххх

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "В случая става дума за десни":

    Фашистките структури са офисите на ПП БСП и други.. но не са крайно десни, а леви.
  • 29 Ком

    2 1 Отговор
    Когато екстремистите (неонацистите) направиха преврат в Украйна, Германия приветсваше. Сега дойде и до нейната глава.
  • 30 Чичка

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чичак":

    Много зле тоя запад бе, чичак! Ко ша прайм ся? Ама важното е, че Русия процъфтява!
  • 31 БгТопИдиот

    0 0 Отговор
    Немското стадо се събужда .
Новини по държави: