Last news in Fakti

20 Август, 2013 14:38 3 910 1

Топлес активистка се отрече от ФЕМЕН

  • фемен-
  • амина тайлър-
  • тунис-
  • топлес

Тунизийката Амина обвини съратничките си в ислямофобия

Топлес активистка се отрече от ФЕМЕН - 1
Амина преди, от новата фотосесия (втората снимка) и при пускането й от затвора. Снимки: ЕПА/БГНЕС и ФЕМЕН

Известната активистка на Фемен Амина Тайлър публично се отказа от принадлежност към движението, съобщи „Хъфингтън Пост“. В интервю за изданието тунизийката, която предизвика скандал в родината си, като пусна свои топлес снимки в социалните мрежи, обвини бившите си съратнички в ислямофобия и разкри източниците за финансиране на тяхната дейност.

„Не искам името ми да се свързва с тази организация. Още в началото не бях съгласна с техните акции, по време на които крещяха „Амина Акбар!“ и „Фемен Акбар“ пред посолството на Тунис във Франция и когато изгориха салафитското знаме пред джамия в Париж. Това оскърбява мюсюлманите, включително и моите близки“, заявява Амина.

В началото на август след близо два месеца зад решетките 19-годишната феминистка беше освободена и почти веднага се снима разголена, протестирайки срещу „фалшивия модел на ислямистка демокрация, наложена от властите в Тунис“ и призовавайки за революционно сваляне на исляма. За това първо бе съобщено на сайта на Фемен, където бяха публикувани кадрите.

Тайлър беше задържана на 19 май от полицията в тунизийския град Кайруан, докато пишела "FEMEN" на стената на джамия, в която в момента се провеждал конгрес на ислямисти. Тя смятала да проведе там и топлес акция в подкрепа на женските права, но междувременно била арестувана. При обиска у Амина бил намерен лютив спрей и към нея били повдигнати обвинения във вандализъм и нарушаване на обществения ред.

Сега младата жена е заплашена от наказание две години лишаване от свобода, но съдът я пусна до началото на процеса. Амина Тайлър стана известна с неглиже снимките си и с надписите „Моето тяло не е ничия собственост“ и „Плюя на вашия морал“ върху голата й кожа. Заради това поведение ислямистите в родината й задочно я осъдиха на смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Heinrich

    0 0 Отговор
    100% е лиз-близ дружинка,на така ми прилича..