9 Декември, 2022 11:29 2 649 3

Йелън: Не смятаме, че Русия е замесена в решението на Турция за блокиране на кораби

  • джанет йелън-
  • сащ-
  • русия-
  • турция-
  • кораби

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън заяви вчера

Йелън: Не смятаме, че Русия е замесена в решението на Турция за блокиране на кораби - 1
Източник: БГНЕС

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън заяви вчера пред медиите, че администрацията на президента Джо Байдън няма причина да смята, че руското правителство е замесено в решението на Турция да блокира кораби, минаващи транзитно през територията ѝ на път за Средиземно море, предаде Ройтерс.

Йелън каза също, че няма причина петролните доставки от Казахстан да са предмет на нови процедури, предаде БТА.

Американската финансова министърка засегна и темата за опасенията на съюзниците от ЕС относно Закона за намаляване на инфлацията на САЩ предвиждащ пакет от субсидии за зелена енергия на стойност 430 милиарда долара. Тя подчерта, че администрацията на Байдън взема под внимание позицията на европейските партньори.

Много страни от ЕС се опасяват, че компаниите им ще бъдат несправедливо ощетени от субсидиите в новия закон.

"Ще разгледаме какво е законно и какво е осъществимо", каза Йелън пред медиите.

Финансовата министърка на САЩ каза също, че е "отворена" за посещение в Китай, стремейки се да задълбочи икономическото взаимодействие с Пекин, след като лидерите на двете най-големи световни икономики се срещнаха миналия месец, давайки сигнал за възможно смекчаване на напрежението помежду им.

"Нямам конкретен план за посещение в Китай, но разбира се, съм отворена за такова и очаквам по-интензивно взаимодействие от това, което имахме през последните година -две", отбеляза тя.

Йелън каза пред медиите след посещението си в завода на Бюрото за гравиране и печат в щата Тексас, че потенциална тема в бъдещите разговори с високопоставени китайски ръководители ще е необходимостта Пекин да участва изцяло в преструктурирането на дълга на изпаднали в затруднение бедни и развиващи се страни. Въпросните страни са взели много заеми от китайски държавни кредитори.

Йелън каза, че е повдигнала темата за дълга с китайския си колега Лю Хъ и други високопоставени лица, но не е постигнат напредък.

"Надявам се, че ще разберат необходимостта от облекчаване на дълга, преструктуриране на дълга, когато е неустойчив и това може да е тема на бъдещи разговори", коментира тя.

В Тексас Йелън заяви, че Китай се сблъсква с "много комплексен проблем" при коригирането на ковид политиката си, което е довело до спад на растежа.

Положителна промяна в ситуацията с КОВИД-19 в Китай може да доведе до повишаване на растежа, добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами сега

    15 1 Отговор
    Нима ?
    След няколко дена ще преосмисли и пак Русия ще е виновна.
    Има ли нещо на този свят, за което Русия не е виновна ?
    Затопляне, сибирски студ , бури, урагани, земетресение, глад , санкции и още куп други неща...

    Коментиран от #3

  • 2 Чичовци

    2 1 Отговор
    Турция и България са били винаги Троянски коне в НАТО,а България като турска провинция и в ЕС.Време е,поради недопустимата наглост и светотатство на Европейските и западни ценности тези две избягали от коневръза животински изчадия да се оставят да си мрат от собствените си болести.Никакво Внимание
  • 3 Ти да видиш!

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами сега":

    За всичко изброено от Вас,русофилско недоразумение е виновна Русия.И за името и територията също.Прочетете някои исторически факти-не комунистически и ще разберете ако имате този интелект,за какво иде реч.Нищо лично-ШУТАЧКА