Last news in Fakti

15 Декември, 2022 14:10 1 636 51

Конгресът на САЩ се опитва да изрита Русия от Съвета за сигурност към ООН

  • сащ-
  • русия-
  • оон-
  • конгрес-
  • съвет по сигурността-
  • стив коен-
  • джо уилсън

В резолюцията на Конгреса представителите Стив Коен и Джо Уилсън заявиха, че Русия е извършила "фрапантни нарушения" на Хартата на ООН, които поставят под въпрос правото ѝ да заема място в Съвета за сигурност

Конгресът на САЩ се опитва да изрита Русия от Съвета за сигурност към ООН - 1
Снимка: Shutterstock

Двама американски законодатели, оглавяващи независим правителствен орган за наблюдение на човешките права на САЩ, внесоха резолюция, която призовава президента Джо Байдън да изрита Русия от Съвета за сигурност на ООН. Това се случва броени дни преди войната в Украйна да навлезе в десетия си месец, съобщава Foreign Policy Magazine.

Двупартийната Хелзинкска комисия, която призова държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да протестира срещу положението на Русия като постоянен член на Съвета за сигурност през октомври, иска Конгресът да твърди, че войната на Русия в Украйна е нарушила "целите и принципите на ООН". Комисията иска правителството на САЩ агенциите да предприемат стъпки за ограничаване на привилегиите на Русия в ООН.

В резолюцията на Конгреса представителите Стив Коен и Джо Уилсън заявиха, че Русия е извършила "фрапантни нарушения" на Хартата на ООН, които поставят под въпрос правото ѝ да заема място в Съвета за сигурност, включително незаконното гласуване за анексиране в четири украински области, извършването на жестокости в украински градове като Буча, дрънкане на ядрени оръжия и създаване на рискове за световните доставки на храна.

Украйна също се застъпи за премахването на Русия от съвета, въпреки че експертите остават скептични, че подобни усилия ще проработят. Хартата за управление на ООН не съдържа никакви разпоредби за отстраняване на постоянен член на Съвета за сигурност. Въпреки че държавите могат да бъдат напълно извадени от Обединените нации, това ще изисква мнозинство от две трети в Общото събрание, включително единодушното съгласие на самия съвет.

"Русия ще трябва да се съгласи с това и това просто няма да се случи", каза Луис Шарбоно, директор на ООН в Human Rights Watch. Китай също едва ли ще се съгласи на подобен прецедент.

Въпреки че резолюциите на Камарата на представителите не са обвързващ закон, този ход затвърждава мисленето както на Капитолийския хълм, така и в администрацията на Байдън за това как да се ограничи руското влияние.

Резолюцията насърчава предишни усилия на Хелзинкската комисия, която беше създадена през 1975 г. като част от закон на САЩ, който затвърди краткото разведряване между Съединените щати и Съветския съюз, призовавайки Държавния департамент да инициира процес за отнемане на мястото на Русия на горния корпус на ООН.

Една идея, подкрепена от комисията, както и от някои юристи, се стреми да оспори статута на Русия като наследник на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност. Като една от първите страни, подписали договора, който основа Съветския съюз, наред с Русия и Беларус, Киев можеше да направи убедителна претенция да бъде единствената държава наследник на Съветския съюз, която не е грубо нарушила принципите на Хартата на ООН и не е издала акредитивни писма. един от нейните собствени дипломати да заеме мястото. Тъй като вземането на решение относно пълномощията е процедурен въпрос, ще е необходимо само девет от 15-те членове на съвета да гласуват в подкрепа на Украйна, твърди Томас Грант, старши научен сътрудник в университета в Кеймбридж.

Осъществимостта на такъв план остава предмет на дебат. И три десетилетия след като Русия зае мястото на Съветския съюз, оспорването на подобен прецедент също може да се окаже трудна битка.

Дългогодишната непримиримост на Русия, заедно с пълномащабното нахлуване в Украйна, накара и Съединените щати, и Украйна да започнат да мислят за алтернативи за намаляване на влиянието на Москва. Говорейки на Общото събрание на ООН през септември, Байдън призова за реформи на Съвета за сигурност, включително възможността за добавяне на повече постоянни и непостоянни членове, като например за страните в Африка, Латинска Америка и Карибите.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 54 Отговор
    Опитът ще бъде успешен. Русия вече никой не я брои за слива.

    Коментиран от #23, #24, #31

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Изглежда че

    46 5 Отговор
    Англосаксонското племе иска да се унищожи православието! Двете големи православни държави руснаци и украйнци като се сомоунищожат другите са малки православни държави който е лесно да обезличат размият с други етноси...

    Коментиран от #6

  • 4 ДДРОнег

    7 46 Отговор
    С войната срещу Украйа, руzия наруши много международни договори, подписани от самите тях !!!
    С този си акт руzнаците се превърнаха отново в безчестници !!!
    Какви гаранти за световната сигурност могат да бъдат и след като заплашиха света с атомни бомби ?!

    Коментиран от #16, #18

  • 5 Всичките

    49 5 Отговор
    Тези т.н. "международни" организации, като СЗО, ООН, Съвет за сигурност, Световна банка и т.н. се оказаха зависими от задкулисни играчи. Значи вече ги няма.
    Вече никой народ не трябва да се съобразява с тях.
    Иска се нов световен ред, но не фашистки, измислен от олигархията за тях си ..
  • 6 Русофил

    8 45 Отговор

    До коментар #3 от "Изглежда че":

    Отдавна Русия не е православна, а мюсюлманска.
  • 7 оценка

    25 5 Отговор
    Да има начин САЩ ще се опитват и да изритат Русия от планетата Земя. Ръйш?!
  • 8 Българин

    6 36 Отговор
    нямат работа при нормалните хора,докато не разкарат оная ниска мижитурка
  • 9 ДДРОнег

    7 39 Отговор
    С договора от Будапеща през 1994 г. Украйна предава на руzия 1800 ядрени ракети .
    В замяна руzия, САЩ и Великобриатния се подписват да бъдат гаранти за целостта на Украйна !!!
    През 2014 г. руzия наруши този и други договори и стават безчестници !!!
    А САЩ и Великобритания изпълняват своите задължения да гарантират териториалнта цялост на Украйна !!!

    Коментиран от #17, #25, #45

  • 10 Урюрвкос

    26 3 Отговор
    предложението за добавяне на повече постоянни и непостоянни членове, като например за страните в Африка, Латинска Америка и Карибите не е на Байдън а на Русия и то преди 10-15год. Щатите искат нови членове но от васално зависимите които ще гласуват както трябва.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вирус

    15 4 Отговор
    Нищо не постигнаха на бойното поле икономически също и сега се чуфят какви простотии да измислят
  • 13 Човека КоZа

    5 24 Отговор
    Блатните алкохолни терористи нямат рябота в ООН, кой изобщо ги пуска в Сащ ми е чудно!


    💤
  • 14 7886

    27 3 Отговор
    Те ФАЩ първи ще излетят по тези критерии, за причиняване на повече от 220 военни конфликта от 1945 г. насам. За зверствата, терористичната дейност (включително на собствена територия), малтретиране и убийства на жени, деца и т.н., извършени от тях, да не говорим - те не могат да се изброят. Обаче много бързо забравят троловете, които ги подкрепят!
  • 15 Яне Сандански

    24 4 Отговор
    Всеки който има поне малки познания в геополитиката,всеки който мисли поне малко му е ясно ,че този път няма връщане назад и има само напред .Или империята Сащ или Русия .Ако Русия надделее ,Сащ ще направи голяма война мислейки ,че нея няма да я засегне .Войната ще е този път огромна и страшна .Сащ въвлича света в голяма ядрена война от която повече от половината човечество ще загине .Нещата са ясни ,гответе се януари за влизане във войната на Европа .Русия ще изсипе толкова оръжие и сила върху Полша ,че улиците и ще текат червени реки .
  • 16 Смешник

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    С войната срещу Ирак и Югославия ,Сащ у запада не нарушиха нито едно правило нали?

    Коментиран от #28

  • 17 ценов

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "ДДРОнег":

    Ако беше гледал и слушал Меркел,нямаше и да си помислиш да напишеш тази прос.отия!
  • 18 Антитрол

    18 6 Отговор

    До коментар #4 от "ДДРОнег":

    "Какви гаранти за световната сигурност могат да бъдат и след като заплашиха света с атомни бомби ?!"

    Ами какви гаранти за световната сигурност могат да бъдат американците след като използваха атомни бомби и то срещу цивилно население - това по всички международни закони се квалифицира като геноцид.

    Или щом става въпрос за господарите ви сте като ония трите маймуни - със запушени очи, уши и уста. Толкова сте прозрачни в опитите си да правите пропаганда - определено не ви се отдава.

    Коментиран от #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДДРОнег

    2 20 Отговор
    Мда, на русо/путинските тролове истината не им изнася !!!
    Отричат, че руzия наруши подписани от нея договори, фактически плю на себе си, доказа че руzката дума две пари не струва !!!
    И нападна свой близък народ, нещо , което отдавна никой не прави !!!
    И с тази война донесе смърт и разрушения предимно в руzкоговорящата част на Украйна сред тия руzнаци, които уж искаше да защити ?!?!?
    Що за шизофрения ?!
    Може ли някой русУфил или путинист да обясни лудите решение на кремълското джОдже ?!

    Коментиран от #44

  • 23 123

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Вярно е....Сливите са ЕС и САЩ :) А Русия е Велика държава :)
  • 24 ДДРОнег

    2 20 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Мда, дори Узбекистан й го каза в прав текст - може да правят бизнес, но без политически обвързвания :))))
    А Казахстан дори ги заплашиха, че ако опитат да навлязат , ще заринат казахските степи с трупове, както в Украйна :))))
  • 25 Антитрол

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДДРОнег":

    "В замяна руzия, САЩ и Великобриатния се подписват да бъдат гаранти за целостта на Украйна !!!"

    Ами те Германия и Франция също бяха гаранти по Минските споразумения - и какво стана - Меркел го каза. Значи според соросоидите Русия трябва да спазва споразуменията ама господарите им от на запад не са баш задължени. То имаше споразумение НАТО да не се разширява в замяна на обединението на Германия ама нали господарите ти са много велики решиха че може да не го спазват.

    Казах ти пропагандата не ти се отдава

    Коментиран от #27

  • 26 ДДРОнег

    4 19 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Обяснение за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки - ВСВ - Япония нападна САЩ, а не обратното !!!
    И се образовай за Нанкин и др., за останалите японски зверства в Азия, за съпротивата им в ИвоДжима и др. !!!
    Така че няма паралел между тогава и сега !!!
    руzия сега отново е агресор, както и през ВСВ е била АКТИВЕН съюзник на нацистка Германия !!!
  • 27 ДДРОнег

    3 17 Отговор

    До коментар #25 от "Антитрол":

    Лъжи, лъжи и пак лъжи !!!
    руzия наруши договорите си още през 2014 г., какви Мински споразумения тогава?!
    И споразуменията с НАТО бяха със СССР, не с руzия !
    А НАТО нямаше планове за Украйан преди руzия да наруши договорите си !!!
    руzия първа наруши думата си, така че е ясно кой е безчестникът !!!

    Коментиран от #30, #35

  • 28 ДДРОнег

    2 13 Отговор

    До коментар #16 от "Смешник":

    Значи признавате, че руzия наруши правила, когато атакува братски народ !!!
    Е, балгодаря !!!
    Ясно е, че руzнаците са по-големите изроди !!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антиитрол

    15 2 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    Казах ти пропагандата не ти се отдава

    Япония нападна САЩ, а не обратното - няма никакво значение кой кого е нападнал - според ООН убийството на цивилни е геноцид.

    И споразуменията с НАТО бяха със СССР, не с руzия ! - по тъп довод не можа ли да измислиш. Точно с Русия беше споразумението защото СССР се беше разпаднал вече.

    Ама до някъде те разбирам - и такива като теб все пак трябва да ядат и какво ли не прави човек за дребни центове.

    Коментиран от #34, #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сливи за компот?

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ало":

    Или за порене?😂🤣😅
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Антитрол

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "ДДРОнег":

    "руzия наруши договорите си още през 2014 г., какви Мински споразумения тогава?!" - я се поинтересувай от кога са Минските споразумения - Минск1 и Минск2 - стига си ръсил глупости.

    "А НАТО нямаше планове за Украйан преди руzия да наруши договорите си !!!" - то бива тъпотии ама защо ли си мислиш че почна войната - да си спомняш че преди войната Путин предлагаше да се споразумеят Украйна да не влиза в НАТО - или ти помниш само 3 дни.

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Бесен- _Язовец

    0 2 Отговор
    Алоо..... саблезъб ме.лез по полека със заглавията 4умо мешана!
  • 37 Бесен- _Язовец

    1 2 Отговор
    Не може да, си затвори устата кръвиснешението мюсолманско обаче знае да дращи проститии
  • 38 Опитват се

    4 2 Отговор
    ООН не е МВФ,СТО,сзо и т.н.
  • 39 ДДРОнег

    1 7 Отговор

    До коментар #35 от "Антитрол":

    Мда, явно истината не ви отърва ...
    Е, можеш ли да ми отговориш сно този въпроса - с какво руzкий мир е по-добър от либерализма на САЩ, ЕС и др. ?!
    Щото като гледам руzия какво предлага, всички бягат от там !!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ДДРОнег

    2 11 Отговор

    До коментар #30 от "Антиитрол":

    Я поясни, кога НАТО е обещавала на руzия, че няма да се разширява, че няма инфо ?!
    Май и тов ае руzки фейк !!!
    И нищо не оправдава престпленяита на руzкий мир срещу уж братски народ - Украинците !!!
    Сега вече всички се убедиха руzкий мир е най-долноот нещо на света !!!
  • 42 Муаха-ха-ха-ха...

    12 1 Отговор
    Русия е незаобиколим фактор в Света.Това е все едно да искаш да махнат Хималаите,защото са много високи и големи.Ама,от наследници на затворници и проститутки ,толкоз !
  • 43 Иван

    9 1 Отговор
    Тия кравари за какво се мислят, че ще определят кой да е в съвета за сигурност! На тях самите мястото им не е там, тъй като по-голями агресори от тях няма!!!
  • 44 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "ДДРОнег":

    Договор от Будапеща няма.Има мемурандум.Мемурандумът препоръчва но не задължава,а договора е задължителен за испълнение.

    Коментиран от #46

  • 45 Аватар

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДДРОнег":

    САЩ и UK нямат граница с Украина,за да правите подобно сравнение.Великобритания не позволява днес провеждането на референдум в Шотландия за отделянето и от обединеното кралство.Тексас също е анексиран от САЩ.Ако САЩ и UK изпълняваха задълженията си нямаше да се стигне до този конфликт на територията на Украина.

    Коментиран от #47

  • 46 ДДРОнег

    3 5 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Това е огромна глупост, че руzнаците не били длъжни да изпълняват това, което са подписали !!!
    И се пише мемОрандум !!!
    И е също толкова задължителен, това също е договор, щом са се подписали да защитават териториалната цялост на Украйна !!!
  • 47 ДДРОнег

    3 5 Отговор

    До коментар #45 от "Аватар":

    Много ми е интерсно как вадите вода от десет кладенеца, за да оправдаете престъпните действия на руzкий мир спрямо уж братска им страна !!!
    Плащат ли ви за това ?!
    И за сведение - не е нарушен само този договор !!!

    Коментиран от #49

  • 48 ДДРОнег

    3 5 Отговор
    "Упрекът на Путин, че въпреки дадените гаранции НАТО се
    разширява на Изток, е необоснован. Не е имало подобни
    споразумения или писмено задължаване. Балтийските
    страни, Полша и други бивши държави от Варшавския
    договор подадоха молби за членство в НАТО напълно
    суверенно. Русия не иска да признае подобен суверенитет
    на държави като Украйна, а изисква неутралитет, когато
    всъщност не става дума за вземане на решение между два
    блока, които си съперничат. Страховете на Русия, че е
    обкръжена от НАТО всъщност представляват само едно: те
    са проблем на руското възприятие. В главите на водещите
    руски политици и академици очевидно продължава да
    доминира картината за НАТО от времето на Студената
    война, когато Западният блок се противопоставяше на
    Москва. Това време отмина преди две десетилетия. В
    действителност НАТО би приветствала по-тясно
    съгласуване с Русия в политиката на сигурността. Русия
    всъщност вижда конкуренция и съперничество там, където
    фактически те не съществуват. Едва настъплението на
    Русия в Крим принуди НАТО да обърне поглед към
    Източна Европа, тъй като логиката на опитите за
    оправдание на действията в Крим би могла да се приложи
    и за страните-членки на НАТО с руски малцинства, като
    Естония и Латвия."
  • 49 Аватар

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "ДДРОнег":

    Не се интересувам от руски мир.Интересувам се от вече случили се събития.Ще отречете ли,че при подходящи двустранни дипломатически усилия този военен конфликт нямаше да се състои?Имаше ли преговори или не?

    Коментиран от #51

  • 50 пенко

    1 1 Отговор
    САЩ -ОЩЕ СЕ СЕ СМЯТАТ -- ЗА СВЕТОВЕН ДОМИНАТОР ... А С НАТЮ - СА ПОБЕДИЛИ САМО 200 КУБИНСКИ ВОЙНИЦИ В ГРЕНАДА !!! ВЪРНЕТЕ ИСТОРИЯТА НА ВОЙНИТЕ НА САЩ !!! НО , СА НАПРАВИЛИ БЕЗБРОЙ ПРЕВРАТИ И "ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ " - УБИВАЙКИ ЛИДЕРИ !!! ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ ЗА ГАДОСТИ ПО СВЕТА ---ЧРЕЗ ЦРУ И АГЕНТИ -ПРОДАЖНИЦИ НА СВОТЕ НАРОДИ - БЪЛГАРИ
  • 51 ДДРОнег

    1 5 Отговор

    До коментар #49 от "Аватар":

    Какво да отричам, то всичко си е ясно, путин в прав текст заяви, че не признава украинската нация, че разпада на ссср-то е най-гоялмата геополитическа грешка на 20-ти век, че иска да присъединява територии, че не иска мир, а иска "велика руzия" !!!
    Нима може да се водят мирни преговори с психопат с наполеонов комплекс ?!
    И не е само путин, я колко такива са около него !!!
    Не, исотрията недвусмислено сочи, че с руzнак мир не може да има , сори ...
    И освен Украйна, заплашват и България, за пореден път !!!
    НЕ, Не и НЕ, никога повече руzкий мир и мизерията им !!!!